tips & tricks

Badkamertegels schoonmaken: 8 tips voor blinkend schone tegels

Badkamertegels schoonmaken: eens in de zoveel tijd is het weer zover! Als de tegels weer blinkend schoon zijn, krijgt de badkamer gelijk een frisse uitstraling. Met deze 8 tips wordt het badkamertegels schoonmaken een makkie!

Badkamertegels schoonmaken is een grondige klus die even wat tijd kost. Maar wie wil er nou niet een blinkende en schone badkamer? Naast de reguliere schoonmaak van de badkamer is het goed om minstens 1x per twee maanden de badkamertegels goed onder handen te nemen. Wij geven 8 handige tips om het badkamertegels schoonmaken gemakkelijk en goed te laten verlopen. Blinkende tegels gegarandeerd!


Badkamertegels schoonmaken? Dit zijn de beste tips!

De badkamertegels schoonmaken is echt wel een must als je wilt dat je badkamer blinkend schoon wordt. Je badkamer is natuurlijk een ruimte in het huis waar je komt om zelf weer helemaal schoon en fris te worden. Echter gaat dit wat minder makkelijk wanneer je badkamer zelf niet bepaald schoon is. Je badkamer heeft veel te verduren, waardoor het al snel te zien is dat bijvoorbeeld de tegels vies zijn geworden. Deze viezigheid wil je goed en snel weg hebben, maar met een simpel sopje met allesreiniger lukt het vaak niet zo goed. Wat moet je dan doen om ervoor te zorgen dat je badkamertegels weer stralen alsof ze net nieuw zijn? Hiervoor hebben we hieronder 8 tips voor het badkamer schoonmaken opgesteld om jouw badkamer weer te laten stralen!Tip 1: Ga schrobben met azijn

Wanneer je last hebt van duidelijke vlekken op je badkamertegels, dan kan het zo zijn dat je even wat kracht neer moet zetten om de vlekjes of spotjes weg te krijgen. Een goede manier om dit te doen is door aan de slag te gaan met azijn. Schoonmaakazijn werkt goed bij het verwijderen van kalkaanslag en zorgt ervoor dat je tegels weer stralen. Als je gewone azijn gebruikt, stinkt het in je badkamer, maar krijg je de vlekken niet weg. Voor het schrobben met schoonmaakazijn heb je een mengsel nodig van water en azijn. Houd hier een verhouding van 50 procent water en 50 procent azijn aan. Doop een spons in dit mengsel en begin te schrobben op de muur. Doe dit lekker stevig en zorg dat de tegels goed zijn ingesopt. Vervolgens laat je het 15 minuten trekken en ga je daarna opnieuw hard met de spons over de tegels heen. Vooral de lastige plekken zullen nu waarschijnlijk voor het grootste gedeelte weg zijn gepoetst.

Tip 2: Tegels laten stralen met glansspoelmiddel

Naast dat je badkamertegels snel vies kunnen worden met vlekjes en viezigheid, kan het ook gebeuren dat je eens zo mooie witte tegels ineens grauw en dof zijn geworden. Je kunt je tegels weer laten stralen door ze te bewerken met een glansspoelmiddel. Dit wordt ook gebruikt in vaatwassers om je bestek en servies weer mooi te laten glanzen. Je kunt glansspoelmiddel gewoon in losse flacons kopen en gebruiken in je badkamer. Ook het glansspoelmiddel meng je in een emmer met water. Gebruik hiervoor echt heet water, net als de vaatwasser doet. Het mengsel wrijf je dit keer niet met een spons op je tegels, maar met een doekje. Een gewoon schoonmaakdoekje is hiervoor al voldoende. Wrijf met dit doekje stevig over de tegels en je zult deze al snel weer zien dat de tegels gaan blinken. Vergeet trouwens niet geregeld je doekje weer in het mengsel met glansspoelmiddel te dopen. Je hoeft dit niet bij iedere tegel opnieuw te doen, maar zodra je ziet dat het glanzen minder wordt kun je beter weer even dopen. Maak dan ook een goeie emmer vol en als je klaar bent kun je het overtollige mengsel gewoon door de riolering spoelen.

Tip 3: De tegels drogen met een handdoek

In de meeste gevallen worden de badkamertegels vies vanwege het vele water en zeepresten die opdrogen op de tegels. Als je ervoor zorgt dat de spetters al weg zijn gehaald voordat ze op kunnen drogen, zal je zien dat je veel minder last hebt van vlekken en dat je ook niet zo snel weer hoeft te schrobben om ze mooi te krijgen. Het handigste is dus om de tegels in de douche droog te deppen wanneer je klaar bent met douchen. Doe dit met een oude handdoek die je toch niet meer gebruikt en gewoon droog is. Gebruik je dezelfde handdoek als waarmee je jezelf hebt afgedroogd, dan creëer je alleen maar meer vochtige plekken. Doe het droogdeppen van de tegels na elke douchebeurt. En met elke bedoelen we ook echt elke keer. Dit is misschien eerst wat gedoe, maar wanneer je er eenmaal mee begonnen bent, ga je dit automatisch doen zonder erbij na te denken. En het bespaart je op lange termijn veel gezwoeg in de badkamer.

