Vloertegels leggen: in 10 stappen een mooie tegelvloer

Vloertegels leggen: in 10 stappen een mooie tegelvloer

Vloertegels leggen is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het kiezen van een vloer voor je huis. Zonde, want vloertegels zijn juist heel stijlvol in bijvoorbeeld de keuken of woonkamer! Wij helpen je met een stappenplan voor het vloertegels leggen.

Vloertegels leggen in je interieur is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het uitkiezen van een vloer, terwijl het juist een mooie soort vloer is voor in huis. Veel mensen kiezen toch al gauw voor een vloer van hout, laminaat of tapijt. Vloertegels hebben daarentegen het voordeel dat het zeer gemakkelijk schoon te houden zijn én dat het bij verschillende interieur stijlen past. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het leggen van vloertegels? Dit stappenplan helpt je op weg!

Vloertegels leggen in huis

Ben jij overstag en wil je vloertegels leggen als vloerbedekking? Vloertegels zijn praktisch, makkelijk schoon te maken en zorgen ervoor dat een ruimte er verzorgd uitziet. Hoewel we bij vloertegels al snel denken aan badkamertegels of tegels in een aparte wc-ruimte, kun je vloertegels ook gebruiken in de andere kamers van het huis. Van de keuken tot in de woonkamer zijn er verschillende tegels verkrijgbaar, die door verschillende kleuren, stijlen en materialen altijd een goede uitstraling geven aan de inrichting. In de woonkamer en keuken zul je waarschijnlijk andere tegels gebruiken dan in de badkamer, maar voor het proces om ze te leggen maakt dat niet zoveel uit. Je kunt zelf een mooie en egale tegelvloer maken in elke kamer van je huis door het onderstaande stappenplan voor het leggen van vloertegels te volgen.


Stap 1: Maak de ondervloer gereed

Bij veel vloersoorten kun je de kwaliteit maken en breken door de juiste ondervloer. Het is daarom belangrijk dat je ondervloer van een goede kwaliteit is en egaal loopt. Dit principe is niet anders bij een tegelvloer, want als je tegels legt op een oneffen vloer zullen de tegels schots en scheef door elkaar kunnen komen te liggen. Dit is niet alleen erg lelijk, maar ook nog eens gevaarlijk. Controleer of jouw ondervloer egaal is en werk de vloer bij als dit niet het geval is. Bijwerken doe je door egalisatiecement te gebruiken. Je giet het cement over de ondervloer en strijkt vervolgens alles vlak, zodat het cement overal even dik/hoog is. Voor een goede afwerking heb je ongeveer 3 kilo egalisatiecement per vierkante meter nodig. Schakel vooral hulp in als je niet veel verstand hebt van het egaliseren van ondervloeren.


Stap 2: Meet de vloer op

Wanneer de ondervloer gereed is, kun je kijken hoeveel tegels je nodig hebt om de ruimte die je wilt bezetten volledig van tegels te voorzien.  Meet de oppervlakte van de vloer en bereken hoeveel tegels je nodig hebt. Er bestaan verschillende maten tegels, dus bekijk eerst wat de afmetingen zijn van de tegels die jij wilt hebben, zodat je het juiste aantal tegels kiest. Houd met het berekenen van het aantal tegels rekening met de voegen. De voegen nemen namelijk ook ruimte in beslag en moeten dus meegenomen worden in de berekening, anders houd je te veel tegels over of klopt het leggen van de tegels niet meer. Let er hierbij op dat de passtukken aan tegenoverliggende zijden van de vloer even groot zijn wanneer je de tegels gaat leggen.


Stap 3: Span twee spandraden

Dit is een stap die veel mensen vergeten. De eerste tegels leg je namelijk niet direct tegen de muur aan. Je slaat eerst een stalen spijker in de grond (in een hoek) en hier span je twee spandraden aan vast. Het ene draad gaat parallel langs de ene muur en de andere draad langs de andere muur. Je doet dit goed als de afstand van de spandraden tot de muur even groot is als de breedte van het passtuk van je tegels, inclusief de voeg. Als je het goed doet, ontstaat er in de spandraden een hoek van 90 graden, mits je een gewone vierkante ruimte gaat betegelen.


Stap 4: Breng de tegellijm aan

Om de tegels goed op hun plek te laten liggen, smeer je de ondervloer in met speciale tegellijm. Deze koop je bij een bouwmarkt en maak je aan zoals staat beschreven op de verpakking. Je brengt de tegellijm aan met een zogeheten troffel en verdeelt het netjes over het oppervlak met een lijmkam. Je begint met het aanbrengen van de tegellijm op het gedeelte van de vloer dat recht tegenover de deuropening ligt. Hier heb je ook je spijker met spandraden geslagen. Let er ook op dat je per keer hooguit 1 vierkante meter tegelijk insmeert. Dit komt omdat de tegellijm snel opdroogt en met opgedroogde tegellijm valt niet zoveel meer te plakken.


