17 luchtzuiverende planten voor in jouw interieur

17 luchtzuiverende planten voor in jouw interieur

Luchtzuiverende planten mogen tegenwoordig niet meer ontbreken in huis. Maar welke planten zijn de beste luchtverfrissers? NASA deed onderzoek naar de schoonste luchtzuiverende planten en wij hebben de top 17 voor je op een rij gezet.

Luchtzuiverende planten zorgen voor een schone lucht in huis. Onze huizen zijn nowadays zo goed geïsoleerd dat de lucht snel droog wordt. Algemeen bekend is dat een onzuivere lucht kan leiden tot allerlei kwaaltjes, zoals hoofdpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen en longklachten. Deze luchtzuiverende planten kunnen CO2 omzetten in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht, waardoor de luchtkwaliteit flink verbetert. Werk je vaak thuis? Een luchtzuiverende plant doet wonderen voor je productiviteit. Naast de luchtzuiverende werking maken bloemen en planten jouw interieur natuurlijk ook huiselijk en sfeervol! 

Luchtzuiverende planten: onderzoek van NASA

Luchtzuiverende planten zijn naast sfeermakers ook goed voor de gezondheid. Deze planten zijn daarom perfect voor op kantoor of in de slaapkamer. Bij een gezond binnenklimaat zijn er verschillende factoren belangrijk: voldoende daglicht, temperatuur en een goede ventilatie. Luchtzuiverende planten kunnen bij deze laatste factor, de ventilatie, een belangrijke rol spelen. Ben je benieuwd welke planten voor een gezondere lucht zorgen? NASA heeft 17 kamerplanten gehighlight die vervuilende stoffen en gezondheidsklachten buiten de deur kunnen houden, mits je ze goed verzorgd natuurlijk. Wij willen ze allemaal!

Luchtzuiverende planten - Sfeerbeeld 1
Luchtzuiverende planten - Sfeerbeeld 1

1. De dwergpalm

De dwergpalm kan maar liefst 1,5 tot 2 meter groot worden. Deze luchtzuiverende plant groeit langzaam en heeft een stevige stam met sierlijke bladen. Een echte eyecatcher in huis! Voor alle plantenliefhebbers zonder groene vingers: de plant kan goed omgaan met weinig licht en gecontroleerde temperaturen. De hoeveelheid water is afhankelijk van de grootte van de plantenpot. Begin dus daarom met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Als het water na 4 dagen nog steeds erg nat is, verminder dat de hoeveelheid water per gietbeurt. Je kunt dit heel makkelijk controleren door een vinger in de aarde te steken. Op deze manier leer je hoeveel water de plant nodig heeft, super easy! Deze plant staat in de lijst van NASA op stipt nummer één, omdat de palm giftige stoffen in huis kan verwijderen, bijvoorbeeld xyleen (een stof die vrijkomt uit nagellak, markeerstiften en lijm).

2. Krulvaren (Boston Fern)

De krulvaren is een echte tropische topper en groeit op in regenwouden. De Boston Fern is een van de mooiste in zijn soort. Dat komt doordat deze plant een sierlijke uitstraling heeft door het gekrulde blad en zijn heldere groene kleur. Als je plant goed verzorgt, blijft de plant het hele jaar door mooi groen. Deze plant is ‘medium’ te onderhouden. About that: geef de plant voldoende water, want de potgrond moet altijd flink vochtig blijven. De kamerplant staat het beste op een plekje in de halfzon. De krulvaren is het allerbeste in het zuiveren van formaldehyde uit de lucht. Dit is een gas met een zeer sterke onaangename geur en wordt in cosmetica vaak gebruikt als conserveermiddel. De Boston Fern kan heel groot worden: een gemiddelde maat van 50-60 cm in doorsnee is namelijk 'normaal' voor de plant.

3. Kimberley Queen

Deze varen is wat minder bekend dan de Krulvaren, maar makkelijker te onderhouden. Een plek met minder zon kan voor deze Queen namelijk niet veel kwaad. Sterker nog, zet de Queen in een donkere hoek en de plant overleeft het nog. De Kimberley Queen is een eyecatcher in iedere woonkamer met een goede hoeveelheid bladeren. Deze bladeren hebben een overvloed aan franjes. Zorg er wel voor dat de grond vochtig blijft. De Kimberley Queen verliest – in vergelijking tot de Bostom Fern, minder snel bladeren en kan beter tegen een wisselende luchtvochtigheid. Deze beauty is zeer goed in het verwijderen van formaldehyde en alcoholen. Als je deze plant goed verzorgd, gaat de krulvaren vele jaren mee. De plant vraagt ruimte, maar weinig verzorging. En de winters in Nederland? Dat is voor deze krulvaren ook geen probleem. Je kunt de plant zelfs pal naast de centrale verwarming zetten. 

