Koopgids: dit is een duorolgordijn en zo gebruik je het!

Koopgids: dit is een duorolgordijn en zo gebruik je het!

Een duo rolgordijn kiezen kan soms best lastig zijn, er zijn namelijk veel factoren waar je rekening mee moet houden. We hebben een koopgids voor je gemaakt zodat je heel gemakkelijk het juiste rolgordijn kunt uitkiezen.

Ben jij binnenkort de trotse eigenaar van een nieuw huis of nieuwe kamer? Dan is zonsverduistering iets wat je niet over het hoofd moet zien. Maar niet alleen zonsverduistering: ook voor privacy doen rolgordijnen veel goed. Waar moet je op letten bij het kiezen van een (duo)rolgordijn? Welke soorten zijn er? En voor welke stof kun je het beste kiezen?

  1. Wat is een duo rolgordijn?
  2. Wanneer gebruik je een duo rolgordijn?
  3. Soorten duo rolgordijnen
  4. Verschillende stoffen duo rolgordijnen
  5. De ruimte van je duo rolgordijn
  6. Bediening van je duo rolgordijn

1. Wat is een duo rolgordijn?

Een duo rolgordijn geeft sfeer én verduistering in huis. Het zijn rolgordijnen met twee beweegbare stofbanen (een gekleurde en een transparante) die je over elkaar heen kunt bewegen. Vaak gebeurt dit met een kettingbediening. Door de verschillende lagen kun je spelen met de inkijk en de lichtinval en is het niet in één klap donker in huis. Een duo rolgordijn gebruik je dus niet alleen voor zonsverduistering, maar werkt ook ideaal voor privacy!

2. Wanneer gebruik je een duo rolgordijn?

Zoals hierboven benoemd is een duo rolgordijn niet alleen handig voor zonsverduistering, maar ook voor privacy. Wil je de rolgordijnen gebruiken om meer sfeer te creëren? Kies dan een kleur die mooi matcht binnen je interieur of er juist uitspringt. Vaak blenden lichte kleuren mooi in. Wil je ook een duo rolgordijn wat zon verduisterend werkt (voor filmmarathons bijvoorbeeld 😉) ga dan voor een donkere kleur. Deze laten vaak minder licht door.

3. Soorten duo rolgordijnen

Net zoals andere soorten rolgordijnen komen duo rolgordijnen ook in iedere soort en maat. De verschillende duo rolgordijnen die er zijn:

  • Verduisterende duo rolgordijnen: verduisterende rolgordijnen zijn vaak gemaakt van in iets dikkere stof die weinig licht doorlaat.
  • Fijne structuur rolgordijnen: ga jij voor een elegante look? Kies dan voor een duo rolgordijn van een fijne stof. Let wel op: vaak laten deze stoffen veel licht door!  
  • Duo plissé rolgordijnen: plissé rolgordijnen zijn makkelijk te verstellen doordat ze bestaan uit één laagje gevouwen stof, die zich als een harmonica opvouwen wanneer deze worden opgetrokken.

4. Verschillende stoffen duo rolgordijnen

Er bestaan een heleboel verschillende stoffen voor rolgordijnen. Iedere stof heeft een andere functie.

Polyester is de meest voorkomende stof voor rolgordijnen omdat deze niet verkleurd door de zon. Hierdoor heb je voor een langere periode plezier aan je rolgordijnen. Polyester wordt voor zowel verduisterende als licht doorlatende rolgordijnen gebruikt.

Linnen en katoen ogen heel natuurlijk. Vaak worden deze stoffen gecombineerd in rolgordijnen. Deze stoffen ogen rustig maar geven de ruimte toch een aangeklede uitstraling. Ideaal als je rolgordijnen kiest ter decoratie!

Bamboe rolgordijnen heb je vast wel eens vaker voorbij zien komen. Deze rolgordijnen stelen de show in je interieur en komen er in verschillende kleuren.

5. De ruimte van je duo rolgordijn

Niet ieder rolgordijn is geschikt voor iedere ruimte. Zo is het bijvoorbeeld in de badkamer vaak veel vochtiger dan in de woonkamer. Heb je op je slaapkamer vaak je raam wagenwijd open? Dan is deze ruimte ook vaak vochtiger! Door een stof te kiezen die niet geschikt is voor vocht zal er snel schimmelvorming ontstaan, sonde! Speciaal voor de badkamer en andere vochtige ruimtes zijn er rolgordijnen die voorzien zijn van een vochtwerende coating. Daarnaast heeft iedere ruimte natuurlijk ook een andere maat. Op veel plekken kan het handig zijn om een duo rolgordijn op maat te laten maken.

6. Bediening van je duo rolgordijn

Ja je leest het goed, er zijn ook nog verschillende soorten in de bediening van je rolgordijn. Nóg meer keuze dus als jij voor een rolgordijn moet kiezen.

Handmatige bediening

De meest voorkomende bediening van een rolgordijn is een kralenketting. In het rolgordijn zit een tandwiel dat meedraait wanneer de ketting wordt bewogen. Naast de ketting heb je ook een ‘soft-raise bediening’ waarbij het rolgordijn naar beneden komt als hieraan getrokken wordt.

Electrische bediening

Electrische rolgordijnen worden uitgevoerd met een motor. Met behulp van een afstandsbediening of schakelaar kan het doek van het rolgordijn op en neer worden bewogen. Electrische bediening is ideaal voor plekken waar je niet bij kan. Denk bijvoorbeeld aan een zolderraam.

→ Ben jij nog op zoek naar een (duo) rolgordijn op maat? Shop het hier!