Zit jij er straks nog warmpjes bij?

Zit jij er straks nog warmpjes bij?

Je hebt het vast al wel gehoord. De prijzen voor energie en vooral voor gas gaan enorm stijgen. Natuurlijk was je al goed bezig met het besparen van energie met led lampen en die nieuwe gordijnen.

Ook bij de keuze van materialen voor je interieur let je op duurzaamheid. Maar hoe houd je het binnen lekker warm in de winter? De verwarming op blijven draaien is niet de duurzame oplossing en je bent ook echt een dief van je eigen portemonnee als je maar steeds blijft stoken tegen beter weten in. Een extra trui, dikke sokken, een mok warme thee en een dekentje op de bank helpen ook, maar natuurlijk wil je het eigenlijk gewoon niet koud hebben in je eigen huis.
 

Extra isolatie kan de oplossing zijn

Niet alleen de binnenkant van je huis, ook de buitenkant heeft aandacht nodig. Je kunt op de langere termijn een hoop kosten besparen door je huis goed te laten isoleren. Niet alleen is een goed geïsoleerd huis in de winter makkelijker warm te stoken. In de zomer blijft het binnen ook koeler. Maar waar moet je beginnen en wat helpt het meest? Moet je de vloer, het dak of de muren laten isoleren?  Verschillende gemeenten en energiebedrijven hebben energiecoaches in dienst die je kunnen helpen bij de keuze. Met een speciale camera kunnen zij bijvoorbeeld in beeld brengen waar de meeste warmte uit je woning wegstroomt. Er zijn ook verschillende subsidiemogelijkheden voor de isolatie van je woning. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je vaak meerdere maatregelen nemen voor verduurzaming. Dus naast isolatie van de vloer bijvoorbeeld ook investeren in zonnepanelen of een zuinigere ketel. Of naast de vloer isoleren ook nieuwe ramen laten plaatsen.

Glas en kozijnen

Je ramen en deuren zijn vaak grote energielekken. Nieuwer glas isoleert veel beter dan het dubbele glas van vroeger. Je ramen laten vervangen door hoogrendementsglas (HR) kan een boel schelen voor het comfort in huis. En als je toch je ramen laat vervangen is het slim om ook de kozijnen mee te nemen. Kunststof kozijnen isoleren beter dan houten of aluminium kozijnen. De binnenkant van een kunststof kozijn is opgebouwd uit verschillende kamertjes waarbinnen lucht wordt vastgehouden. Daardoor isoleren deze kozijnen als de beste. Een ander heel groot voordeel van kunststof kozijnen is dat je er nauwelijks omkijken naar hebt. Af en toe een doekje erover halen is genoeg om ze heel lang mooi te houden. De kosten en het gedoe van schilderen om de paar jaar ben je dus ook in een klap kwijt.

Kunststof kozijnen kun je in alle denkbare maten en kleuren laten maken. Er zijn ook verschillende afwerkingen mogelijk. Ze kunnen er echt strak en modern uitzien, maar ook meer lijken op de ouderwetse houten kozijnen die je nu nog het meest ziet. Ook je kozijnen kun je dus helemaal naar je eigen smaak en passend bij je interieur uitkiezen. Je maakt die keuze wel voor langere tijd, dus denk er wel even goed over na. 

Bekijk hier een handige koopgids voor kunststof kozijnen.