Stap 5: Plaats de eerste tegel

Wanneer de eerste laag tegellijm ligt, is het tijd om de eerste tegel te plaatsen. Deze plaats je precies in de rechte hoek die je met de spandraden hebt gespannen. Leg de tegel hier neer en druk hem stevig aan, zodat die goed vastzit met de tegellijm. Wanneer deze eerste tegel ligt, ga je verder met de rest van de eerste vierkante meter. Welke kant je op werkt is geheel aan jou. Wanneer je verder gaat met het leggen van de tegels, is het een goed idee om tegels uit verschillende dozen te pakken. Het kan gebeuren dat je tegels een minimaal kleurverschil met elkaar hebben. Om dit niet al te veel op te laten vallen kun je daarom het beste de verschillende tegels door elkaar gebruiken.


Stap 6: Maak gebruik van voegkruisjes

Voegkruisjes helpen je om je tegels goed tegen elkaar aan te leggen, zonder problemen te krijgen met de voegen. Plaats de voegkruisjes op de hoekpunten van de tegels diep in de tegellijm. Hier tegenaan zet je de volgende tegel. Dit blijf je zo herhalen met de volgende tegels. Overtollige tegellijm kun je na het plaatsen van de tegels weghalen met een vochtige spons. Dit is een stuk netter en veiliger, zodat je vloer ook echt goed wordt. Als een tegel iets te diep ligt, kun je deze verhogen door iets meer tegellijm eronder aan te brengen. Zolang de lijm nog niet is opgedroogd kun je nog aardig veel verschuiven met de tegels.


Stap 7: Snijd de randen af

Bij iedere vloerbezetting kom je erachter dat de tegels niet precies over het oppervlak van je ruimte passen. Je moet dus een aantal tegels bijsnijden om de laatste ruimtes te kunnen vullen. Teken op de tegels die je bij wilt snijden met viltstift af waar deze gesneden moeten worden. Doe dit precies en let op de voegbreedte. Teken deze snijlijn zo af dat het breukvlak later in de hoek komt. De snede maak je met een aparte tegelsnijder, die als je die niet zelf hebt bij een bouwmarkt kunt huren. Leg de tegel in de tegelsnijder en haal de messen er een paar keer overheen. Er ontstaan dan een breuk die je verder met de hand af kan breken.


Stap 8: Gebruik een profielmal

In vrijwel iedere ruimte komen lastige punten voor. Denk bijvoorbeeld aan niet-rechte hoeken of leidingen die bovengronds door de vloer lopen. Om hier je tegels goed omheen te kunnen plaatsen gebruik je een profielmal. Je legt de profielmal tegen het obstakel aan zodat de pennen van de mal het profiel overnemen. Deze vorm teken je af op de tegel die je op deze plek wilt plaatsen. De vormen snij je uit met een tegelzaag en je werkt kleine puntjes af met een knabbeltang. Om de tegel goed glad te krijgen gebruik je een tegelvijl, zodat de tegel weer netjes tegen de andere tegels aan kan komen liggen.


Stap 9: Gebruik een profielmal

Wanneer alle tegels liggen zoals ze zouden moeten liggen, is het tijd om de vloer helemaal af te maken. Dit doe je door de tegels te voegen met een speciaal voegmiddel. Je kunt hiervoor een kant-en-klaar voegmiddel gebruiken of een voegmiddel waar je eerst nog water bij moet voegen. Je brengt het voegmiddel aan met een rubberen spaan en wrijft het diep in de voegen van de tegels. Werk met een goede vaart door, want het voegmiddel droogt snel op. Je brengt het voegmiddel aan nadat de tegellijm al minimaal 24 uur heeft kunnen uitharden. Heb je de voegkruisjes laten zitten? Dat is geen probleem. De voegkruisjes worden door het voegmiddel afgedekt en zorgen niet voor schade.


Stap 10: Maak het geheel compleet

Bij deze laatste stap werk je de vloer af om er één geheel van te maken. Dit doe je door restanten voegmiddel te verwijderen. Wacht totdat het voegmiddel is uitgehard en wrijf daarna met een vochtige spons de restanten en het gemorste voegmiddel weg. Doe dit voorzichtig, zodat je geen voegmiddel uit de voegen wegveegt. Tot slot veeg je de waas die is ontstaan door het klussen weg van de tegels en veeg je alles na met een droge doek. Op deze manier krijgen de tegels hun glans terug. Wanneer je dit gedaan hebt, ben je klaar met het leggen van je tegelvloer en kun je er al direct gebruik van maken. Doe dit in elke ruimte op dezelfde manier, zodat je overal de juiste verhoudingen hebt liggen.

Zoals je kunt lezen aan dit stappenplan is het leggen van een tegelvloer niet eens zo heel moeilijk! Heb je nog goede tips? Of wil je je eindresultaat delen? Laat het ons weten!