trends, Groene vingers

Hydroponie: nieuwe trend in de wereld van planten

Hydro.. wat? Hydroponie! Deze nieuwe plantentrend bestaat uit planten die hun voedingsstoffen niet uit de grond, maar uit het water halen. Meer weten over hydroponie en hoe je thuis je eigen hydrophonische jungle creëert? Lees dan snel verder!

Onekingslane

Ben jij hydroponie planten al tegen gekomen in interieurs? Deze nieuwe planten trend bestaat uit plantjes die je in het water laat wortelen. Doordat je de planten in het water laat groeien, kun je niet alleen van het blad, maar ook van de wortels van de plant genieten! En hetgeen wat onder water groeit is ook een prachtig plaatje om te zien! Je komt deze hydroponie-trend dan ook overal op Pinterest en Instagram tegen. Maar hoe werkt het nou precies? Welke planten zijn hiervoor geschikt? En hoe maak je dit thuis? Jullie vragen, wij antwoorden!

Wat is hydroponie?

Is jou ook nog niet helemaal duidelijk wat hydroponie is? Eerlijk toegegeven: wij hadden ook nog nooit van deze dure term gehoord. Maar we leggen het je maar al te graag uit. Hydroponie is namelijk een vorm van de hydrocultuur, oftewel: planten laten wortelen en groeien in water. En dus zonder aarde. Dit doe je door vlak onder het blad een kerf te maken - hier bevindt zich namelijk het hormoon van de plant. Door op de juiste plek een inkerving te maken, ontwikkelt de plant wortels zodra je ze in een glazen vaas met water zet. Het is wel belangrijk dat de plant voldoende bronwater krijgt, omdat-ie de mineralen uit het bronwater nodig heeft om te groeien. Kraanwater is daarom niet zo geschikt om te gebruiken. Hieronder zullen we je precies uitleggen hoe je hydroponie thuis creëert. 

Welke planten zijn geschikt?

Helaas zijn niet alle kamerplanten bij uitstek geschikt voor jouw nieuwe indoor watertuin. Al is er hier en daar al flink geëxperimenteerd met planten voor hydroponie en blijkt er wel een hoop mogelijk te zijn! Wat betreft kamerplanten blijken bijvoorbeeld de Anthurium, Begonia, Philodendron, Clusia, Hedera en de Epipremnum goed tegen natte voeten te kunnen. Maar ook kruidenplantjes blijken een goede optie te zijn! Sterker nog: verschillende kruiden als Basilicum, Rozemarijn, Lavendel en Salie groeien juist snel in water en geven zelfs door de manier van hydroponie elke dag nieuwe bladeren. Mooie bijkomstigheid, toch? Ook voor ons ging er een hele wereld open. Wij krijgen gelijk zin om ons hele interieur in te richten met hydroponie plantjes! Met bijpassende glazen vazen natuurlijk!

Hoe creëer je je eigen Hydroponische plant?

Overtuigd van deze nieuwe groene trend? Naast dat deze trend je laat genieten van de wortels van de plant, is de verzorging van Hydroponie ook nog eens makkelijker dan de "gewone" kamerplant: de planten voeden zich immers zelf met water. Win-win! Er is nog een voordeel. Het kweken in water is ideaal voor het tegengaan van beestjes en schimmels. Need we say more? Goed, dan kunnen we nu eindelijk zelf aan de slag met de volgende stappen:

  1. Kies een geschikte plant (zie de voorbeelden hierboven).
  2. Haal de kamer- of kruidenplant uit de pot en verwijderd voorzichtig zoveel mogelijk aarde. 
  3. Dompel de wortels in lauwwarm water om de laatste restjes aarde los te kweken.
  4. Kies jouw favoriete transparante glazen vaas (bij voorkeur met een smalle hals).
  5. Vul de vaas met bronwater op kamertemperatuur. Probeer het water om de 2-3 weken te vervangen. 
  6. Druk de plant met wortels in het vaasje en zet 'm op een lichte plek, zonder dat hij in de volle zon staat!

Veel plezier met deze nieuwe trend!.Wij gaan gauw thuis aan de slag met hydroponie planten!