tips & tricks

Zonnescherm schoonmaken? In 4 stappen het zonnescherm reinigen

Tijd om jouw zonnescherm te reinigen? Een zonnescherm schoonmaken is misschien niet de meest aantrekkelijke kus, maar als het eenmaal klaar is zul je er wel blij mee zijn. Met onze handige stappenplan om een zonnescherm schoon te maken is de klus zo geklaard.

Zonnescherm schoonmaken - Craponnedstores

Wordt het tijd om je zonnescherm schoon te maken? Het is niet de meest aantrekkelijke klus, maar als het eenmaal klaar is zul je er heel blij mee zijn. Dit karwei valt in de categorie van klusjes waarvan je eigenlijk vergeet hoe belangrijk het is om ze af en toe te doen. Het zonnescherm reinigen hoeft niet heel vaak, maar als je het doet is het ook belangrijk om dit goed te doen. Zo profiteer je van heel wat voordelen en het meest belangrijke: je zonnescherm gaat veel langer mee. Schud die handen uit de mouwen en ga aan de slag met ons handige 4-stappenplan.

Waarom is een zonnescherm schoonmaken belangrijk?

First things first. Want waarom is het schoonmaken van een zonnescherm eigenlijk belangrijk? Hoewel deze tuinklus misschien wel het laatste punt op je to-do lijstje is, zijn er een aantal redenen waarom het schoonmaken wel belangrijk is:


  • De zonwering trekt vocht en ander vuil aan;
  • Door het vocht hechten algen en schimmels zich makkelijk aan het zonnescherm;
  • De zonwering wordt steeds viezer en zorgt voor een onverzorgd gezicht;
  • Het zonnescherm reinigen zorgt ervoor dat minder vuil zich hecht;
  • Met schoonmaken verleng je de levensduur


Hoe maak je jouw zonnescherm schoon?

Er zijn in principe twee soorten zonneschermen die je kunt schoonmaken: het knikarmscherm en het uitvalscherm. Beide zitten aan het raam en zorgen ervoor dat de zon niet naar binnen kan schijnen. Zo blijft de ruimte lekker koel en kun je op warmere dagen goed binnen blijven. Wil je het zonneschermdoek schoonmaken? Dan maakt het in principe niet uit welke soort scherm je hebt. De stappen die we voor je hebben opgesteld gelden namelijk niet alleen voor het knikarmscherm, maar ook voor het uitvalscherm. Je gaat in allebei de gevallen aan de slag met een doek dat je grondig wilt gaan reinigen. Hieronder zullen we uitgebreid de vier stappen bespreken waarmee je jouw zonnescherm weer laat stralen.


Stap 1: Openklappen en grof vuil weghalen

Je begint met het uitklappen of het loshalen van het zonnescherm. Het verschilt per zonnescherm wat de mogelijkheden zijn. Het is meestal mogelijk om het dok in zijn geheel los te halen om zo het schoonmaken te vergemakkelijken. Is dit niet mogelijk bij jouw zonnescherm? Klap dan het zonnescherm helemaal open en pak er een ladder bij waarmee je overal goed bij kunt komen. Verwijder vervolgens eerst al het grove en losliggende vuil op het zonnescherm. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zand, bladeren of takjes die zich op het scherm hebben verzameld. Dit vuil kun je er vaak met een borstel of bezem gemakkelijk afhalen. Neem ook eventuele spinnenwebben mee die zich op of onder het zonnescherm bevinden.


Stap 2: Het zonneschermdoek schoonmaken

Het zonnescherm reinigen is de tweede stap. Met lauwwarm water en sop ga je het meer hardnekkige vuil verwijderen. Probeer eerst de zonwering schoon te maken met alleen water en een spons of borstel. Pak hierbij het hele scherm mee en niet alleen de plekken waar een vlek zit. Hiermee voorkom je verkleuring maar verwijder je ook de slecht zichtbare vlekken. Zijn er na het schoonmaken met water nog steeds vlekken zichtbaar? Dan kun je stop toevoegen. Denk hierbij aan schoonmaakmiddel of groene zeep. Dit voeg je toe aan het lauwwarme water. Test het sopje eerst op een klein plekje van je zonnescherm zodat je kunt zien hoe het doek hierop reageert. Is er niets te merken? Ga dan het hele scherm schoonmaken met dit sopje.