4. Graslelie

Nog een held van een plant als het draait om verzorging: de Graslelie. Voor mensen die moeite hebben om planten in leven te houden, is deze luchtzuiverende plant ideaal. Het is een plant die je vaak tegenkomt op werkplekken en studentenhuizen, omdat de plant niet per se regelmatig water en verzorging nodig heeft. De graslelie heeft lange smalle bladeren van ongeveer 15 tot 45 centimeter lang. Aan de plant groeien kleine kleine witte bloempjes aan stengels, super cute! Na de bloei vormen zich aan deze stengels jonge plantjes! De graslelie kan zich dus vermeerderen! De jonge plantjes kun je makkelijk van de stengel verwijderen en opniew verpotten. Zo kun jij je eigen graslelie-familie creëren! Deze jonge plantjes moet je ongeveer een jaar lang laten groeien tot 'volwassen plant'. De luchtzuiverende werking van deze plant? De Graslelie verwijdert giftige stoffen zoals benzeen, fomaldehyde en xyleen.

5. Aglaonema

Aglaonema is een decoratieve kamerplant met mooie bladeren. De plant komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden in Azië. En om nog maar een paar moeilijke termen te noemen: de plant behoort tot de familie Araceae, oftewel Aronskelken. In het blad zie je vaak gestreepte kenmerken. De meese Aglaonema soorten zijn groen met grijs. Maar er zijn ook Aglaonema's met rode en paarse kleuren in het blad. De plant is perfect als kantoorplant, want deze soort heeft weinig verzorging nodig. De Aglaonema heeft weinig water nodig en doet het goed in de schaduw. Een easy care plant dus! Houden wij stiekem van. De plant wordt niet groter dan 90 centimeter. De Aglaonema heeft sterke luchtzuiverende eigenschappen vanwege zijn grote bladeren. De plant filtert namelijk een breed scala aan chemicaliën uit de lucht. Not bad, Aglaonema. 

6. Bamboo palm

Weer een member uit de palmenfamilie! Net als alle andere palmen is de bamboo palm makkelijk te verzorgen. De Bamboo palm is namelijk een zelfstandige plant en is wel wat gewend. Als je de bamboopalm op een donkere plek zet, verbruikt 'ie niet veel water. Op een lichtere plek zal de bamboopalm dorstiger worden. Let daar dus goed op, want anders wordt de palm kaal en lelijk. En dat zou zonde zijn, want deze plant heeft goudkleurige vruchten. Vandaar dat de kamerplant ook wel goudpalm wordt genoemd. De bamboopalm kom je in iedere planten webshop of fysieke tuincentra wel tegen, want ze zijn heel populair als kamerplant. Dat is niet voor niets natuurlijk! De kamerplant kan trouwens maar liefst 1,8 meter hoog worden! Verder stelt deskundige B.C. Wolverton van NASA vast dat de plant vrijwel alle giftige stoffen in een binnenklimaat kan verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen.

7. Treurvijg

De treurvijg behoort tot de Ficus en deze plant telt meer dan 1000 verschillende soorten. Sommige soorten vijgenbomen zijn zo verschillend dat je niet meteen de conclusie kunt trekken dat ze afkomstig zijn uit dezelfde familie. De Ficussoort kent zijn oorsprong in tropisch Azië en houdt niet van koud of een tochtige plek. Deze mooie volle groene held is “normaal” in verzorging (dus niet al te moeilijk). De happy place van de treurvijg is op een plekje in de volle zon of halfzon. Een constante temperatuur doet de plant goed. Laat de kamerplant vooral op dezelfde plek staan, want hij houdt er niet van om zich vaak te verplaatsen. De grond moet vochtig blijven en geef de plant het liefst water op kamertemperatuur. De treurvijg is op het gebied van luchtzuivering voornamelijk goed in de verwijderen van stoffen die in vrijwel ieder huis voorkomen, zoals formaldehyde, xyleen en tolueen.

