tips & tricks

Dakterras inspiratie: een super hip dakterras maak je zo!

Heb jij een dakterras die wel toe is aan een make-over? Met deze tips en inspiratie tover jij je dakterras om tot je tweede favoriete woonkamer!

Het lekkere weer komt er weer aan, en dat betekent dat we het dakterras is goed onder handen kunnen nemen. Is jouw dakterras wel toe aan een make-over? Met deze tips stel jij het dakterras van je dromen samen.

Dakterras inspiratie & Tips

Een dakterras is vaak niet zo groot als een tuin, maar je kan er net zoiets moois van maken! Een kleine buitenruimte indelen kan soms best een opgave zijn; je moet de ruimte praktisch inrichten, maar je wilt ook dat het helemaal bij jouw stijl past. Ondanks de kleine ruimte zorg je er met deze tips voor dat je dakterras een verlengde wordt van je huiskamer.

Tip 1 | Bepaal je woonstijl

Wanneer je je woonstijl weet is het makkelijker om meubels voor je dakterras uit te kunnen zoeken. Ga bijvoorbeeld voor een Bohemian look met veel gele en bruine tinten, of deel je dakterras strak in met veel zwart en een industriële look. Naast woonstijlen kan je je dakterras-plan ook baseren op de kleuren en materialen die je wilt gebruiken. Ga voor een kleur in verschillende tinten voor een rustig effect, of pak uit met alle kleuren van de regenboog.

Benieuwd naar jouw woonstijl? We hebben een woonstijlquiz ontwikkeld waarin jij achter jouw woonstijl kan komen.

Bohemian dakterras

Ben jij helemaal fan van de Bohemian look? Dan kan je flink uitpakken bij je dakterras! De Bohemian stijl kenmerkt zich van de vele warme tinten en veel groen. Beplak de reling van je balkon bijvoorbeeld met riet of ga voor een jute buitenkleed. Combineer verschillende planten (hoe meer hoe beter!) of gebruik een plantenstandaard om verschillende groottes te creëren voor een speels effect.

Scandinavisch dakterras

Het Scandinavische kenmerkt zich aan de velen witte kleuren en minimalistische tuinmeubels. Maak gemakkelijk zelf een palletbank, of koop een gestoffeerde grijze tuinmeubel voor meer comfort. Meer gezelligheid? Ga dan voor een buitenkleed met geometrische vormen.

Industrieel dakterras

Hou jij meer van een industriële stijl? Verf dan de muur op je dakterras een donkere kleur voor een stoer effect. Trek deze donkere zwarte kleur ook door in de tuinmeubels en accessoires en combineer het met wat hout of bruine potten. Licht nodig? Ben niet bang om de lichtsnoeren te laten slingeren, deze creëren een rauw en onafgemaakte look die helemaal bij een industrieel dakterras past.

Tip 2 | Praktische tuinmeubelen

Na het bepalen van je woonstijl is het gemakkelijker om de tuinmeubels uit te zoeken. Bepaal eerst wat de functie moet zijn van je dakterras. Wil je gaan loungen? Ga dan voor een fijne loungeset. Wil je BBQ-en? Zorg dan voor een uitklaptafel met fijne zitstoelen.

Eerder schreven we een artikel over dé 5 tuinmeubeltrends van 2021, waarin de praktische zitmeubelen terugkwamen. In 2021 gaan we massaal voor lichtgewicht tuinmeubels die je makkelijk kunt verplaatsen. Ideaal voor als er (na de Coronatijd) onverwachts meer vrienden kunnen mee BBQ-en. Wil je meer voor comfort gaan? Dan is de tuinmeubeltrend gestoffeerde tuinmeubelen helemaal iets voor jou. Loungekussens en gestoffeerde tuinbanken worden veel aangeboden in 2021.

Tip 3 | Buitenkleden

Naast tuinmeubels kan je met een buitenkleed je dakterras een stuk gezelliger maken. Ook deze zijn er in verschillende vormen en maten die je kunt afstemmen met je andere meubels. Buitenkleden zijn niet alleen gezellig, ze zijn ook heel handig: het vuil haal je er gemakkelijk met een bezem vanaf. Ook een plus: het is zacht aan de voeten wanneer je je morning coffee in de zon wilt op gaan drinken.

Tip 3 | Verlichting

Ga voor strakke afgewerkte spotjes in de grond, of kies voor een gezellig lichtsnoer rondom je dakterras. Als je het ons vraagt is de verlichting een van de belangrijkste dingen van je dakterras. Naast de verschillende soorten verlichting kun je ook nog een keuze maken over de kleur van het licht. Wit licht geeft een luxe, clean uitstraling, terwijl geel licht zorgt voor meer warmte.

Tip 4 | Planten op je dakterras

Wil jij wat groen op je dakterras? Ga dan eerst na van welke kant de zon komt. Heb je en balkon op het zuiden? Dan zullen je plantjes waarschijnlijk in het felle zonlicht gaan staan deze zomer. Kies dan voor planten die goed tegen fel zonlicht kunnen. Minder zon? Ga dan voor half schaduwplanten. Hou je meer van bloemen? Kies dan voor grote bloempotten en plant je eigen zaadjes!

Tip 5  | De hoogte in

Hoe klein je dakterras ook mag zijn, je kan altijd de hoogte in. Plaats niet alleen accessoires op de grond, maar werk ook naar boven toe. Ga voor hangende bloempotten of hang leuke wanddecoratie op. Naast accessoires hoeven tuinmeubelen ook niet op de grond te staan. Ga bijvoorbeeld voor een uitklaptafeltje die leunt op de reling van je balkon. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar bespaard ook nog een hoop ruimte!