inspiratie

Pakjesavond: 5x wat je nodig hebt voor gezellige avond

Pakjesavond: ben jij al helemaal ready for it? De redactie van Biano verheugt zich al weken van tevoren op deze traditie en heeft dé 5 ingrediënten voor een gezellige pakjesavond eens op een rijtje gezet. Bekijk onze checklist!

Dille & Kamille

Pakjesavond is alweer dichterbij dan je denkt. Sinterklaas is inmiddels weer met de stoomboot het land binnengekomen, de etalages liggen vol sinterklaascadeautjes, kinderen mogen weer hun schoen gaan zetten en de sinterklaasliedjes zijn weer overal te horen. Maar ben jij al ready voor de pakjesavond? Om ervoor te zorgen dat je niets vergeet, hebben wij een handige checklist voor je samengesteld. Want het is pakjesavond voordat je het weet!

Pakjesavond: de traditie in een notendop

We kunnen het niet laten, we moeten even de roots van pakjesavond weer memoreren. Want waar komt pakjesavond nou ook al weer vandaan? De Sinterklaas geschiedenis begint in Turkije (en dus niet in Spanje!). Sint Nicolaas – de bisschop van Myra (Turkije) - was in Bari een legende en stond bekend om zijn goede daden. Zo zou hij arme mensen destijds regelmatig hebben geholpen door geld, voedsel en geschenken te schenken. De traditie van het gooien van pepernoten en suikergoed komt dan ook uit deze goede daden van Sint Nicolaas voort. Pakjesavond is sinds de 13e eeuw in West Europa ingevoerd. In deze tijd kregen bepaalde arme kinderen op de dag voor de sterfdag van Sint Nicolaas (6 december) voedsel en geschenken, waaronder schoenen. Later werden alle arme kinderen getrakteerd en werd het Sint Nicolaasfeest een echte traditie. Maar wat komt er ook al weer allemaal kijken bij deze traditionele pakjesavond? Wij maakten een checklist voor je!

1. Geen pakjesavond zonder sinterklaascadeautjes

Geen sinterklaasfeest zonder cadeautjes natuurlijk! Speelgoedwinkels sturen de mooiste en dikste folders van het jaar met cadeaus voor sinterklaas. Vaak mogen kinderen van tevoren al een verlanglijstje maken, die ze in hun schoen stoppen. Alle cadeautjes worden in een grote Jute Sinterklaas zak gestopt, die vroeg op de avond door de pieten voor de deur wordt gezet. En niet alleen kinderen worden deze avond verwend, ook de volwassenen zijn aan de beurt! Althans, als iedereen braaf is geweest… Mocht je voor de volwassenen nog op zoek zijn naar een leuk geschenk, kijk dan even in onze shopguide: Vind de perfecte Sinterklaas cadeautjes to surprise!

2. Een persoonlijke videoboodschap van de sint

De achterliggende gedachte van Sinterklaas is dat de pieten je het hele jaar door in de gaten houden, om te kijken of jij je netjes gedraagt. Het morele aspect van Sinterklaas “Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe” is een ontzettend populair en effectief hulpmiddel voor ouders, want Sinterklaas en zijn pieten zien immers alles! Om toch dit morele aspect op pakjesavond naar voren te halen is het een leuk idee om kinderen een live videoboodschap van Sinterklaas te laten ontvangen. Of je kunt je kind zelfs met Sinterklaas laten bellen!

3. Surprises en gedichten voor de oudere kinderen

Hoe ouder de kinderen worden, des te leuker het is om cadeautjes te voorzien van sinterklaasgedichten of te verpakken als ‘surprises’.  Voor elkaar de leukste cadeautjes kopen, je hersenen laten kraken over gevatte zinsneden die op elkaar rijmen en een Sinterklaas surprise maken. Vooraf kijk je er misschien niet echt naar uit om te beginnen met de gedichten en surprises, maar als je eenmaal bezig bent dan is het eigenlijk best wel vermakelijk. Trek midden november lootjes en begin ook tijdig met het maken van je gedicht en surprise.

4. Sinterklaasliedjes luidkeels meezingen

Sinterklaasliedjes kunnen op deze avond natuurlijk niet ontbreken! Hoewel sommige liedjes inmiddels zijn aangepast naar deze tijd blijven het klassiekers, die absoluut die avond gedraaid en meegezongen worden. Wij zetten de toppertjes alvast even op een rijtje, zodat je van tevoren een afspeellijst kunt maken:

 • Daar wordt aan de deur geklopt
 • De zak van Sinterklaas
 • Hij komt, hij komt die lieve goede Sint
 • Hoor de wind waait door de bomen
 • Hoor wie klopt daar kind’ren
 • Zachtjes gaan de paardenvoetjes
 • Zie ginds komt de stoomboot
 • Jongens, heb je ’t al vernomen?
 • Wie komt er alle jaren
 • Zie de maan schijnt door de bomen
 • Dag Sinterklaasje

5. Traditionele lekkernijen

Pakjesavond is een feest met veel zoetigheid. Pepernoten al in huis? Vast wel, toch? Een bakje pepernoten met schuimpjes is deze avond onmisbaar. Al is het ook leuk om dit van tevoren handmade met de kids te maken! En ook banketletters mogen deze avond natuurlijk niet ontbreken. Tip: wil je de hoeveelheid suikers een beetje binnen de beperkingen houden, dan kun je ook voor een hartige variant – gemaakt van bladerdeeg en gekruid rundergehakt - gaan! Naast pepernoten en banketletters kun je ook nog lekker los gaan met chocholadekikkers, marsepein, speculaaspoppen en taaitaai! Serveer de lekkernijen op leuk sinterklaasservies en het sinterklaasfeest kan beginnen!

Laat het heerlijke avondje maar komen!

cc beeld: Dille & Kamille