inspiratie

Je nieuwe interieur bepalen in 4 stappen

Of je nu net een nieuwbouwwoning hebt laten bouwen of een kluswoning op de kop hebt getikt; in beide gevallen zul je jouw nieuwe interieur moeten gaan bepalen. Waar begin je? Dit is hét stappenplan voor jou.

Je hebt waarschijnlijk al enorm veel zin om accessoires te shoppen, de bank uit te kiezen en op zoek te gaan naar sfeervolle verlichting. Als je dit in je hoofd hebt zitten, ben je eigenlijk al een aantal stappen te ver. Voor je kunt beginnen met shoppen voor het interieur, zijn er vier belangrijke eerste stappen te doorlopen. Het stappenplan vind je hieronder in dit artikel!

1. Maak een tekening

Voordat je gaat inrichten, is het eerst belangrijk om te weten hoeveel ruimte je hebt. Je koopt de woning en weet hoeveel vierkante meter het woonoppervlak is. Maar weet je ook hoe groot de verschillende ruimtes zijn? Welke kant de deuren op draaien? Waar de stopcontacten en radiatoren zitten? En welk doel je hebt met iedere ruimte? Als het antwoord op deze vragen nee is, ga je eerst aan de slag met een plattegrond/tekening. Teken in de plattegrond alles wat je denkt te willen neerzetten in de ruimte. Maak de plattegrond ook op schaal, zodat je kunt zien of alles past. 

2. Creëer een moodboard

Nu je weet wat in welke ruimte past, kun je gaan nadenken over de stijl van de ruimtes. Het is goed om hiervoor inspiratie op te doen. Loop langs woonboulevards, ga kijken op Pinterest en pak de bladen van vtwonen erbij. Houd in je achterhoofd dat interieurstijlen soms maar een aantal jaren populair zijn. Er is dus niets mis mee om ook voorbeelden van jaren geleden te bekijken. Grote kans dat je dan trendsetter bent! Alle inspiratie sla je op in een zogenoemd moodboard. Een moodboard bestaat uit afbeeldingen, woorden waarmee je de sfeer en stijl omschrijft en materiaalkeuze.

3. De basis eerst

De vloeren en muren in je woning vormen de basis. Een nieuw meubel is snel gekocht. Maar een nieuwe vloer koop je niet zomaar. Denk daarom goed na over de vloer die je kiest. Dit vormt de basis en hij moet passen bij verschillende interieurstijlen. Als je dan over een aantal jaar iets anders wilt, heb je niet direct een nieuwe vloer nodig. De muren daarentegen zijn sneller aangepast. Een nieuwe pot verf en klaar. Toch is het goed om daar wel over na te denken. Bij een drukke inrichting zijn rustige muren belangrijk en andersom net zo.

4. Denk na over de grote taken

Bij een nieuwbouwwoning zul je er minder last van hebben. Maar bij een klushuis is de kans groot dat je een verbouwing te wachten staat. Onze tip: verbouw gelijk goed, zodat je na het inrichten niet ineens voor verrassingen komt te staan. Het is zonde als er bij een harde regenbui ineens water de muur langs komt sijpelen en je meubels beschadigd raken. En last but not least; vergeet geen rijplaten van Ferex te huren om het zware bouwverkeer over te laten rijden.

Met dit stappenplan op zak, kun jij van scratch starten met het inrichten van jouw droomhuis. Veel succes!