tips & tricks

Zelf laminaat leggen: in 7 stappen de perfecte vloer

Van plan om zelf laminaat te leggen in huis? Een nieuwe vloer leggen is even wat werk, maar zeker de moeite waard. Laminaat is een populaire vloersoort en niet heel moeilijk om zelf te leggen. Zelf laminaat leggen wordt een eitje met ons 7-stappenplan.

Kwantum

Zelf laminaat leggen, maar weet je niet hoe? Er zijn wel wat dingen waarmee je rekening moet houden als je op eigen kracht een vloer wilt gaan leggen. Heb je gekozen voor laminaat, dan is dit stappenplan een must om te lezen. Heb je nou echt geen idee waar je moet beginnen en wat erbij komt kijken om laminaat te leggen, dan schieten wij je te hulp!

Zelf laminaat leggen in 7 stappen

Binnenkort van plan om zelf een laminaat vloer te leggen? Voor veel mensen is laminaat de beste type vloer. De populaire vloersoort dankt zijn populariteit aan onder andere het feit dat het relatief goedkoop is, het een nette uitstraling heeft en dat het eenvoudig schoon te houden is. Daarnaast is laminaat ook populair omdat het door iedereen eenvoudig te leggen is, of je nu wel of niet goed bent in binnenshuis klussen. Toch moet je opletten dat je het laminaat goed neerlegt, anders kan dit zorgen voor schade en verkeerd liggende latten, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Wil jij nu ook zelf laminaat kunnen leggen en er zeker van zijn dat je dit op de juiste manier doet? Met dit stappenplan wordt het a piece of cake!


Stap 1: Een goede ondervloer leggen

Het eerste wat je moet doen voordat je laminaat legt, is goed voorbereid aan de slag gaan. Een goed begin is immers het halve werk! En een goed begin start in dit geval bij de ondervloer. Laminaat kan namelijk vrij gehorig zijn, dus zonder een geschikte ondervloer kan er geluidsoverlast ontstaan. Laminaat leg je als het ware op een zwevende manier, waardoor de vloer niet direct op de ondervloer ligt. Dat je laminaat niet direct op de ondervloer ligt betekent niet dat de ondervloer onbelangrijk is. De ondervloer ligt tussen de ondergrond van je woning en je laminaat in. Bij het beoordelen van een goede ondervloer zijn er vier dingen belangrijk: 1) de vochtdichtheid, 2) egaliserend vermogen, 3) warmte-isolerend en 4) de mate van geluidsdemping. Laminaat kan niet goed tegen vocht, daarom is het handig dat de ondervloer vocht op kan nemen, zodat het laminaat niet bol gaat staan. Daarnaast is het belangrijk dat je vloer egaal loopt, wat je ook al direct met de ondervloer aanpast. Anders kan het laminaat scheef komen te liggen. Tot slot moet de vloer warmte vast kunnen houden, zodat de warmte die je bijvoorbeeld met je verwarming stookt niet verloren gaat.


Stap 2: Geschikt laminaat kiezen

Na het kiezen van de juiste ondervloer is het tijd om het juiste laminaat te kiezen. In de bouwmarkt kun je kiezen voor verschillende soorten laminaat, die kunnen variëren in kleur, stijl en kwaliteit. Welk soort laminaat het beste bij jouw huis of interieur past hangt volledig af van jouw smaak en de ruimte waarin het laminaat geplaatst wordt. Laat je vooral informeren door een medewerker over de kwaliteit van het verschillende laminaaten op welke manier je het laminaat het beste kunt leggen. Voordat je de vloer daadwerkelijk gaat leggen, moet je het laminaat eerst 'acclimatiseren'. Het laminaat moet eerst namelijk wennen aan de temperatuur en de vochtigheid van de ruimte. Acclimatiseren doe je door het laminaat in de verpakking een tijdje in de kamer (waar je het gaat leggen)te laten rusten. Leg de pakketten zo'n 50 cm van de muur en plat op de groot. Als je het laminaat schuin tegen de muur zet, kunnen we planken namelijk krom gaan trekken.


Stap 3: Begin in de hoek

Wanneer het laminaat heeft kunnen wennen aan de ruimte is het tijd om het laminaat te gaan leggen. Je begint altijd in de hoek. Vanuit de hoek leg je eerst de planken in verticale richting in banen. Je legt de eerste baan langs de muur. Dit doe je niet direct tegen de muur, omdat dit voor lawaai en schade kan zorgen. Daarom plaats je afstandhouders tussen de muur en de eerste rij planken. Wanneer deze eerste baan af is, kun je de volgende baan er direct in klikken. Heb je een ruimte waarvan de muren niet even lang zijn, dan kan het handig zijn om de eerste baan langs de langste muur te leggen. Let er hierbij wel op dat je goed uit moet komen met je planken. Als je merkt dat je beter uitkomt als je de banen andersom neerlegt, kies dan vooral voor deze optie om jezelf de moeite en inspanningen te besparen. Zelf laminaat leggen hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn!


