inspiratie, Groene vingers

Groenblijvende planten: 5 planten voor een langdurige groene tuin

Ben jij op zoek naar groenblijvende planten? Met name in de winter verliezen veel planten hun groene blad. Terwijl je ook in de herfst/winter optimaal van de tuin wilt genieten. Deze groenblijvende planten zorgen voor een groene tuin, ook in hartje winter.

Van plan om groenblijvende planten te kopen? Good choice! De winter hebben we (gelukkig) al ver achter ons gelaten, maar het is altijd goed om vooruit te denken. Namelijk naar de tijd dat struiken, planten en bomen langzaam hun blad verliezen en het een treurige bedoening wordt. Maar wil je het hele jaar door groenblijvende planten? That’s possible! Met deze 5 groenblijvende planten heb je hele jaar door plezier.

Groenblijvende planten: 5 planten voor groenplezier

Er zijn planten die ook in de winter hun plant behouden. Groenblijvende planten zijn perfect voor tuinen die even een opfrisser nodig hebben. Veel groenblijvende planten hebben een groen blad met een witte rand, bijvoorbeeld de olijfwilg of liguster. Deze planten bloeien gemiddeld maar zo’n drie weken en je kunt er het hele jaar van genieten. Ze zijn namelijk goed bestendigd tegen de Nederlandse vorst. Op deze manier is de tuin het gehele jaar voorzien van kleur. Wil jij een winterdip voorkomen? Wij hebben 5 planten voor je op een rij gezet. Voor welke groen topper ga jij?

 1. Olijfwilg

De olijfwilg heeft grijsgroene bladeren en de onderkant is wit. Als de plant niet wordt gesnoeid, ontstaan er in de herfst witte bloemen.  Deze haagplant kan goed tegen zowel wind als zoute omstandigheden. De olijfwilg is perfect voor het maken van hagen, maar is niet zichtdicht. De maximale hoogte van deze haag is 1.60 tot 1.80 meter. Houd wel in je achterhoofd dat deze plant lastig te combineren is met andere planten door de grote vocht- en voeding opname. Geef de olijfwilg daarom een vrijstaand plekje in de zon en je maakt ‘m zeer gelukkig.

Sfeerbeeld 1 - Groenblijvende planten
Sfeerbeeld 1 - Groenblijvende planten

2. Vingerplant

De vingerplant is een prachtig groenblijvende plant, afkomstig uit de klimopfamilie. Het aanbod vingerplanten is divers: er bestaan vingerplanten met echt felgroene bladeren, maar ook zeer donkergroene exemplaren. De keuze is reuze…Het voordeel van de vingerplant is dat-ie zowel in de tuin als binnen geplaatst kan worden. Heerlijk flexibel, dus. Binnen is de vingerplant een echte blinkvanger met zijn exotische uitstraling. Doordat de plant niet heel goed tegen temperatuurwisselingen kan, is een plek binnen ideaal. Wil jij liever de plant buiten plaatsen? Ook dat is mogelijk, al is deze plant niet vorstbestendig en kan hij dus niet heel goed omgaan met de wisselingen in temperatuur. Ongeacht de plaats dient de grond altijd licht vochtig te zijn, maar te veel water is ook niet goed. In de winter heeft deze plant minder water nodig: ongeveer één keer in de vier weken. Dat is te overzien!

Sfeerbeeld 2 - Groenblijvende planten
Sfeerbeeld 2 - Groenblijvende planten

3. Lavendel Hidcote

De Lavendel Hidcote is een geliefde groene plant. Het plantje bloeit ongeveer van juni tot augustus met schattige paarsblauwe bloemetjes. Ook na de bloei blijven de stengels nog lang in leven. Wie er ook gelukkig van lavendel in de tuin worden? Bijen en vlinders! Lees meer over welke bloemen en planten goed zijn voor deze insecten in: Zaaikalender: 5 bloemen die je in april en mei kunt zaaien. Hoe meer zon de lavendel krijgt, hoe intenser de kleur. En zeg nou zelf: de lavendel doet je toch denken aan warme zomers in Italië of Frankrijk? Een heerlijk vakantiegevoel in eigen tuin: wij tekenen ervoor! Plus: de geur die deze groenblijvende plant achterlaat werkt heerlijk rustgevend. Win-win

Sfeerbeeld 3 - Groenblijvende planten
Sfeerbeeld 3 - Groenblijvende planten

4. Kardinaalshoed

De naam van de kardinaalshoed verwijst naar de vruchten die volwassen planten geven: deze vruchten lijken namelijk op een soort van hoedjes. De plant behoudt het hele jaar door zijn zilvergroene blad en heeft een gemarmerd uiterlijk, very pretty! In de zomer zijn de kleuren van de plant zelfs nog intenser. Een heerlijke kleurexplosie in de tuin. Daarnaast is de plant geschikt als bodembedekker door zijn kruipende groeiwijze. De eerste jaren heeft deze plant weinig onderhoud nodig. Houd onkruid  bij jonge planten  in de gaten en bij oudere planten is het raadzaam om af en toe de planten kort te snoeien en plantenvoeding te geven. 

Sfeerbeeld 4 - Groenblijvende planten
Sfeerbeeld 4 - Groenblijvende planten

5. Amerikaanse sering

Deze prachtige, groenblijvende en blauwe Amerikaanse sering is sterker dan vele andere planten. Deze laagbloeiende heester bloeit met blauwe bloemen tot ver in de herfst. Daarnaast is de plant goed bestemd tegen slecht weer en de winterse kou in Nederland. Niet geheel onbelangrijk. De plant kan zelfs een beetje invriezen! Je kunt met deze Amerikaanse plant jarenlang genieten van purple fever! De Amerikaanse sering is een diamond in de tuin. Wat betreft de standplaats? Een zonnige plek heeft de voorkeur. En qua onderhoud is het goed om eens in de zoveel tijd de plant te snoeien, zodat het model van de plant mooi in vorm blijft.

Sfeerbeeld 5 - Groenblijvende planten
Sfeerbeeld 5 - Groenblijvende planten
Wil je je planten potten in plantenbakken? Biano has go you covered! Je shopt bij ons een ruim assortiment aan plantenbakken in verschillende soorten en maten. En in diverse prijs categorieën! Welke plantenbak ga jij scoren?