Lichtplan maken: 4 tips voor een sfeervol en gezellig huis

Lichtplan maken: 4 tips voor een sfeervol en gezellig huis

Lichtplan maken? Sfeervolle verlichting is een belangrijk onderdeel van een gezellig huis. Een lichtplan maken is dus zeker van belang. Er zijn een aantal punten waar je bij het maken van een lichtplan op moet letten. Komt-ie.

Een lichtplan maken is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer jij je huis wilt inrichten. Je denkt vaak toch meteen aan kleuren, vloeren en mooie meubels. Verlichting is hetgeen waar mensen pas later over nadenken, maar wat toch essentieel is voor een huiselijke sfeer. Naast sfeer, bepaald de verlichting de uitstraling van jouw fijne huis en de functionaliteit. Een lichtplan maken is daarom een goed idee. Maar hoe doe je dat? Wij hebben 4 praktische tips voor je op een rij gezet.

Lichtplan maken: dit is waar je op moet letten

Bij een lichtplan maken is het goed om over een aantal zaken na te denken: wat is de functie van de ruimte? Welke sfeer moet de ruimte uitstralen? Welk licht heb je nodig? Door te kiezen van de juiste verlichting, zul je merken dat het de sfeer van je inrichting ten goede komt. Allereerst kies je de basisverlichting, oftewel de algemene verlichting. Vervolgens ga je nadenken over de praktische verlichting die je helpen bij bepaalde bezigheden zoals lezen, koken en werken. Ten slotte denk je na over decoratie sfeerverlichting: welke lampen vind jij echte eyecatchers in de woonkamer? Lees onderstaande stappen en ga aan de slag met het opstellen van een lichtplan.

1. Maak een overzichtelijke plattegrond

Een lichtplan begint bij een plattegrond. Dit kan soms een moeilijke opgave zijn, maar het helpt om inzicht te krijgen. Meet de ruimte op en maak een plattegrond. Schets op de plattegrond ook de plek waar meubels en wanddecoratie staan. Enne, vergeet niet om de plek van stopcontacten en andere aansluitpunten te tekenen. Vind je het lastig om dit old school uit te tekenen op ruitjespapier? Maak dan gebruik van een online tekenprogramma. Easy peasy! De eerste stap is gezet.

2. De praktische verlichting

De plattegrond is klaar en het wordt nu tijd om na te denken over de functionaliteit van de verlichting. Welke verlichting heb je nodig die aan je behoefte voldoen? De verlichting van de hanglamp boven de eettafel, heeft een andere functie dan bij het aanrechtblad in de keuken. Een ruimte kan meerdere functies hebben. Het is belangrijk om al deze functies uit te tekenen op het verlichtingsplan.

3. Let it shine

Nu je de functie van verschillende soorten verlichting in kaart hebt gebracht, wordt het tijd om lichtcirkels op de plattegrond te tekenen. Waar moet het licht op schijnen? Welke gebieden moeten verlicht worden? Je wilt natuurlijk de juiste lampen kopen die zorgen voor voldoende licht. Op het plan kun je dit eenvoudig laten zien waar de verlichting op moet schijnen door middel van lichtcirkels.

4. Het verlichtingsplan is finito

Je hebt de nodige informatie nu op papier uitgetekend. Bekijk nu alle lichtcirkels op de plattegrond en denk na over welk soort verlichting op die plek het beste past. Dit spreekt meestal voor zich. In de woonkamer wil je bijvoorbeeld een combinatie van basisverlichting en sfeerverlichting hebben. Met een plafondlamp kun je overzicht creëren, terwijl je met een tafellamp en booglamp juist zorgt voor meer sfeer. Er zijn genoeg mooie lampen die voor de juiste sfeer zorgen. Dat is toch stiekem het leukste onderdeel van een verlichtingsplan?

Het helemaal makkelijk voor jezelf maken met automatische verlichting? Lees dan Smart Home: 4 manieren om je huis te automatiseren