Stap 4: Planken afsnijden

Het komt vrijwel nooit voor dat de laminaat planken perfect in een ruimte passen, waardoor je kleine gedeeltes overhoudt waar je de ondervloer blijft zien. Voor deze gedeeltes is het belangrijk dat je de planken laminaat op een nette manier afsnijdt. Gebruik hiervoor een speciale laminaatsnijder. Dit zorgt er namelijk voor dat de toplaag van de planken niet beschadigd raakt, de planken netjes afgesneden kunnen worden en dat er geen stof vrijkomt. Een decoupeerzaag is ook te gebruiken, maar bewerk dan de plank ondersteboven om de toplaag niet te beschadigen. Daarnaast dien je na te denken over het snijden van planken voor bijzondere punten in de vloer. Denk hierbij aan bochten in de ruimte, gekke vaste objecten in de ruimte of plekken waar gaten in de vloer gemaakt moeten worden om bijvoorbeeld leidingen door te kunnen laten lopen. Voor deze bijzondere vormen is een decoupeerzaag weer handiger dan een laminaatsnijder, maar let ook hier erop dat je vanaf de onderkant van de plank snijdt. Vergeet ook niet om de vormen precies af te tekenen, om geen gapende gaten te maken in je vloer. Teken de vormen dus af op de plank en volg deze lijnen zo nauwkeurig mogelijk.


Tip: Wanneer je veel gebruik moet maken van afgesneden planken, let er dan op dat je in patronen werkt. Houd bijvoorbeeld aan dat je elke nieuwe rij op een derde van de vorige hele plank begint. Dit zorgt ervoor dat je vloer er niet zo rommelig uitziet, vanwege een verspringing van de patronen. Combineer ook verschillende tinten voor meer diepgang en een mooier patroon.


Stap 5: Blijf dezelfde werkwijze volgen

Er zijn verschillende manieren om laminaat te leggen. Zo heb je bijvoorbeeld kliklaminaat en snelkliklaminaat: het verschil zit 'm grotendeels in de manier waarop je de banen in elkaar klikt. Daarnaast kun je ook onderscheid maken in het feit of je wel of niet gereedschap of een slagblokje mag gebruiken om de planken goed vast te slaan. Het is belangrijk dat je echt rekening houdt met het soort laminaat dat je hebt gekozen, en de werkwijze waarmee je bent begonnen, anders kun je je laminaat flink beschadigen en dat zou zonde zijn!


Stap 6: Werk de laatste banen af

Het laminaat leg je dus baan voor baan, totdat je bijna klaar bent en bij de laatste baan aankomt. Opnieuw is het zo goed als nooit het geval, net als in het laminaat in de lengte leggen, dat de breedte van de planken precies past. Ook in de laatste banen moet je de planken dus in de breedte bijwerken om de hele vloer van een passende bedekking te kunnen voorzien. Omdat dit precisiewerk is, helemaal aangezien je over een lange afstand moet werken, is het belangrijk dat je nauwkeurig te werk gaat om de laatste planken perfect te laten passen. Dit doe je door de plank die je wilt verzagen precies bovenop de plank te leggen die je als laatste hebt gelegd. Vervolgens leg je hier een tweede plank bovenop en deze tweede plank schuif je tegen de muur aan. Vergeet hier niet een afstandhouder tussen te stoppen! De rand die de tweede plank nu op de eerste plank ligt teken je af en op deze lijn zaag je de plank af. Doe dit met alle planken die je nodig hebt voor de laatste baan en steek de planken een beetje schuin in, zodat ze precies in de ruimte passen. Ligt de laatste plek op een moeilijk te bereiken plek, zoals achter een boiler of leiding? Dan kun je een slagijzer gebruiken. Zet het slagijzer tegen de laatste plank en tik met een hamertje de plank goed.


Stap 7: Plinten leggen

Als het goed is ligt het laminaat nu keurig in de ruimte. Nu is het tijd om de vloer volledig af te maken door de plinten te leggen. Dit is ook een reden waarom je gebruik hebt gemaakt van de afstandhouders. Je legt de plinten strak tegen de muur aan en maakt ze goed vast. Let hierbij goed op de hoekjes in de ruimte. Snijd de plinten met dezelfde precisie af zoals je dat met de planken hebt gedaan voor het mooiste resultaat.

Weet je eigenlijk nog niet welke vloer je in je interieur wil? Lees hier meer over welk soort vloer kies ik voor mijn huis? Wij vertellen je de voor- en nadelen van diverse vloeren!