trends, Groene vingers

Planten in huis: 4x de trends voor dit najaar

Het is weer tijd voor een update wat betreft planten in huis! Intratuin komt namelijk met de laatste groentrends en zorgt ervoor dat ook dit seizoen jouw inrichting weer van een gezonde portie groen voorzien wordt - met de nieuwste planten voor in huis.

Intratuin

Met het najaar in zicht komt Intratuin met Het Groene Boekje waarin ze dé vier najaartrends voor planten in huis presenteren. In dit Groene Boekje - dat een knipoog is naar het Groene Boekje van de Nederlandse Taalunie met daarin alle actuele 'spelregels' - presenteert Intratuin de 'spelregels' voor de groene inrichting van jouw planten in huis! 

Planten in huis: dé 4 trends

Volgens de plantencoaches is een interieur pas compleet met de juiste verzameling kamerplanten. En dit seizoen kun je kiezen uit vier prachtige trends: 'vergrijsd en zacht', 'stoer en natuurlijk', 'bloemen en weelde' en ten slotte 'retro en vrolijk'. Wij beloven je: deze groentrends zijn allemaal de moeite waard om even te checken! Plus: per groentrend worden er ook nog suggesties gegeven welke planten voor in huis hier perfect bij passen, met welke kleuren je het beste kunt combineren én hoe je je groene vrienden het beste kunt onderhouden.  

Trend 1: Vergrijsd en zacht

Als jij van rust en sereniteit houdt, dan past deze eerste groentrend wellicht bij jou. Binnen deze trend zie je aardse en roomwitte kleuren terug op de muur, meubels, woonaccessoires en dus ook wat betreft de planten in huis. "Voor een speels en tegelijkertijd statis contrast voeg je een beetje donkergroen toe," vertellen de trendwatchers van Intratuin. "Bijvoorbeeld met een plant met donker blad, of met een mooie donkergroene bloempot of kussen." Verder vertaalt de zachtheid van deze trends zich niet alleen in kleur, maar ook in de materialen in huis. Materialen als fluweel, linnen en keramiek passen perfect bij deze stijl. 

De groene helden (lees: kamerplanten) voor deze trend:

 • Kalanchoë Beharensis: Deze lichtgroene beauty heeft een eigenzinnige, grijze waas en puntige bladeren. Aan de onderkant is deze plant 'gewelfd', waardoor de bladeren van de plant wel wat wat weg hebben van olifantenoren - vandaar ook de bijnaam 'Olifantsoor'. De Kalanchoë is een makkelijke vriend in zijn verzorging: tussen twee gietbeurten door kun je de potgrond namelijk laten uitdrogen, omdat die zich heeft aangepast aan zeer droge omstandigheden. Hij gaat dus goed op weinig water en veel daglicht!
 • Phlebodium aureum 'Blue Star': Deze mooie verschijning heeft kronkelende, groengrijze bladeren. Naast het feit dat deze blauwvaren een prachtig plaatje om te zien is, is deze alleskunner ook niet kapot te krijgen. De krachtige blauwvaren heeft daarnaast ook een zeer hoog luchtzuiverend vermogen en is daarom perfect voor in de badkamer. De blauwvaren wil graag wekelijks water krijgen en op een standplaats staan waar veel licht en schaduw is. 
 • Aloë Vera: Groot fan zijn wij van deze fijne kamerplant die we allemaal ook kennen als ingrediënt dat in crèmes en lotions gebruikt wordt. Naast het feit dat deze plant dus een medicinale en kalmerende werking op je huid heeft, is-ie ook gewoon ontzettend cool en rustgevend in je interieur. Probeer de mooie vergrijsd groene Aloë Vera eens per 2 weken water te geven.
cc: Intratuin
cc: Intratuin

Trend 2: Stoer en natuurlijk

De tweede groentrend geeft het gevoel van uitwaaien op het strand en wandelen in het bos, kortom: een frisse neus halen. Bij deze trend kun je denken aan ruwe accessoires, gecombineerd met stoere denimkleuren en aardetinten. Deze interieurstijl is deels geïnspireerd door de accenten uit het Wilde Westen: terracotta, warm, stoer en ruig. "Accessoires van onbewerkt hout, met metalen afwerkingen en grove vormen," vertellen de trendwatchers. Wat betreft de planten in dit thema mogen de wortels zichtbaar zijn - alsof ze zo uit het oerwoud komen.