8. Drakenklimop

Deze decoratieve kamerplant heeft grote sierlijke bladeren en staat in ieder interieur prachtig. De plant is natuurlijk niet voor niets zo populair! De plant komt oorspronkelijk uit het bosgebied in Zuidoost-Azië en hier kan de drakenklimop maar liefst 90 centimeter groot worden. In deze gebieden groeit de klimop langs de bomen en klimt zo omhoog. De kleuren van de plant? Van groen tot geel en wit. Zet de plant op een plek in de halfschaduw en je maakt ‘m gelukkig! De drakenklimop verwijdert formaldehyde, koolmonoxide en benzeen uit de lucht en gebruikt deze als voeding. Op deze manier komen er geen schadelijke stoffen en gassen in jouw huisje vrij! Enne nog een leuk weetje: in Griekenland denken ze dat de plant geluk en geld zou brengen...Kom maar door drakenklimop!

Luchtzuiverende planten - Sfeerbeeld 2
Luchtzuiverende planten - Sfeerbeeld 2

 9. Flamingo plant

De Flamingoplant werd in 2010 als bureauplant van het jaar bestempeld en ook in de huiskamers komen we de plant regelmatig tegen. De plant staat namelijk bekend om zijn prachtige bloemen en blijft continue nieuwe bloemen aanmaken. De bloemen zijn er in verschillende kleuren zoals rood, wit, roze, maar ook paars, bruin en heldergroen. Daarnaast haalt de plant allerlei giftige stoffen uit de lucht en is goed voor de luchtvochtigheid. Perfect voor de productiviteit dus! De Flamingo plant heeft veel licht nodig en een niet te droge lucht. Als je deze luchtzuiverende plant goed verzorgd, is het een sterke plant waar je jarenlang plezier van kunt hebben. Het investeren waard dus!

10. Rhapsis Excelsa

En daar is 'ie weer: de palm! De Rhapsis Excelsia behoort tot de palmenfamilie en is een makkelijk te onderhouden plant. Het is ideale kamerplant voor op kantoor, want de plant kan tegen donkere hoekjes. Zet je de plant op een schaduwplek? Dan verbruikt de Rhapsis weinig water. Naarmate de plant meer licht ontvangt, zal de behoefte naar water toenemen. Geef opnieuw water als de grond droog aanvoelt. De hoeveelheid is niet afhankelijk van meerdere factoren, namelijk de grootte van de plant, de plantbank en standplaats. Hoe groter de pot, hoe meer water de plant nodig heeft. De plant heeft een volle bos en heeft een prachtige uitstraling. Giftige stoffen als formaldehyde, ammonia, xyleen en tolueen worden met gemak door de Rhapsis Excelsa uit de lucht gehaald.

11. Gerbera Jamesonii

De Gerbera Jamesonii is onderdeel van de familie Compositae (in andere woorden: de composietenfamilie). De oorsprong van de plant ligt in Zuid-Afrika, waar de plant vooral in kale gebieden groeit met een zanderige bodem. De Gerbera Jamesonii heeft mooie margrietachtige bloemen die op lange stelen staan. De Gerbera's blijven tot wel 14 dagen goed in de vaas, dus je hebt er extra lang plezier van! In de zomer kan de plant naar buiten, maar in de winter kun je de Gerbera het beste op een koele lichte plaats binnen zetten. De Gebera haalt vooral benzeen en trichloorethyleen uit de lucht. Verkouden? De plant wordt in de Chinese geneeskunde ook vaak gebruikt om bestrijding van verkoudheden tegen te gaan. 

12. Drakenbloedboom

De Drakenbloedboom wordt groot, heel groot en groeit het best in ruimtes met weinig licht. De plant heeft niet veel aandacht nodig, maar regelmatig water geven doet de plant absoluut goed. Geef hem pas water al de grond droog voelt. Dit zal logischerwijs in de zomerperiode sneller zijn (let's say, 1 tot 2 weken). In de winter kan de Drakenbloemboom makkelijk zonder water. Eens per 3 tot 4 weken is zeker voldoende. De hoeveelheid is afhankelijk van de kamertemperatuur, grootte van de kamerplant en het licht wat de plant ontvangt. Goed om te weten: de drakenbloedboom heeft weinig licht nodig. Zet de plant daarom niet te dichtbij een raam. De De Drakenbloedboom is goed in het zuiveren van giftige stoffen uit de lucht, zoals formaldehyde en benzeen.

