Trends

Gespot in de wereld van planten: Hydroponie

Hydro.. wat? Hydroponie! Deze nieuwe trend groen bestaat uit planten die hun voedingsstoffen niet uit de grond, maar uit het water halen. Meer weten over hydroponie en hoe je thuis je eigen hydrophonische jungle creëert? Lees dan snel verder!

Onekingslane

De nieuwe trend groen is aangebroken: plantjes die je in het water laat wortelen. In dure termen: hydroponie. Doordat je de planten in het water laat groeien, kun je niet alleen van het blad, maar ook van de wortels van de plant genieten! En hetgeen wat onder water groeit is ook een prachtig plaatje om te zien!

Wat is hydroponie?

Mocht je toch nog niet helemaal door hebben wat hydroponie nou precies is, dan leggen we je het graag nog even uit. Want eerlijk gezegd, hadden wij ook nog nooit van deze term gehoord. Hydroponie is een vorm van hydrocultuur, oftewel: planten laten wortelen en groeien in water. Zonder aarde. Dit doe je door vlak onder het blad een kerf te maken - hier bevindt zich namelijk het hormoon van de plant. Door op de juiste plek een inkerving te maken, ontwikkelt de plant wortels zodra je ze in een vaas met water zet. Het is wel belangrijk dat de plant voldoende bronwater krijgt, omdat-ie de mineralen uit het bronwater nodig heeft om te groeien. Kraanwater is daarom niet geschikt! 

 

cc links: Abhilashconstructions cc rechts: Heimeligshop
cc links: Abhilashconstructions cc rechts: Heimeligshop

Welke planten zijn geschikt?

Niet alle planten zijn geschikt voor jouw nieuwe indoor watertuin. Al is er hier en daar al flink geëxperimenteerd met planten en blijkt er wel een hoop mogelijk te zijn! Wat betreft kamerplanten blijken bijvoorbeeld de Anthurium, Begonia, Philodendron, Clusia, Hedera en de Epipremnum goed tegen natte voeten te kunnen. Maar ook kruidenplantjes blijken een goede optie te zijn! Sterker nog: verschillende kruiden als Basilicum, Rozemarijn, Lavendel en Salie groeien juist snel in water en geven zelfs door de manier van hydroponie elke dag nieuwe bladeren.

Hoe creëer je je eigen Hydroponische plant?

Overtuigd van deze nieuwe groene trend? Naast dat deze trend je laat genieten van de wortels van de plant, is de verzorging van Hydroponie ook nog 'ns makkelijker dan de "gewone" kamerplant: de planten voeden zich immers zelf met water. Plus, plus! Er is nog een voordeel. Het kweken in water is ideaal voor het tegengaan van beestjes en schimmels. Goed, dan kunnen we nu eindelijk zelf aan de slag met de volgende stappen:

  1. Kies een geschikte plant (zie de voorbeelden hierboven).
  2. Haal de kamer- of kruidenplant uit de pot en verwijderd voorzichtig zoveel mogelijk aarde. 
  3. Dompel de wortels in lauwwarm water om de laatste restjes aarde los te kweken.
  4. Kies jouw favoriete transparante glazen vaas (bij voorkeur met een smalle hals).
  5. Vul de vaas met bronwater op kamertemperatuur. Probeer het water om de 2-3 weken te vervangen. 
  6. Druk de plant met wortels in het vaasje en zet 'm op een lichte plek, zonder dat hij in de volle zon staat!

 

Veel plezier met deze nieuwe groene trend!