De kamerplanten binnen dit thema:

 • Lova Microsorum diversifolium: Een hele mond vol woorden, maar je kunt deze plant ook de kangoeroevaren noemen. Deze plant groeit oorspronkelijk op lava, waardoor de wortels vrij spel hebben. Geef de Lova een lichte plaats, maar voorkom direct zonlicht.
 • Ficus microcarpa 'Ginseng': Deze exotische kamerplant wordt ook wel de Chinese vijg genoemd. De vijg heeft prachtige luchtwortels die verhouten als ze de grond raken. Wat betreft de verzorging: geef hem wel regelmatig water en zet 'm op een halfschaduw plek.
 • Yucca elephantipes: Deze dreamboy is groot en stoer en komt oorspronkelijk uit het zuiden van Amerika en West India. De Yucca kan wel tegen een stootje en is erg makkelijk in z'n verzorging: geef 'm regelmatig water - al mag hij tussen 2 gietbeurten door wel wat droger aanvoelen. 
cc: Intratuin
cc: Intratuin

Trend 3: Bloemen en weelde

De derde groentrend is luxueus, weelderig en groots. Mocht jij dus een uitgesproken en kleurrijke stijl hebben, dan is deze trend jou op het lijf geschreven. In deze trend worden groepen planten in verschillende kleuren met elkaar gecombineerd. "Kies bijvoorbeeld planten met warme en donkere bladkleuren zoals donkerpaars en bordeauxrood. Maak daarnaast ruimte voor zachtroze accessoires, kleurrijke bloemen, parels, zilver en glitters," aldus Intratuin.

Matchende kamerplanten binnen deze trend:

 • Miltonia: Deze kleurrijke plant mag binnen deze trend absoluut niet ontbreken. De miltonia wordt in Nederland ook wel de 'viooltjesorchidee' genoemd, vanwege de paarse bloemen die wel wat weg hebben dan een viooltje. Voor de Viooltjesorchidee heb je alleen wel groene vingers nodig: hij is erg kwetsbaar. Zet 'm op een lichte plaats zonder direct zonlicht en geef de plant pas weer water als de aarde zo goed als droog is. 
 • Tradescabtua zebrina: Deze plant is een hangplant en een ware lust voor het oog. Google 'm maar! De langwerpige blaadjes van de plant bestaan namelijk uit een bonte kleurenmix. Dit kunstwerkje heeft wekelijks water nodig en vindt de waterspray erg prettig. 
 • Calathea Majestica: De prachtige Majestica heeft hele bijzondere bladeren: in de avond sluiten de bladeren van de plant zich, terwijl de plant in de ochtend weer met z'n bladeren staat te pronken. Daarnaast heeft de Calathea ook nog eens een luchtzuiverende werking. Geef 'm wel regelmatig water, de plant mag namelijk tussen de 2 gietbeurten door niet uitdrogen!
cc: Intratuin
cc: Intratuin

Trend 4: Retro en vrolijk

Ook wat betreft planten mogen we terug naar de vrolijke jaren '70! De vierde groentrend is namelijk geïnspireerd op de planten die in de seventies heel populair waren. Old is new: de retro planten vinden opnieuw hun weg naar onze woonkamers. Door vervolgens potten op pootjes met strakke vormen te combineren krijgen planten een geheel nieuwe dimensie. Daarnaast worden veel verschillende houtsoorten en accessoires met retrovormen binnen deze trend gebruikt, zoals bijvoorbeeld een houten open kast met mooie, persoonlijke spullen en leuke retro plantjes! 

De perfecte groene vrienden binnen dit thema:

 • Monstera Monkey Mask: Ben je al bekend met deze eigenwijze Monstera? Meer seventies dan deze plant krijg je niet! De bladeren van deze plant hebben insnijdingen - daarom ook wel de Gatenplant genoemd - en deze insnijdingen veranderen door de jaren heen in gaten. Let wel op: dat gebeurt alleen als de plant voldoende licht krijgt (ideale temperatuur is 18 - 22 °C). De grond van de Monstera mag niet uitdrogen: dus geef 'm eens per week water.
 • Pilea peperomiodes: De pannenkoekenplant mag binnen deze trend ook niet ontbreken! Deze retro plant was afgelopen jaar al onzettend populair, maar ook voor nu mag hij lekker blijven staan. Probeer de plant wekelijks water te geven en onthoud dat je 'm heel makkelijk kunt stekken.
 • Begonia maculata: Ken je de stippenbegonia al? Ook zo'n heerlijk voorbeeld van een plant met een échte retro-uitstraling. Naast de retro stippen, moeten we de onderzijde van deze beauty ook niet vergeten: de bladeren hebben namelijk een prachtig rood/paarse kleur. Zet de Begonia in halfschaduw en geef hem 1x in de week water.
cc: Intratuin
cc: Intratuin

En? Heb jij al een keuze gemaakt welke planten je in huis gaat halen? Mocht je nog meer inspiratie op doen wat betreft kamerplanten, lees dan verder in een van de volgende artikelen: Gespot in de wereld van planten: Hydroponie5x bijzondere kamerplanten die je wilt hebben of Badkamer met planten: 5 inspirerende voorbeelden.