Trends

17 luchtzuiverende planten voor in jouw interieur

Luchtzuiverende planten mogen tegenwoordig niet meer ontbreken in huis. Maar welke planten zijn de beste luchtverfrissers? NASA deed onderzoek naar de schoonste luchtzuiverende planten en wij hebben de top 17 voor je op een rij gezet.

Bloomingville

Luchtzuiverende planten zorgen voor een schone lucht in huis. Onze huizen zijn nowadays zo goed geïsoleerd dat de lucht snel droog wordt. Deze planten kunnen CO2 omzetten in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht. Algemeen bekend is dat een onzuivere lucht kan leiden tot allerlei kwaaltjes, zoals hoofdpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen en longklachten. Werk je vaak thuis? Een luchtzuiverende plant doet wonderen voor je productiviteit. Naast de luchtzuiverende werking maken bloemen en planten jouw interieur natuurlijk ook huiselijk en sfeervol! 

Luchtzuiverende planten: onderzoek van NASA

Luchtzuiverende planten zijn naast sfeermakers ook goed voor de gezondheid. Deze planten zijn perfect voor op kantoor of in de slaapkamer. Bij een gezond binnenklimaat zijn er verschillende factoren belangrijk: voldoende daglicht, temperatuur en een goede ventilatie. Luchtzuiverende planten kunnen bij deze laatste factor, de ventilatie, een belangrijke rol spelen. Ben je benieuwd welke planten voor een gezondere lucht zorgen? NASA heeft 17 kamerplanten ge-highlight die vervuilende stoffen en gezondheidsklachten buiten de deur kunnen houden, mits je ze goed verzorgd natuurlijk.

1. De dwergpalm

De dwergpalm kan maar liefst 1,5 tot 2 meter groot worden. Deze luchtzuiverende plant groeit langzaam, heeft een stevige stam met sierlijke bladen. Een echte eyecatcher in huis! Voor alle plantenliefhebbers zonder groene vingers: de plant kan goed omgaan met weinig licht en gecontroleerde temperaturen. Deze plant staat in de lijst van NASA op stipt nummer één, omdat de palm giftige stoffen in huis kan verwijderen, bijvoorbeeld xyleen (een stof die vrijkomt uit nagellak, markeerstiften en lijm).

2. Krulvaren (Boston Fern)

De krulvaren is een echte tropische topper en groeit op in regenwouden. Deze plant is ‘medium’ te onderhouden. Geef de plant voldoende water, want de potgrond moet altijd flink vochtig blijven. De kamerplant staat het beste op een plekje in de halfzon. De krulvaren is het allerbeste in het zuiveren van formaldehyde uit de lucht. Dit is een gas met een zeer sterke onaangename geur en wordt in cosmetica vaak gebruikt als conserveermiddel.

3. Kimberley Queen

Deze varen is wat minder bekend dan de Krulvaren, maar makkelijker te onderhouden. Een plek met minder zon kan voor deze Queen namelijk niet veel kwaad. Zorg er wel voor dat de grond vochtig blijft. De Kimberley Queen verliest – in vergelijking tot de Bostom Fern, minder snel bladeren en kan beter tegen een wisselende luchtvochtigheid. Deze beauty is zeer goed in het verwijderen van formaldehyde en alcoholen.

4. Graslelie

Nog een held van een plant als het draait om verzorging: de Graslelie. Voor mensen die moeite hebben om planten in leven te houden, is deze luchtzuiverende plant ideaal. Het is een plant die je vaak tegenkomt op werkplekken en studentenhuizen, omdat de plant niet per se regelmatig water en verzorging nodig heeft. De luchtzuiverende werking van deze plant? De Graslelie verwijdert giftige stoffen zoals benzeen, fomaldehyde en xyleen.

5. Aglaonema

Aglaonema is een decoratieve kamerplant met mooie bladeren. De plant heeft weinig water nodig en doet het goed in de schaduw. Een easy care plant dus! Houden wij stiekem van. De Aglaonema heeft sterke luchtzuiverende eigenschappen vanwege zijn grote bladeren. De plant filtert namelijk een breed scala aan chemicaliën uit de lucht. Not bad, Aglaonema. Al zouden we toch eerst nog moeten oefenen op jouw naam…

6. Bamboo palm

Weer een member uit de palmenfamilie! Net als alle andere palmen is de bamboo palm makkelijk te verzorgen. De Bamboo palm is namelijk een zelfstandige plant en is wel wat gewend. Als je de bamboopalm op een donkere plek zet, verbruikt 'ie niet veel water. Op een lichtere plek zal de bamboopalm dorstiger worden. Let daar dus goed op, want anders wordt de palm kaal en lelijk. De kamerplant kan maar liefst 1,8 meter hoog worden! Verder stelt deskundige B.C. Wolverton van NASA vast dat de plant vrijwel alle giftige stoffen in een binnenklimaat kan verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen.

