Snoeikalender: 4x wat te snoeien in mei?

Snoeikalender: 4x wat te snoeien in mei?

Kunnen we jou blij maken met een handige snoeikalender voor mei? Voor iedere maand heeft Biano een snoeikalender gemaakt zodat jij de belangrijkste to-do's voor in je tuin niet meer hoeft te vergeten! Check hier de snoeiagenda voor deze maand!

Op zoek naar een snoeikalender voor de maand mei? De lente is in volle gang en de zomer komt steeds dichterbij. Ook nu zijn er weer genoeg klusjes voor in de tuin. Al wordt het afvinken van deze to-do's uit de snoeikalender van mei al veel aantrekkelijker, vind je niet? En als je groene vingers hebt, is tuinieren helemaal geen straf! Lees in deze snoeikalender welke planten je in mei moet snoeien:

Snoeikalender mei

Iedere maand geven we in onze snoeikalender weer wat er voor die maand op de snoeiagenda staat. Een mooie weelderige tuin verdient namelijk de juiste snoeibeurten op de juiste momenten. Op die manier kun jij al het groen uit je tuin mooi in model houden, kun je wildgroei voorkomen en zal de opbrengst van de fruitbomen beter zijn! Hoewel de meeste snoeiklussen in het voorjaar van start gaan, zijn er ook een aantal planten in mei aan de beurt. Vergeet ook vooral niet om goed tuingereedschap aan te schaffen! Benieuwd welke planten jij het beste in mei kunt snoeien, zodat jij optimaal van de groei en bloei van jouw tuin kunt genieten? Check het in onze handige snoeikalender en zie het als een handige tool voor tijdens het tuinieren. Veel tuinplezier deze maand!

#1: Steenvruchtbomen

Heb jij prachtige steenvruchtbomen, zoals perzik, abrikoos, pruim en kers in jouw tuin staan? Mocht je de steenvruchtbomen in april nog niet hebben gesnoeid, dan is het verstandig om deze bomen nu goed onder handen te nemen. In tegenstelling tot fruitbomen, zoals de appel en peer, snoei je steenvruchtbomen namelijk net na de bloei of net na de oogst. Deze vruchtbomen kun je in de winter namelijk beter niet snoeien, omdat ze dan besmet kunnen worden met schimmels. Bij het snoeien is het belangrijk dat je de verdikking aan het begin van de tak aan de stam laat zitten. Snoei oude en zwakke takken - die weinig vruchten geven - weg op zo'n 10 cm van de boomstam. Ten slotte mogen ook de naar binnen groeiende takken gesnoeid worden, zodat de steenvruchtboom voldoende licht blijft vangen.

#2: Groenblijvende hagen 

In principe moet je groenblijvende hagen twee keer per jaar snoeien, maar voor het mooiste resultaat kun je dat beter vier keer per jaar doen. Hoe vaker je de hagen namelijk snoeit, hoe mooier ze hun vorm zullen behouden. Voorbeelden van de groenblijvende hagen zijn de hulst, liguster, coniferen en de buxus. De beste periode om de populaire buxus te snoeien is – inderdaad – rond half mei. Wat betreft het snoeien is er met een buxus veel mogelijk. Over het algemeen vind je de buxus vaak in de vorm van een strakke haag, maar ook de ronde buxus is tegenwoordig steeds vaker in veel tuinen te vinden. In beide gevallen is het aan te raden om een zeer scherpe heggenschaar te gebruiken!

#3: Voorjaarsbloeiende heesters

In april waren de zomerbloeiende heesters aan de beurt, nu zijn het de voorjaarsbloeiende heesters die gesnoeid mogen worden. Als je de voorjaarsbloeiende heesters direct na de bloei snoeit, behoud je namelijk de mooie struiken. Enkele voorbeelden van voorjaarsbloeiende heesters? De Forsynthia, Kerria, Winterjasmijn en de Ribes. Als stelregel kun je nemen dat voorjaarsbloeiende heesters alle sierheesters zijn die hun hoofdbloei voor 1 juli hebben gehad en op meerjarige takken bloeien. Wat betreft het snoeien: kies een bewolkte dag uit en dek eventueel de struiken na het snoeien af met een laken - mocht het toch opeens heel zonnig worden. Begin met het wegsnoeien van de dode takken en ga vervolgens verder met de takken die tegen elkaar aan schuren. Zorg ten slotte dat de oudste takken gesnoeid worden, zodat de struik "luchtiger" wordt. Wees niet te voorzichtig: door ieder jaar ongeveer 25% van de takken weg te snoeien verjong je de struik en hierdoor zal de struik goed blijven groeien en bloeien. 

#4: Winterheide

Ten slotte staat ook de Winterheide op de snoeikalender van mei. Deze struik mag na de bloei – dus als de bloemen verouderd en bruin zijn geworden – gesnoeid worden met een scherpe snoeischaar. De Winterheide heeft namelijk de neiging om aan de onderkant te gaan verhouten als je ‘m niet jaarlijks snoeit. Daarom mag de Winterheide, direct na de bloei, voor een derde terug geknipt worden met een scherpe heggenschaar. Doe dit voorzichtig! Bij het snoeien van de Winterheide moet je er namelijk op letten dat je de struik niet tot in het kale hout snoeit, maar alleen de topjes van deze struik eraf haalt. Als je een minder ervaren tuinier bent, kun je ervoor kiezen om de struik takje voor takje te snoeien. Wie allesbehalve bang is om te snoeien kan de hele struik rondom beetpakken. 

Hopelijk ben je met deze tips weer helemaal up-to-date wat betreft de snoeiklussen in juni! Wil je voor de zekerheid toch nog even checken of je de to-do's van de vorige maanden ook kan afstrepen? Lees dan hieronder verder!