tips & tricks

Kleine woonkamer inrichten doe je met deze 8 tips

Een kleine woonkamer inrichten? En op zoek naar tips en trucs om een ruimtelijk gevoel te creëeren met de juiste meubels en indeling? Met deze 8 tips benut je de optimale ruimte van een kleine woonkamer!

Een kleine woonkamer inrichten tot een fijne ruimte die ruimtelijk aanvult? Om het maximale deze vierkante meters te halen is het belangrijk om de juiste kleuren, de juiste meubels én de juiste indeling te kiezen. Met deze slimme en eenvoudige oplossingen om een kleine woonkamer in te richten zorg je ervoor dat je toch een ruimtelijk gevoel creëert!

Kleine woonkamer inrichten

Voordat je begint met je kleine woonkamer inrichten, is het handig om na te denken over de functie van de woonkamer. Waar wil je de woonkamer precies voor gebruiken en met wie? Is het vooral belangrijk om voor de tv op een heerlijk comfortabele bank te kunnen loungen of is de eettafel set in de woonkamer dé prioriteit om gezellig met z'n allen te kunnen eten en borrelen? In een kleine woonkamer zul je dus keuzes moeten maken. Ga bij jezelf eerst na welke meubels de nadruk moeten hebben in de woonkamer en welke woonstijl je leuk vindt. Juist als je een kleine woonkamer gaat inrichten is het namelijk belangrijk om (naast het maken van keuzes in meubels) één woonstijl door te voeren.

Tip 1: Creëer een rustige en consistente basis

Vrij voor de hand liggend misschien: maar lichte kleuren doen een ruimte groter lijken. Lichte kleuren weerkaatsen namelijk het natuurlijk licht dat door de ramen binnenkomt. De eerste tip is dan ook om te beginnen met een lichte en rustige basis, namelijk de muren en de vloer. Van welke woonstijl je ook fan bent: kies voor zachte kleuren zoals gebroken wit, beige of zachte vergrijsde tinten. Door een vloer te kiezen in (bijna) dezelfde kleur als de kleur die op de muren wordt gebruikt, lijkt de ruimte zelfs nog groter. Hiermee creëer je namelijk een ruimtelijk geheel en lijkt het alsof de meubels als het ware zweven. Wat betreft de plinten: schilder ze mee in de kleur van de muren! Bovendien geeft ook het weglaten van plinten tussen de deurposten een ruimtelijk effect.

Tip 2: Ontwerp efficiënte opbergmogelijkheden

Om optimaal gebruik te maken van de vierkante meters in de woonkamers is het verstandig om slimme opbergmogelijkheden te creëeren. Opbergruimte is namelijk erg belangrijk in een kamer, vooral in een kleine woonkamer. Maak gebruik van loze ruimtes zoals een nisje of en lege hoek om bijvoorbeeld een wandplank te bevestigen waar je alle spullen in gesloten opbergers kwijt kunt. Richt alle opberglades, zoals die van een salontafel of bijzettafel, zo efficiënt mogelijk in. Reorganiseer, ruim op en breng de spullen die je niet nodig hebt op gebruikt weg naar bijvoorbeeld een goed doel of iemand anders die het goed kan gebruiken.

Tip 3: Kies voor multifunctionele meubels

Kun je niet alle meubels kwijt die je in een grote woonkamer eigenlijk wel kwijt zou kunnen? Door te kiezen voor multifunctionele meubels, sla je twee vliegen in één klap. Denk bijvoorbeeld aan een bijzettafel of salontafel die tegelijkertijd als opbergruimte kunnen dienen. Of wat dacht je van een slanke sidetable die je ook als klein bureau kunt inzetten? Tegenwoordig zie je steeds vaker multi-taskers die eenvoudig in een ander meubelstuk veranderd kunnen worden. Het schoolvoorbeeld hiervan is de Library Sheld. Dit is een wandsysteem dat als het ware bestaat uit verschillende wandplanken onder elkaar en waarvan de onderste wandplank de breedste plank is dat als werktafel kan dienen. Op die manier heb je niet alleen een bureau, maar ook extra planken aan de muur om spullen op te bergen!

