inspiratie

Waar moet je op letten bij het inhuren van een binnenhuisarchitect?

De vooroordelen van een binnenhuisarchitect zijn eindeloos: prijzig, alleen maar dure design-meubels en de toegevoegde waarde wordt vaak in twijfel getrokken. Wij duiken in de wereld van binnenhuisarchitecten.

Een binnenhuisarchitect: 4 dingen die je moet weten

Een binnenhuisarchitect is iemand die zich bezighoudt met een inrichting van een bepaalde ruimte, althans that’s what we know. Maar wat doet een binnenhuisarchitect eigenlijk nog meer? Wat is het verschil tussen een binnenhuisarchitect en een interieurstylist? En wanneer mag iemand zich een binnenhuisarchitect noemen? Een andere vraag is hoeveel zeggenschap een architect heeft: bepaalt diegene alles of doe je alles samen in overleg? Wie bepaalt het budget? Allemaal vragen die wij in dit artikel zullen behandelen. Lees dus snel verder en ontdek waarop je kunt letten als je toch besluit om voor een binnenhuisarchitect te gaan!

Sfeerbeeld 1 - Binnenhuisarchitect
Sfeerbeeld 1 - Binnenhuisarchitect

 1. Wanneer mag iemand zich een binnenhuisarchitect noemen?

Een binnenhuisarchitect is een functienaam die niet iedereen mag dragen. Als je deze functie wilt uitvoeren, moet je ingeschreven staan in het architectenregister. Een interieurstylist daarentegen hoeft dit niet. Iedereen met een passie voor interieur kan interieurstylist worden zonder daarvoor een opleiding voor te hebben gevolgd. Een binnenhuisarchitect heeft daarentegen dus een opleiding gevolgd op minimaal Hbo-niveau. Het verschil op werkgebied? Een interieurstylist houdt zich voornamelijk bezig met decoratie, bijvoorbeeld de juiste kleuren en materialen van de inrichting. Een interieurarchitect zal naast decoreren, zich ook richten op bouwkundig gebied.

2. Wat wordt wel en niet door de binnenhuisarchitect bepaald?

Men denkt vaak dat een interieurarchitect alle beslissingen maakt over hoe jouw huis eruit komt te zien. No! You are wrong. Het is namelijk dé taak van de interieurarchitect om naar jouw wensen te luisteren en deze behoeftes zo goed mogelijk door te voeren. Dit gaat vaak niet over kleine veranderingen in huis, zoals de juiste bank kiezen. De woonvraag kan bijvoorbeeld betrekking hebben op specifieke soorten verlichting of de nieuwste trends op interieurgebied die jouw huis in een volledig ander daglicht zetten. Belangrijk is om van tevoren te bedenken of je een bouwkundig oog nodig hebt. Aan de hand van jouw ideeën kan de architect namelijk ook bouwkundige schetsen en een voorstel leveren. Kortom: formuleer jouw vragen, behoeftes en wensen zo duidelijk mogelijk en de architect zal vervolgens jouw wensen in kaart brengen door middel van schetsen en een voorstel.  

 

3. Hoeveel kost een binnenhuisarchitect?

Zoals eerder beschreven zit er natuurlijk wel een prijskaartje aan een interieurontwerper. Maar het is goed om te weten dat er soms een gigantisch prijsverschil tussen verschillende ontwerpers zit. Het is daarom dan ook raadzaam om meerdere offertes op te vragen. Een ontwerper die populair is en om de haverklap een opdracht binnensleept, zal een hogere prijs vragen dan iemand die net in de arbeidsmarkt komt kijken. Zoek dus daarom altijd verder dan één agency en vraag verschillende offertes op. Want wij zeggen altijd: wed nooit op één paard…

4. Waar moet je rekening mee houden?

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Vraag aan de interieur designer of je even zijn of haar portfolio mag bekijken. In dit boek zie je voorbeelden van zijn previous jobs. Op deze manier krijg je een helder beeld van de mogelijkheden die gerealiseerd kunnen worden. Bij het maken van een op-maat-gemaakt voorstel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden: wat zijn jouw persoonlijke voorkeuren en lifestyle? Is koken één van jouw favoriete bezigheden, dan is een fijne woonkeuken en dus een goed keukenontwerp van groot belang. Ben jij groot fan van een minimalistisch interieur? Dan speelt verlichting een grote rol.

 Ben jij convinced en ga je binnenkort een binnenhuisarchitect inhuren?