tips & tricks

Even spieken: zo doe je was!

Hoe doe je nou écht de was? Hoeveel wasmiddel moet je gebruiken? En hoe zorg je ervoor dat je was niet verkleurd? Wij geven je in dit artikel alle tips om zo goed mogelijk de was te kunnen doen.

Ook al is wassen een vanzelfsprekende taak, toch kan het dat je met enkele vragen zit. Hoe was je bijvoorbeeld het beste en zorg je ervoor dat je kleding er zo mooi mogelijk uitkomt? En hoe komt het dat het eco-programma zoveel langer duurt dan het ‘gewone ’wassen? In dit artikel geven we je enkele tips om zo goed mogelijk de was te kunnen doen. Én als kers op de taart hebben we ook nog goed nieuws voor je als je opzoek bent naar een nieuwe wasmachine! Scroll snel naar beneden voor een wasmachine en droger actie (met héél veel korting) van Samsung.


Alle handige tips over wassen voor je op een rij:

➡️ De was sorteren

➡️ Duurzaam wassen

➡️ Wasmiddel gebruiken

➡️ De wasmachine schoonmaken

➡️ Overige was tips

➡️ Biano’s was-spiekbriefje

De was sorteren

Als je wilt gaan wassen is het eerste wat je zal moeten doen de was sorteren. Dit kan je doen voordat je gaat wassen, in verschillende wasmanden, of pas wanneer je de was gaat doen. Het sorteren van je was gaat op verschillende manieren:

  1. Op basis van de kleur
  2. Op basis van de stof

Kleuren sorteren gebeurt vaak op drie manieren: witte was, donkere was en gekleurde was. Bij de witte was kunnen ook hele lichte kleuren zoals lichtgrijs en licht blauw. Voor de gekleurde was is het het beste om kleuren in blauw/groen tinten en rode tinten onder te verdelen. Rood is vaak een kleur die enorm afgeeft en daarom kun je deze het beste wassen met andere kleuren in deze categorie zoals roze, oranje en geel.

→ Nieuwe kleding nog niet gewassen? Vaak geeft dit nog veel kleurpigmenten af. Het beste is dus om deze kleuren eerst apart te wassen.

Sommige stoffen zijn gevoeliger dan anderen. Kijk daarom altijd na de aankoop van een nieuw kledingitem hoe het gewassen moet worden in het label van het item. We raden je aan om zijde, wol, acryl en kasjmier met de hand te wassen.

Duurzaam wassen

Tegenwoordig zijn we steeds meer bezig met het verduurzamen van ons leven en de was kan daar een belangrijk onderdeel van uitmaken. De meeste wasmachines hebben een eco programma waardoor je een hele gemakkelijke eerste stap kunt nemen naar een duurzaam huishouden. In het eco programma bezuinigt de wasmachine namelijk flink wat energie, wat er helaas wel voor zorgt dat het wassen wat langer zal duren. De bezuiniging gebeurt het vaakst op het verwarmen van het water.

Wist je dat een gemiddeld huishouden bijna 10.000 liter water per jaar verbruikt om 165 wasjes te draaien?

♻️ Energie labels

Wil je een nieuwe wasmachine aanschaffen? Tegenwoordig heb je een gemakkelijk beoordelingssysteem voor energie labels van A tot G, waarbij producten met een A-label (groen) minder energie verbruiken en G (rood) het meeste energie verbruiken. Samsung heeft veel wasmachines met een A-label waardoor je heel gemakkelijk een goede eerste stap kunt maken naar een duurzamere huishouding.


♻️  Fabel of feit: korter wassen is energie besparen

Eén van de grootste fabels die er rondom duurzaam wassen rondgaat is dat het duurzamer is om korter te wassen. Door korter te wassen verbruikt je wasmachine juist meer energie. Door het snelle programma zal de temperatuur ook snel tot de max opgevoerd moeten worden. Om die reden duurt duurzaam wassen ook vaak langer. Een gemakkelijke eerste stap naar duurzamer wassen is dus om de temperatuur op 30 graden te zetten.


♻️ Duurzaam wassen met Samsung

Ondanks dat wassen in eco-stand bij veel wasmachines vaak langer duurt is dat bij Samsung verleden tijd. Met de EcoBubble was je je kleding efficiënter met minder energie, tijd en moeite op lage temperaturen. Goed om te weten dus als je nog op zoek bent naar een nieuwe energiebewuste wasmachine. Benieuwd naar de overige voordelen van een Samsung wasmachine, even een snelle checklist voor jou:Ok, duidelijk. Wij zijn fan en overtuigd. Je ontvangt nu tijdelijk t/m 18 juli tot €200 retour op je aankoop van een wasmachine of was-droogcombinatie bij Samsung.* Ben je naast je wasmachine ook nog op zoek naar een droger? Dan ontvang je zelfs tot €300 retour op je aankoop! Voor welke wasmachine ga jij? #OurPlanetFirst

Wasmiddel gebruiken

Hoeveel wasmiddel moet je nou eigenlijk écht gebruiken? Dat is afhankelijk van hoeveel was je hebt en hoe vies je was is. In het algemeen heeft een frontlader 35 ml wasmiddel nodig voor een volle wastrommel.

♻️ Duurzaam wasmiddel

Ook in wasmiddel kun je een duurzame stap maken. Wasmiddel bevat namelijk vaak microplastics wat ontzettend slecht is voor het milieu. Ga daarom voor wasmiddel zonder deze stoffen.

De wasmachine schoonmaken

Ruikt je wasmachine muf? Dat kan je gemakkelijk oplossen! Zet maandelijks de wasmachine aan op 60 graden met een schepje soda en natuurazijn en you’re good to go!  Wil je je wasmachine weerhouden van die muffe geur? Vergeet de wasmachine tussen wasbeurten door dan niet open te zetten. Op die manier kan de wasmachine goed drogen en luchten.

Overige was tips

Biano’s  was-spiekbriefje

Wil jij deze handige was tips altijd bij de hand hebben? Print deze afbeelding dan uit en hang ‘m bij je wasmachine!

* Kijk voor de specifieke actievoorwaarden en periode per promotie op samsung.com/nl/promo.