Tip 4: Schoonmaken met groene zeep en baking soda

Nu volgt een receptje uit de oude doos van grootmoeders tijd. De meeste mensen weten wel dat dit de tijd was waar de slimme paardenmiddeltjes werden ontdekt. Bovendien kun je met deze methode de scheikundige uithangen, omdat het mengsel dat je gebruikt wordt opgebouwd uit de juiste verhouding in de componenten. Deze componenten zijn de bekende namen in authentieke schoonmaakkastjes: groene zeep en baking soda. Om een goed mengsel van deze twee middelen te maken, meng je één eetlepel groene zeep met vier eetlepels baking soda. Door dit te mengen maak je een stevig papje dat je op de tegels smeert en vervolgens uitschuurt. Mocht je te weinig hebben, dan kun je meer van het mengsel maken door dezelfde verhoudingen aan te houden. Let bij dit mengsel erop dat je ook echt baking soda gebruikt en niet schoonmaaksoda. De twee producten klinken wel hetzelfde, maar hebben andere werkingen. Gebruik dus altijd baking soda als je je tegels schoon wilt maken.

Tip 5: Maak de tegels schoon met een trekker

Dit is eigenlijk een verlengde van de derde tip of kan gezien worden als een vervanger van tip 3. Om je tegels schoon te houden maak je deze na elke douchebeurt droog. Nu kun je de oude droge handdoek gebruiken, maar niet altijd heb je deze bij de hand. Wat je vaak wel altijd in je badkamer hebt, is een trekker. Een trekker gebruik je veel om je grond schoon te maken nadat je hebt gedoucht, in bad hebt gezeten of op een andere manier met water bezig bent geweest. Maar je kunt ook met een handtrekker en een zeem de tegels aan je muur droog te maken. Dit is een gemakkelijke en handige manier om je badkamer schoon en droog te houden. Verder is een trekker gebruiken ook ideaal om je tegels vrij van kalk te houden. De zemen waarmee je trekker de oppervlakken droogmaakt, nemen ook kalkdeeltjes mee. Hierdoor zal kalk zich minder snel vastzetten aan je tegels en hoef je dit ook pas veel later weer weg te halen. 

Tip 6: Verwijder schimmel in de badkamer

Een van de vervelendste dingen in de badkamer is het ontstaan van schimmel. Vaak is dit een gevolg van slechte ventilatie, waardoor de badkamer te vochtig en warm blijft en schimmel hierdoor vrij spel krijgt. Schimmel hoopt zich voornamelijk op tussen tegels aan de muur of plafond. Je kunt door middel van bleek schimmel verwijderen, maar als bleek niet voldoende blijkt te zijn, gebruik dan een antischimmelmiddel. Lees vooral goed de gebruiksaanwijzing voor je met zo'n middel aan de slag gaat, want het is een vervelend stinkend goedje.

Tip 7: Verwijder schimmel in de badkamer

De volgende tip heeft alles te maken met kalk. Kalk is iets waar je zo snel mogelijk van af wil om je badkamer schoon en frist te laten ogen! Niet alleen ziet kalk er lelijk uit, maar het kan ook zorgen voor problemen met je water of gezondheid. Zelfs wanneer je een trekker gebruikt om kalkvorming te voorkomen, kan het zijn dat je kalkvlekken krijgt in de badkamer. Mocht je kalkvorming hebben aan je tegels en het weg willen halen, dan kun je hiervoor een speciale spray gebruiken. Anti-kalk is een speciaal voor het verwijderen van kalk gemaakte spray, die je eenvoudig op je tegels spuit. Je spuit het goedje op, laat het even inweken en spoelt het daarna af. De kalk laat dan los samen met de anti-kalk en je kunt alles in één keer verwijderen, zonder te hoeven poetsen. Hoe lang je de anti-kalk moet laten weken kan afhankelijk zijn van het merk dat je gebruikt. Kijk daarom goed naar de gebruiksaanwijzing van de spray om het gewenste resultaat te krijgen. Voor wie liever op een milieuvriendelijke manier kalk verwijderd hoeft niet verder te kijken. Er zijn steeds meer anti-kalk sprays die zonder chemische stoffen werken, waardoor het milieu zo min mogelijk wordt aangetast!

Tip 8: Gebruik een tandenborstel

Maak de voegen van je badkamertegels schoon met een tandenborstel. Het klinkt als een straf van de militaire academie, maar eigenlijk is het zo gek nog niet. Met een tandenborstel kun je namelijk goed tussen de voegen van je tegels komen. Giet daarom een beetje schoonmaakazijn over een tandenborstel en ga schrobben op de verkleurde punten. Gebruik uiteraard een oude tandenborstel die z’n beste tijd heeft gehad en gooi ‘m na de poetsbeurt in de prullenbak.Met de bovenstaande tips is het bijna onmogelijk om je badkamertegels niet meer als nieuw schoon te krijgen! Stralende tegels zonder plekjes zijn hierdoor met niet al te veel moeite weer eenvoudig te realiseren. Meer schoonmaaktips? Wij vertellen hoe je de badkamer schoonmaakt in 6 stappen!