De kosten van een badkamer renoveren op een rijtje

De kosten van een badkamer renoveren op een rijtje

De kosten van een badkamer renoveren kunnen aardig in de papieren lopen. Maar als het tijd is voor een badkamer make-over, dan wil je daar natuurlijk in investeren. Benieuwd hoeveel een badkamer renoveren kost? Wij zetten de kosten voor je op een rijtje.

Een badkamer renoveren is een flinke en kostbare klus. Bij de renovatie van de badkamer komt veel kijken en daarom zijn er ook veel kosten die gemaakt moeten worden. De meeste mensen houden een maximumbudget aan, zodat ze zeker weten dat ze niet te veel betalen voor hun renovatie, maar wat is een reëel budget? Kortom, met welke kosten moet je altijd rekening houden als je je badkamer gaat renoveren? In dit artikel gaan we wat dieper in op de diverse factoren die invloed hebben op de badkamer renovatie kosten.

Wat zijn de badkamer renovatie kosten?

De badkamer renoveren; wat moet er allemaal gebeuren? De tegels beginnen los te zitten, het beschimmelde plafond begint los te laten of er lekt ergens een leiding. Of er is niets aan de hand en je wilt gewoon meer luxe en comfort, zoals dat je eindelijk eens een huis met je eigen bad kunt hebben. Er zijn verschillende redenen waarom je kunt denken dat het een keertje tijd wordt om iets aan de badkamer te veranderen. Dan is het tijd om te renoveren! Je kunt ervoor kiezen om een speciaal bedrijf in te huren of de renovatie zelf te doen, mocht je een goede klusser zijn of een handige vriend/vriendin hebben. Waar je ook voor kiest, er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Wat wil je renoveren, hoeveel ruimte heb je hiervoor (of kun je hiervoor maken) en niet geheel onbelangrijk hoeveel kost alles nou eigenlijk? Zo kun je een badkamer renoveren voor circa 5000 euro, maar kun je ook meer dan 12.000 euro kwijt zijn. Hieronder gaan we wat specifieker in op de verschillende factoren die meespelen bij de badkamer renovatiekosten.

Gemiddelde kosten van een badkamer renovatie

Voordat we het daadwerkelijk gaan hebben over de kosten is het belangrijk om aan te geven dat dit slechts een indicatie is. Bij iedereen kunnen de kosten groter of kleiner worden, afhankelijk van de situatie en de verschillende factoren die we hieronder uitlichten. Ook kunnen de onderlinge prijzen voor klussen verschillen tussen klusbedrijven. Houd er dus rekening mee dat de kosten kunnen variëren afhankelijk van bijvoorbeeld de grootte van je badkamer, materiaalkeuzes en eventuele onvoorziene omstandigheden. Ook kunnen sommige prijzen soms hoger liggen, omdat de btw nog niet is meegerekend. Over de producten en diensten om je badkamer te renoveren moet ook altijd btw betaald worden. Bij de ene offerte van een klusbedrijf wordt deze in de prijs meegerekend, maar bij een ander staat deze apart. In dit artikel wordt uitgegaan van de gemiddelde kosten waar je in ieder geval rekening mee zou moeten houden bij verschillende badkamer onderdelen.

Factor 1: Compleet of deels verbouwen

De eerste vraag die je jezelf stelt wanneer je gaat verbouwen is wat er gedaan moet worden. Hierbij is een belangrijk gegeven of je slechts een deel van je badkamer wilt renoveren of dat alles een beurt moet krijgen. Denk bij deze stap niet alleen aan de losse componenten, maar kijk direct ook naar de indeling. Ben je blij met waar nu je douche en wastafel staan of wil je die toch liever in een andere hoek? En zijn deze aanpassingen wel geschikt voor bijvoorbeeld de locatie van de leidingen of de ventilatie? Allemaal belangrijke punten om over na te denken! Weet je nu niet zeker waar je allemaal rekening mee moet houden, dan is het aan te raden toch een installateur in de armen te nemen voor professioneel advies.

Hoe meer je aanpakt, hoe hoger natuurlijk de kosten. Dus als je al tevreden bent met bijvoorbeeld de wastafel en het gaat alleen om het vernieuwen van de douchecabine, dan kun je kijken naar alleen het vervangen daarvan en de rest van de badkamer laten voor wat het is. Dit bespaart ook enorm in de kosten. Ook met kleine veranderingen, zoals enkel nieuwe wandtegels, in je badkamer kun je al een heel groot verschil maken in het uiterlijk van de gehele badkamer.

Factor 2: Hoe luxe wil je de badkamer maken?

Een van de eerste dingen die je doet wanneer je je badkamer gaat renoveren, is bedenken hoe je de badkamer wilt hebben. Voor de één is de renovatie puur bedoeld voor onderhoud, dus mag alles lekker simpel en mogen de producten gewoon van een discounter winkel komen. Andere mensen pakken juist graag deze kans aan om even goed los te gaan en de badkamer van hun dromen te creëren. Voor hen kan alles dan niet luxe genoeg zijn. Deze factor is dan ook zeer bepalend voor het totalen kostenplaatje. Bedenk daarom eerst voordat je aan de slag gaat met de renovatie wat je wilt verbouwen en op welke manier, en pas hier je budget op aan. Onthoud daarbij dat hoe luxer je wilt gaan, hoe meer geld je hiervoor kwijt kunt zijn. Dit geldt ook voor de merken die je gebruikt. A-merken zijn vaak wel beter en gaan langer mee dan B- of huismerken, maar dat zie je ook terug op het prijskaartje.

Factor 3: Moeten leidingen aangelegd of aangepast worden?

De leidingen zijn meestal de duurste kostenpost van je renovatie. Dit omdat deze goed gelegd moeten worden, zodat al het water netjes weg kan stromen en je geen lekkage krijgt. Wanneer je niets aan de indeling veranderd valt dit gelukkig mee, maar wanneer je compleet nieuwe leidingen legt in een kamer die hiervoor nog geen badkamer was, kunnen de prijzen enorm oplopen. Het is dus verstandig goed na te denken over hoe de leidingen moeten lopen om je te voorzien in je plannen en hierop je budget aan te passen. Mocht je de indeling van je badkamer drastisch willen veranderen, dan zal je ook met de leidingen in de weer moeten. Laat dit vooral door iemand doen die er verstand van heeft, want je wilt geen problemen krijgen met leidingen en lekkages!

Factor 4: Wil je veranderingen aanbrengen aan de (tegel)vloer?

Als je een compleet nieuwe badkamer maakt, begin je van begin af aan. Hierbij houd je niet alleen rekening met de leidingen, maar ook met de vloer. De grond moet er wel tegen kunnen dat de ruimte meestal erg vochtig is. Goed cement gieten is daarom belangrijk en ook nette tegels zijn niet onbelangrijk. Vloertegels leggen is een van de laatste stappen in het renovatie proces, maar houd er wel al rekening mee welke tegels je wilt hebben. Let hierbij op of ze bij je smaak passen, passen bij de inrichting van je badkamer en wat de prijs is. De kosten van tegels voor zowel de grond als de muren kunnen sterk variëren. Houd rekening met een prijs tussen de 800 en 1800 euro, alleen al voor de vloer. Is de vloer nog prima, dan kun je deze ook zo houden en kosten besparen.

Factor 5: Welke sanitaire voorzieningen wil je in je nieuwe badkamer?

Dan de belangrijkste elementen van je badkamer: de douche, bad en toilet. Wanneer je deze wilt gaan vervangen, is het belangrijk dat je kijkt naar hoe je ze wilt vervangen en hoe uitgebreid en luxe ze moeten worden. Hier kunnen de kosten flink schommelen, afhankelijk van je keuzes. Zo is een simpel ligbad prima te doen qua kosten, maar als je een complete jacuzzi wilt kost dit natuurlijk meer. Hetzelfde geldt voor een douche met of zonder cabine en een toilet die staat of aan de muur hangt. Al met al kun je rekeninghouden met kosten tussen de 500 en 2.000 euro voor je douche, 2850 tot 10.000 euro voor je bad en 50 tot 900 euro voor het toilet.

Factor 6: Wat voor soort wastafel en benodigde accessoires wil je aanschaffen?

Dan de kleinere onderdelen van je badkamer, te beginnen met de wastafel. Dit is een van de meest gebruikte onderdelen van je badkamer, dus het is belangrijk om voor kwaliteit te kiezen. De prijs van een goede en aangesloten wastafel kan tussen de 400 en 1000 euro komen, afhankelijk van hoeveel wastafels je in je badkamer nodig hebt en of je gebruikmaakt van designer merken. Andere accessoires waar je rekening mee moet houden zijn bijvoorbeeld de kraan voor de wastafel, de sifon, aansluitingen en elektriciteit en badkamerkasten. Dit om ervoor te zorgen dat je badkamer ook echt volledig te gebruiken is. Qua prijs zit je meestal tussen de 250 en 2000 euro, afhankelijk van hoeveel je kwijt wilt zijn en welke stijl je in je badkamer wilt implementeren.

Factor 7: Wat zijn de arbeidskosten van klusbedrijven?

Om de kosten te drukken kun je bepaalde taken zelf uitvoeren. Maar let er wel op dat je alleen dingen gaat verbouwen/installeren die je ook echt zelf kan doen. Een verkeerde afwerking kan zorgen voor schade of lekkages, waardoor je alsnog iemand moet laten langskomen en je meer kosten hebt dan wanneer deze taken in de eerste instantie al had uitbesteed. Je kunt ook kijken of iemand in je familie of kennissenkring je kan helpen bij de badkamer renovatie, zodat je wellicht voor een vriendenprijsje goed kan worden geholpen. De arbeidskosten verschillen hevig per installatiebedrijf. Het is dus belangrijk dat je goed de verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt, voordat je met een bedrijf in zee gaat. Kijk hierbij naar het aantal werkuren, de kostprijs en of de btw is inbegrepen. Daarnaast moet je ook voor goede afspraken zorgen tussen de verschillende bedrijven voor verschillende klussen, zodat je niet onnodig lang hoeft te zitten met onafgemaakt werk en onderdelen. Over het algemeen zijn de arbeidskosten vergelijkbaar met de kosten die je maakt voor het kopen van materiaal en badkamer elementen. Dus als je 7000 euro hebt uitgegeven aan de materialen en sanitair, dan zul je voor het zetten en installeren van al die onderdelen ook ongeveer 7000 euro kwijt zijn. 

De totale badkamer renovatie kosten

In totaal kunnen de prijzen enorm van elkaar verschillen. Afhankelijk van de grootte van je badkamer, welke renovaties je uit gaat voeren en welke producten je daarvoor wilt gebruiken, kunnen de kosten schommelen tussen de 3500 en 15.000 euro, inclusief btw. Gemiddeld moet je dus rekening houden met een prijs van bijna 10.000 euro, op basis van een gemiddeld grote badkamer van rond de 9 vierkante meter. Je kunt deze kosten drukken door zelf ook te gaan klussen en voor budgetmerken te kiezen, maar de kosten kunnen ook weer oplopen door extra luxueuze producten en complete renovaties. Als je echt wilt besparen op de kosten, maar niet de kwaliteit ten koste wilt laten gaan, dan kun je je sanitair ook halen bij bijvoorbeeld een sanitair outlet. Hier vind je de juiste onderdelen voor een lagere prijs dan nieuw uit de fabriek, zonder bang te hoeven zijn dat je een dure miskoop doet.

Heb je de kosten in kaart gebracht en ben je ready voor een verbouwing? Lees dan verder over de badkamer verbouwen in 10 stappen!