Tips & tricks

Snoeikalender: 4x wat te snoeien in mei?

Kunnen we jou blij maken met een handige snoeikalender voor mei? Voor iedere maand heeft Biano een snoeikalender gemaakt zodat jij de belangrijkste to-do's voor in je tuin niet meer hoeft te vergeten! Check hier de snoeiagenda voor deze maand!

Housebuy

De zomer begint nu dan toch écht in de lucht te hangen – oké, op de uitzonderingen daargelaten – en er zijn dus ook weer genoeg klusjes voor in de tuin. Al wordt het afvinken van deze to-do's uit de snoeikalender van mei al veel aantrekkelijker, vind je niet?

Snoeikalender mei

Iedere maand geven we in onze snoeikalender weer wat er voor die maand op de snoeilijst staat. Een mooie weelderige tuin verdient namelijk de juiste snoeibeurt. En bij de ene soort is dat in het voorjaar, terwijl de andere juist midden in de zomer gesnoeid moet worden. Deze snoeiagenda's zijn daarom handige tools voor tijdens het tuinieren (al zeggen we het zelf..)

1. De steenvruchtbomen

Mocht je de steenvruchtbomen in april nog niet hebben gesnoeid, dan is het verstandig om deze bomen nu goed te gaan snoeien. Deze vruchtbomen kun je in de winter namelijk beter niet snoeien, omdat ze besmet kunnen worden met schimmels. Bij het snoeien is het belangrijk dat je de verdikking aan het begin van de tak aan de stam laat zitten. 

2. Groenblijvende hagen (buxus)

In principe moet je groenblijvende hagen (zoals de buxus) twee keer per jaar snoeien, maar voor het mooiste resultaat kun je dat beter vier keer per jaar doen. Voorbeelden van de groenblijvende hagen zijn de hulst, liguster, coniferen en de buxus. De beste periode om de populaire buxus te snoeien is – inderdaad – rond half mei. Wat betreft het snoeien is er met een buxus veel mogelijk. Over het algemeen vind je de buxus vaak in de vorm van een strakke haag, maar ook de ronde buxus is in veel tuinen te vinden. In beide gevallen is het aan te raden om een zeer scherpe heggenschaar te gebruiken.

3. Voorjaarsbloeiende heesters

In april waren de zomerbloeiende heesters aan de beurt, nu zijn het de voorjaarsbloeiende heesters die gesnoeid mogen worden. Als je de voorjaarsbloeiende heesters direct na de bloei snoeit, behoud je namelijk de mooie struiken. Enkele voorbeelden van voorjaarsbloeiende heesters? De Forsynthia, Kerria, Winterjasmijn en de Ribes; als stelregel kun je nemen dat dit alle sierheesters zijn die hun hoofdbloei voor 1 juli hebben en op meerjarige takken bloeien.

4. Winterheide

Ten slotte mag ook de winterheide in mei gesnoeid worden. De struik mag na de bloei – dus als de bloemen verouderd en bruin zijn geworden – gesnoeid worden met een scherpe snoeischaar. De winterheide heeft namelijk de neiging om aan de onderkant te gaan verhouten als je ‘m niet jaarlijks snoeit. Daarom mag de Heide, direct na de bloei, voor een derde terug geknipt worden met een scherpe heggenschaar. Let er bij het snoeien van de winterheide op dat je de struik niet tot in het kale hout snoeit, maar alleen de topjes van de Winterheide er af haalt (‘toppen’).  

Hopelijk ben je met deze tips weer helemaal up-to-date wat betreft de snoeiklussen in juni. Wil je voor de zekerheid toch nog even checken of je de to-do's van mei ook kan afstrepen? Lees dan terug in: Snoeikalender: 4x wat te snoeien in mei? »