tips & tricks

Zaaikalender: 5 bloemen die je in april en mei kunt zaaien

Een zaaikalender brengt in kaart welke groenten en fruit per maand het beste gezaaid kunnen worden. What about bloemen? Wil jij deze maand bloemen zaaien? Ontdek in onze zaaikalender welke bloemen je het beste kunt zaaien deze maand!

Deze zaaikalender is een perfect way to start om vandaag nog bloemzaadjes uit te strooien. Met het zaaien van bloemen help je meteen de bijen en hommels een handje. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat onze borden er dagelijks heel anders uit zouden zien zonder insecten. Het voedsel wat op ons bord ligt, heeft bestuiving nodig door verschillende insecten. Om hun dagelijkse werk te doen, hebben deze insecten stuifmeel en nectar nodig. Ontdek daarom in ons zaaikalender welke 5 bloemen in de maanden april en mei gezaaid kunnen worden!

Zaaikalender: little bees need your help!

Op zoek naar een zaaikalender voor bloemen? Bloemen zaaien is niet alleen een prachtige en sfeervolle toevoeging aan jouw tuin, maar is ook nog eens goed voor het bijenvoer. Grote delen van ons land bevatten namelijk vrijwel geen variatie aan voedsel voor insecten. Bijen leveren namelijk een grote bijdrage aan onze samenleving. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit. Maar wat kunnen wij doen om bijensterfte tegen te gaan? Zaaien, zaaien en nog eens zaaien. En dan met name bloemen. Enne, natuurlijk helpen wij ook graag met een duwtje in de goede richting met een praktische zaaikalender! In onze zaaikalender van april en mei vind je een overzicht welke bloemen je deze periode kunt zaaien. Dit zijn onze 5 favoriete floral hero’s

1. Clarkia

Deze bloem staat het liefst in de zon, maar kan ook goed tegen droge plekken. De Clarkia heeft een korte, maar zeer mooie bloei en kan tot 20-70 hoog worden. De planten van de Clarkia zijn weelderig en de bloemen kom je in verschillende prachtige, kleurrijke tinten tegen. De Clarkia kun je het beste op de grond planten of zaaien, op die manier komen de bloemen namelijk het beste tot bloei! Tegen een hek of op een schutting komen de Clarkia’s mooi uit. Kleine tip: als je de Clarkia’s op een apart bed in de moestuin zaait, kun je ze zelfs heel goed als snijbloemen gebruiken.

2. Zonnebloem

De zonnebloem is toch wel dé meest populaire bloem om het nieuwe seizoen in te luiden. Maar let op: een zonnebloem heeft een stevige ondergrond nodig en kan een hoogte van drie meter bereiken. Geef de zonnebloem niet te veel water, want dit zorgt ervoor dat de stengels makkelijk afbreken. Daarnaast kunnen – door een overvloed aan water- plantenziektes bij de zonnebloem ontstaan. Plant deze bloemen daarom op een plek waar het water niet blijft staan. Slakken zijn een groot probleem voor zonnebloemen, want deze dieren eten de bovenkant van de bloem op. Gelukkig trekken zonnebloemen (naast slakken) ook bijen, vlinders en hommels aan. That’s what we want!

3. Goudsbloem

Goudsbloemen zijn de nieuwe eyecatchers in de tuin met hun prachtige oranje bloemen. Deze gold flowers zijn gek op de zon en bloeien van juni tot september. Naast dat je deze bloemen kunt zaaien in de grond, kun je ze ook zaaien in een grote bloempot of in een balkonbak. Kies een plek waar de zon lekker schijnt en waar het water niet te lang in de grond blijft staan. Nog een fijn weetje: goudsbloemen hebben geen verzorging nodig na het zaaien. De bloemen ontwikkelen zelf namelijk zaadjes als ze uitgebloeid zijn. Je kunt dus ieder jaar plezier hebben van goudsbloemen!

4. Korenbloem

Korenbloemen zijn makkelijk te zaaien en bloeien met prachtige blauwe bloemen. Van nature heeft de korenbloem een paarsblauwe kleur, maar tegenwoordig zijn er ook varianten die wit, roze of lichtblauw zijn. De korenbloem trekt veel insecten aan, omdat zij veel nectar hebben. Bijen, hommels en vlinders zijn daarom crazy in love met korenbloemen. Deze bloem doet het goed in een zonnig gedeelte van de tuin, een veld of een berm langs de weg. Je kunt een korenbloem zelfs kwijt in een grote bloembak.

5. Nemesia

Als je op zoek bent naar een weelderige bloem, dan is wellicht de Nemesia iets voor jou. Deze borderplant heeft witte, gele, blauw, roze en oranje bloemetjes. De Nemesia fleurt met haar vrolijke bloemetjes iedere buitenruimte op! Daarnaast doet de plant het overal goed. Of jaar nu in de vaste grond plant, of juist in bloempotten- en manden: deze plant komt overal tot haar recht. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is dat de plant natgehouden wordt. Maar wel op een plek waar het water goed kan weglopen.

Ben je benieuwd naar welke bloemen en planten je verder kunt snoeien in mei? Lees dan Snoeikalender: 4x wat te snoeien in mei?

Meer inspiratie nodig?