7. Treurvijg

Deze mooie volle groene held is “normaal” in verzorging (niet al te moeilijk). De happy place van de treurvijg is op een plekje in de volle zon of halfzon. De treurvijg is op he gebied van luchtzuivering voornamelijk goed in de verwijderen van stoffen die in vrijwel ieder huis voorkomen, zoals formaldehyde, xyleen en tolueen.

8. Drakenklimop

Deze decoratieve kamerplant heeft grote sierlijke bladeren en staat in ieder interieur prachtig. Zet de plant op een plek in de halfschaduw en je maakt ‘m gelukkig! De drakenklimop verwijdert formaldehyde, koolmonoxide en benzeen uit de lucht. Kom maar door drakenklimop!

 9. Flamingo plant

De Flamingoplant werd in 2010 als bureauplant van het jaar bestempeld en ook in de huiskamers komen we de plant regelmatig tegen. De plant haalt namelijk allemaal giftige stoffen uit de lucht en is goed voor de luchtvochtigheid! Perfect voor de productiviteit dus! De Flamingo plant heeft veel licht nodig en een niet te droge lucht. Als je deze luchtzuiverende plant goed verzorgd, is het een sterke plant waar je jarenlang plezier van kunt hebben. Het investeren waard dus!

10. Rhapsis Excelsa

De Rhapsis Excelsia behoort tot de palmenfamilie en is een makkelijk te onderhouden plant. De plant heeft een volle bos en heeft een prachtgie uitstraling. Giftige stoffen als formaldehyde, ammonia, xyleen en tolueen worden met gemak door de Rhapsis Excelsa uit de lucht gehaald.

11. Gerbera Jamesonii

De Gerbera Jamesonii heeft mooie magrietachtige bloemen die op lange stelen staan. In de zomer kan de plant naar buiten, maar in de winter kun je de Gerbera het beste op een koele lichte plaats binnen zetten. De Gebera haalt vooral benzeen en trichloorethyleen uit de lucht.

12. Drakenbloedboom

De Drakenbloedboom wordt groot, heel groot en groeit het best in ruimtes met weinig licht. De plant heeft niet veel aandacht nodig, maar regelmatig water geven doet de plant absoluut goed. De Drakenbloedboom is goed in het zuiveren van giftige stoffen uit de lucht, zoals formaldehyde en benzeen.

13. Klimop

De geliefde Klimop staat vooral bekend als buitenplant, maar is ook zeker een kamerplant die ook nog eens geschikt blijkt te zijn om binnen de lucht te zuiveren. De plant staat bekend om formaldehyde, thrichloorethyleen en benzeen uit de lucht op te nemen. Let wel op: de plant is giftig voor huisdieren.

14. Sanseviera

Ben jij een slechte slaper? Dan is de Sanseviera de ideale kamerplant voor jou! Deze plant kan namelijk ‘s nachts CO2 omzetten in zuurstof. De meeste planten doen dit alleen overdag, maar de Sanseviera dus ook in de avonduren. Plus, de plant doet het goed in donkere ruimtes! Oftewel: zet deze groene vriend maar in de slaapkamer!

15. Massangeana

De Massangeana is een opvallende kamerplant door zijn lange stam en zwaardere bladeren. De plant leeft het beste op een plek in de halfschaduw, maar kan ook op donkere plaatsen overleven. De Massangeana is goed in het zuiveren van giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen.

16. Lepelplant

Deze sierlijke prachtige kamerplant is ideaal voor mensen die niet veel tijd willen besteden aan het verzorgen van planten. De Lepelplant heeft namelijk niet veel water nodig en kan prima tegen een plekje met weinig licht. Waarom de geliefde Lepelplant in dit rijtje thuis hoort? De lepelplant filtert de meeste giftige stoffen in huis.

17. Chrysant

And last but not least: de Chrysant. Chrysanten fleuren werkelijk waar iedere ruimte op en that’s why we love them. Daarnaast filteren ze ook benzeen, formaldehyde en andere chemische stofjes uit de lucht. Geef ze dagelijks water, een lichte plek en een huis zonder huisdieren en deze laatste luchtzuiverende plant is helemaal tevreden.