Stap 3: Intrekken en opdrogen

Laat het schoongemaakte doek even voor wat het is en geef de sop de tijd om in te trekken, voor ongeveer 15 minuten. Daarna spuit je het zonnescherm schoon met de tuinslang. Als je deze niet tot je beschikking hebt kun je het ook doen met emmers water. Het belangrijkste doel hiervan is dat vuil en sop worden weggespoeld en dat het scherm helemaal schoon is. Laat het zonnescherm vervolgens goed drogen. Zoals eerder aangegeven is een droge voorjaarsdag ideaal, omdat het doek dan sneller droog is. Kies niet een te warme dag, omdat het sop op deze manier sneller intrekt en wellicht vlekken kan achterlaten. Rol het scherm niet op als je het laat drogen.


Stap 4: Het zonnescherm impregneren

Een belangrijk onderdeel van je zonneschermdoek schoonmaken is het impregneren. Dit is een manier waarmee je jouw zonnescherm waterafstotend kunt maken. Meestal is dit verkrijgbaar in de vorm van een spray dat je aanbrengt op het doek. Dit beschermt het zonneschermdoek niet alleen tegen invloeden van regen, maar ook tegen vuil zoals vogelpoep, algen en schimmels.

Een paar extra tips voor de schoonmaak

Het zonnescherm schoonmaken kan dus al in vier snelle stappen. Kies een mooie zonnige voorjaarsdag uit om deze klus te klaren en je kunt er nog de hele zomer van genieten. Wanneer je het scherm goed schoonmaakt hoef je deze wellicht langere tijd niet te reinigen. En om je nog meer te verzekeren van een goed resultaat, zijn er ook een aantal tips die we je mee willen geven. Zo weet je zeker dat je lang kunt genieten van je mooie zonnescherm!

Tip 1: Beschermlaag behouden

Je kunt beter geen chemische middelen gebruiken voor het schoonmaken zonnescherm. Probeer dit in ieder geval in het begin te vermijden en pas het alleen toe als dit echt nodig is. Waarom moet je dit niet gebruiken? De meeste stoffen voor zonwering worden van tevoren geïmpregneerd. Dit betekent dat ze water- en vuilafstotend zijn en dat alleen water ook voldoende zal zijn om vlekken te verwijderen. Als je chemische schoonmaakmiddelen gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat de beschermlaag van de zonwering verdwijnen en dus het werk niet meer goed doen.   Zonder beschermlaag wordt zonwering sneller vies. Zitten er vlekken in die je met water niet meer wegkrijgt? Dan kun je eventueel wel chemische middelen gebruiken. Vergeet daarna niet het zonnescherm ook nog te impregneren.

Tip 2: Schoonmaakmiddel uitproberen

Als je een schoonmaakmiddel of groene zeep gaat gebruiken op het zonnescherm, is het belangrijk om deze eerst te testen. Dit doe je op een klein en opvallend hoekje van het zonnescherm. Je kunt zo controleren wat een schoonmaakmiddel doet met de stof van het zonnescherm. Als er niets veranderd kun je het schoonmaakmiddel gewoon gebruiken. Let er wel op dat je niet te hoge concentraties gebruikt. Reageert het schoonmaakmiddel wel op de stof? Dan kun je deze beter niet gebruiken. En omdat je het hebt getest op een klein en onopvallend plekje, zal het niemand opvallen.

Tip 3: Niet schoonmaken met regen

Een zonnescherm reinigen kun je het beste in het voorjaar doen, maar ook dan zijn er regenachtige dagen. Probeer de schoonmaak in ieder geval niet op een regenachtige dag uit te voeren. Regen is niet bepaald een prettig weertje om in schoon te maken en daarnaast duurt het veel langer voordat de stof weer is opgedroogd. Rol het zonnescherm daarnaast nooit op als het net geregend heeft. Vocht is een grote boosdoener en vergroot de kans op schimmel en groene aanslag op het doek.

Tip 4: Laat sommige vlekken voor wat het is

Er kunnen vlekken in je zonnescherm zijn ontstaan die je er niet of nauwelijks uit krijgt. Het gaat hier vaak om schimmelvlekken of vlekken doordat ‘het weer’ in het doek is gaan zitten. In dit geval heeft het eigenlijk nooit zin om hierop te gaan schrobben. Gebruik hiervoor ook geen chemische middelen, dit kan de vlekken verergeren of nieuwe vlekken veroorzaken. Je kunt zulke vlekken bijvoorbeeld laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf.

Kortom: je zonnescherm reinigen is niet alleen belangrijk voor de kwaliteit van je scherm, maar ook voor de levensduur. Daarnaast is het impregneren van je zonnescherm ook altijd een aanrader, omdat je op deze manier je zonneschermdoek veel beter beschermd; niet alleen op de lange, maar ook de korte termijn. 

Meer inspiratie nodig?