Tip 4: Ga voor zwevende meubels

Zwevende objecten zijn perfect voor in een kleine ruimte. Het "luchtige" design van de meubels zorgt er namelijk voor dat je onder de meubels door kunt kijken, waardoor de inrichting minder massief lijkt en een meer ruimtelijk gevoel geeft. Bovendien zorgen zwevende meubels ervoor dat de vloer optisch niet wordt onderbroken en ook dat doet een ruimte groter lijken. Denk bijvoorbeeld aan een hangend tv-meubel, een bank op pootjes of een zwevende boekenkast of vakkenkast. Gelukkig zien we in de Scandanavische woonstijl bijna niks anders dan zwevende meubelstukken op minimalistische design op pootjes.

Tip 5: Plaats transparante elementen

Een andere truc om een optisch effect te creëren is door te kiezen voor transparante objecten. Transparante elementen belemmeren namelijk niet het zicht als je door de ruimte kijkt, waardoor de illusie ontstaat dat er meer ruimte is. Omdat je als het ware door de meubels heen kunt kijken, lijken ze visueel geen ruimte in beslag te nemen. Het kiezen van glazen of transparante kunststof meubels is daarom een goed idee! Ga bijvoorbeeld voor een glazen salontafel, kies een hanglamp van glas of zet zelfs een transparante tafel of stoel neer! Wil je het groter aanpakken? Plaats dan bijvoorbeeld een glazen wand of schuifdeur in de woning: op die manier verspreidt het licht zich prachtig door de hele ruimte heen én krijg je het gevoel van één groot geheel.

Tip 6: Werk met verticale lijnen de hoogte in

Door in de hoogte in te werken kun je de vorm van een kamer compleet doen veranderen. Door gebruik te maken van de hoogte in de kleine woonkamer zorg je er namelijk voor dat het plafond veel hoger lijkt dan het daadwerkelijk is. Om optisch meer hoogte te creëeren kun je kiezen voor hoge (en smalle) meubelstukken en woonaccessoires. Denk bijvoorbeeld aan hoge smalle kasten, een plantenstandaard of een verticaal schilderij. Ook de zogenoemde "kiss the floor" gordijnen van plafond tot volledig aan de vloer kunnen perfect de nadruk op de hoogte leggen. Sta je nog in de startfase van een verbouwing of inrichting? Overweeg dan om de verticale lijnen door te trekken in bijvoorbeeld hoge deuren en kozijnen of het schilderen van gekleurde banen op de muren. Dit versterkt het verticale effect in de woonkamer!

Tip 7: (Natuurlijk) lichtinval

Licht is essentieel in de inrichting, maar vooral bij het inrichten van een kleine woonkamer. Mocht je de luxe van veel natuurlijk lichtinval hebben: blokkeer dit dan zo min mogelijk met donkere gordijnen of andere objecten! Juist door natuurlijk lichtinval lijkt een ruimte namelijk luchtiger en opener. Niet iedere woonkamer is natuurlijk gezegend met grote raampartijen, dus wanneer je niet veel natuurlijk licht ontvangt is het belangrijk te zorgen voor de juiste verlichting. Belangrijke tip is om te variëren net verlichting op meerdere niveaus: dus bijvoorbeeld een vloerlamp in de hoek en een mooie wandlamp. Probeer waar mogelijk te werken met ingebouwde of verborgen lichtbronnen en deze te plaatsen op verticale oppervlakken, zoals de muur.

Tip 8: Slimme woonaccessoires

Tot slot zijn er ook qua woonaccessoires nog een paar slimme trucs op de ruimte optisch groter te laten lijken. Het klassieke voorbeeld hiervan is natuurlijk de spiegel. Spiegels vangen veel licht en brengen de illusie van een raam: hierdoor oogt de ruimte lichter en ruimtelijker. Een andere slimme truc om de kleine woonkamer ruimer te laten lijken is door een bepaald object of patroon meerdere keren te herhalen. Laat bijvoorbeeld hetzelfde patroon in de sierkussens in een plaid of vloerkleed terugkomen. Door herhaling van een object of een patroon wek je namelijk de illusie dat dit patroon of object ook buiten ons zicht herhaald zal worden.