 13. Klimop

De geliefde Klimop staat vooral bekend als buitenplant, maar is ook zeker een kamerplant die ook nog eens geschikt blijkt te zijn om binnen de lucht te zuiveren. De plant blijft zijn groene kleur behouden en is een van de meest luchtzuiverende woonplanten. De plant staat bekend om formaldehyde, thrichloorethyleen en benzeen uit de lucht op te nemen. De Klimop heeft het liefst een lichte, koele standplaats, dus niet in de volle zon. Geef de plant regelmatig water en plantenvoeding. Droge lucht vindt de Klimop verschrikkelijk. Zet de plant dus vooral niet bij een centrale verwarming, want dan verliest 'ie zijn schoonheid. Nog een tip: plaats de plant in een grote pot, want dat stimuleert de groei. Let wel op: de plant is giftig voor huisdieren. 

14. Sansevieria

Ben jij een slechte slaper? Dan is de Sansevieria de ideale kamerplant voor jou! Deze plant kan namelijk ‘s nachts CO2 omzetten in zuurstof. De meeste planten doen dit alleen overdag, maar de Sansevieria dus ook in de avonduren. Deze kamerplanten groeien van oorsprong in Afrika. Misschien heb je ooit wel eens gehoord van de naam 'vrouwentong', want zo wordt deze plant in Nederland genoemd. In 2009 is deze plant uitgeroepen tot studentenplant van het jaar, maar helaas werd de plant in de meeste studentenhuizen ernstig verwaarloosd. Een Sansevieria heeft weinig behoefte aan licht en verbruikt bijna geen water. Op iedere standplaats kan deze held overleven, zelfs in de badkamer. Plus, de plant doet het goed in donkere ruimtes! Oftewel: zet deze groene vriend maar in de slaapkamer! How to kill de Sansevieria? Door de plant een grote hoeveelheid water te geven.  

15. Massangeana

Ben jij absoluut geen goede plant parent? De Massangeana blijft no matter what leven, zelfs wanneer deze niet goed wordt verzorgd. De plant laat telkens haar onderste bladeren vallen, groeit langzaam en zal uiteindelijk een hoogte van twee meter bereiken. De Massangeana is een opvallende kamerplant door zijn lange stam en zwaardere bladeren. Het is een sterke plant die makkelijk te verzorgen is. De plant leeft het beste op een plek in de halfschaduw, maar kan ook op donkere plaatsen overleven. De Massangeana is goed in het zuiveren van giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen. Luchtzuiverend, sfeervol en easy peasy, wat wil een mens nog meer? 

16. Lepelplant

Oorspronkelijk heet deze plant de Spathiphyllum. Deze naam uitspreken is ietwat moeilijk, dus daarom zijn wij blij met de bijnaam lepelplant. Maar waar komt deze bijnaam vandaan? De vorm van het blad/bloem lijkt veel op die van een lepel. Deze sierlijke prachtige kamerplant is ideaal voor mensen die niet veel tijd willen besteden aan het verzorgen van planten. De Lepelplant heeft namelijk niet veel water nodig en kan prima tegen een plekje met weinig licht. De plant wordt vaak cadeau gegeven, vanwege het vrolijke karakter dat de plant uitstraalt. Waarom de geliefde Lepelplant in dit rijtje thuis hoort? De lepelplant filtert de meeste giftige stoffen in huis. Enough said, right? 

17. Chrysant

And last but not least: de Chrysant. Vaak wordt deze plant bestempeld als boring en oudbollig. Zonde, want de plant kan zoveel bieden! De plant is in iedere kleur van de regenboog te verkrijgen en daarom fleuren ze werkelijk waar iedere ruimte op en that’s why we love them. Door potchrysanten in verschillende kleuren bij elkaar te zetten, creëer je een speels effect. Daarnaast filteren ze ook benzeen, formaldehyde en andere chemische stofjes uit de lucht. Geef ze dagelijks water, een lichte plek en een huis zonder huisdieren en deze laatste luchtzuiverende plant is helemaal tevreden.

Nog meer lezen over kamerplanten? Lees dan meer over Kamerplanten die (volgens je sterrenbeeld) bij jou passen.