Onrustig slapen? Met deze tips val je binnen no time in slaap

Onrustig slapen? Met deze tips val je binnen no time in slaap

Onrustig slapen is een probleem voor de gezondheid. Natuurlijk heeft iedereen wel eens problemen met slapen, maar het wordt een ander verhaal als je vaker last hebt van slapeloosheid. Door kleine aanpassingen te maken in je huis, slaap je als een roosje.

Nooit last van onrustig slapen? You lucky bastard! Gelukkig kunnen de meeste mensen zich makkelijk aanpassen in welke omgeving dan ook. Hotelkamers, vrienden, familie: het maakt de goede slapers allemaal niet zoveel uit. Volgens een enquêteonderzoek van het Fonds Psychische Gezondheid heeft helaas 10% van de Nederlanders last van onrustig slapen en dat is niet niks. Hoor je bij de laatste groep, dan is dit artikel interessant voor jou. