Pergola maken? Creëer sfeer in je tuin in 5 stappen

Pergola maken? Creëer sfeer in je tuin in 5 stappen

Wil jij een pergola maken in je tuin? Een mooie overkapping in de tuin heeft je niet alleen schaduw, maar ook sfeer. Wij geven jou een aantal tips hoe je het maken van een pergola kunt aanpakken.

Een pergola maken in de tuin is zeker een goed idee! Je kunt jouw tuin helemaal afmaken door te kiezen voor een mooie pergola waar planten tegenaan kunnen groeien of om een schaduwplek te creëren voor je loungeset. Als je zelf aan de slag wilt gaan kun je wel wat goede tips gebruiken en daarom helpt Biano je uit de brand! Hier lees je niet alleen waarom je een pergola wil in je tuin, maar helpen we je ook op weg met een handig 5-stappenplan om een pergola te maken! 


Een pergola maken in 5 stappen

Een pergola maken is een tof idee voor in een grote tuin, maar wat is een pergola precies? Over het algemeen kun je een pergola zien als een soort overkapping op palen in de tuin. Je kunt ook een pergola maken om zon, wind en regen te blokkeren. Een pergola staat los van muren of andere bouwwerken en is daarmee anders dan een terrasoverkapping. Omdat een pergola eigenlijk altijd bestaat uit vier houten palen is het niet al te ingewikkeld om te bouwen. Het dak kan dichtgemaakt worden met hout, maar ook met een doek of glas. Met een pergola kun je jouw tuin enorm opleuken!




Waarom een pergola maken?

Een pergola zelf maken, waarom zou je dat doen? Het is heel gemakkelijk om zelf een pergola te maken dus je kunt als doe-het-zelver lekker aan de slag. Het is niet alleen heel makkelijk, maar biedt je veel voordelen. In de eerste plaats is het heerlijk toeven onder een pergola. Je bent beschut tegen wind en regen, maar je kunt hier ook genieten van zomers weer. En met een schaduwdoek heb je geen losse parasol nodig. Ook als je mooie planten in de tuin wilt is de pergola de perfecte oplossing: er kunnen heel veel mooie klimplanten tegenaan groeien en zo wordt de pergola echt een onderdeel van de tuin. Met de pergola creëer je daarnaast ook meer diepte in de tuin en kun je een overgang in de tuin makkelijk markeren. Als je bij de grootte onder de 40 vierkante meter qua blijft heb je ook nog eens geen vergunning nodig voor het maken van de pergola.


Eindeloze mogelijkheden

Pergola’s worden over het algemeen gemaakt van hout. Dit geeft een authentieke en natuurlijke uitstraling en is relatief goedkoop. Je kunt kiezen voor hardhout of zachthout. Hardhout zoals loofhout is stevig, maar lastiger te bewerken. Zachthout zoals vurenhout en grenen gaat lang mee wanneer je het regelmatig behandelt. Bovendien heb je de mogelijkheid om er later met verf, beits of olie een hele eigen draai aan te geven. Word lekker creatief en ga aan de slag met je houten pergola! Er zijn ook andere materialen mogelijk, zoals aluminium of een pergola met een kunststof dak. Het ligt er net aan wat jouw stijl is. Je kunt ook zelf bepalen waar je de pergola voor gaat gebruiken. Wordt het een zithoek in de tuin waar je lekker beschut kunt genieten? Of wordt het vooral een sfeerelement waarmee je verticaal kunt gaan tuinieren? Een pergola zelf maken wordt de leukste uitdaging in de tuin en wij hebben de stappen voor je op een rij gezet!

Stap 1: Een pergola bouwen begint met een bouwtekening

Het begint allemaal met het maken van een plan. Dit is een onmisbaar gedeelte, een goed begin is het halve werk. Met een goede tekening ontdek je niet alleen hoeveel materiaal je nodig hebt, maar je bepaalt ook welk soort hout je wilt gebruiken of welk ander materiaal het wordt. Een goede bouwtekening bevat niet alleen de benodigde bouwmaterialen, maar ook het gereedschap dat je nodig hebt. Ga je de pergola maken om te gebruiken als zithoek? Dan heb je de juiste zonwering nodig. Gaat de pergola gebruikt worden voor het creëren van een leuke groene hoek in de tuin? Kies het juiste hout dat geschikt is voor het groeien van planten. Wat heb je in ieder geval nodig:


  • Een grondboor
  • Palen voor de verticale constructie
  • Palen voor het dak
  • Palen voor het verbinden van de verticale en horizontale palen
  • Boormachine
  • Draadeinden, moeren en andere verbindingsmaterialen
  • Steeksleutel
  • Houten hamer
  • Waterpas


Stap 2: Het belang van grondwerk

De volgende stap is het grondwerk. Een pergola zelf maken betekent dat je gaten in de grond moet gaan maken. Dit doe je met een grondboor; de gaten worden 60 centimeter diep. Controleer van tevoren goed of er geen kabels of leidingen in de grond liggen waar je wilt gaan boren. De boor moet loodrecht de grond ingaan en daarnaast moet de doorsnede van de gaten kleiner zijn dan de doorsnee van de palen. Zo sla je de palen steviger in de grond. Met een uitzettouw kun je de eerste en laatste paal markeren en zo bepalen waar je de tussenliggende palen plaatst. Meestal zit er niet meer dan 2 meter tussen de palen.


Stap 3: Zorg voor extra stevigheid

Na het grondwerk is het de beurt aan de palen om in de grond geplaatst te worden. Ook de palen sla je loodrecht in de grond. Je kunt ook snelbeton gebruiken bij het plaatsen van de palen. Zo weet je zeker dat de pergola extra stevig staat en bestand is tegen bijvoorbeeld harde windstoten. Het snelbeton breng je aan nadat je de paal in de grond hebt geslagen. Giet er vervolgens een emmer water op; het snelbeton zal zelf gaan mengen met het water en hier hoef je dus zelf niets meer aan te doen. Binnen 30 minuten is het hard en staat de paal stevig in de grond. Easy does it!


Stap 4: Het plaatsen van balken

Als de palen eenmaal staan ben je al een grote stap verder in het bouwen van je pergola. De volgende stap is het plaatsen van de liggende balken (liggers). Kies geen latten, deze kunnen gemakkelijk doorzakken. Deze balken zet je bij voorkeur vast met lange schroeven om de constructie extra stevig te maken. Heeft de paal een dikte van 10 centimeter? Gebruik schroeven die 1,6x de dikte van de ligger hebben, in dit geval dus 16 centimeter in lengte. Je kunt de liggende balken ook verbinden met bouten of metalen hoekverbindingen. Zo kun je zelf een stevige pergola bouwen.


Stap 5: De juiste afwerking kiezen

Zo, de klus zit er alweer bijna op! De laatste stap is de afwerking van je zelfgemaakte pergola, bijvoorbeeld met een likje verf of lak. Sommige houtsoorten hebben een speciale bewerking en bescherming nodig. Helemaal als je planten tegen het hout aan laat groeien is een duurzame bescherming belangrijk. Ook het plaatsen van een schaduwdoek hoort bij de afwerking. Klimplanten bij je pergola? Een rasterwerk aan de zijkant van de palen zorgt ervoor dat planten omhoog kunnen klimmen. Er zijn heel veel mooie planten die perfect bij een pergola passen, zoals blauwe regen, witte druif of de clematis (bosrank).


Tot slot: Aandachtspunten

Een pergola maken is niet al te moeilijk, maar er zijn toch een aantal punten waar je wel wat extra rekening mee moet houden. De stevigheid van de pergola is enorm belangrijk en dat betekent dat je hier genoeg aandacht aan moet besteden. Kies bijvoorbeeld niet voor te dunne palen, maar voor palen van tenminste 7 centimeter dik. Als je een pergola maakt die breder is dan drie meter, plaats dan voor de zekerheid nog extra staande palen. Maak daarnaast tussen de liggende balken een frame van houten latten. Deze plaats je overdwars tussen de liggers om zo te voorkomen dat ze zullen doorzakken.

Bij een pergola bouwen speelt ook de fundering een grote rol. Je weet al dat je snelbeton kunt gieten, maar er zijn meer manieren om de palen extra stevig in de grond te laten staan. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat het hout gaat rotten, smeer je de onderkant in met een speciale rubberlaag. Ook kun je paalhouders gebruiken waar je de palen inzet. Deze schroef je stevig vast. Zo kun jij heel lang genieten van een stevige pergola! Versier je pergola met mooie buitenverlichting, koop een mooie loungeset of tuinset voor onder de pergola en je kunt optimaal gaan genieten!

Van je zelfgemaakte pergola kun je jarenlang tuinplezier hebben! Ga jij er ook eentje bouwen binnenkort?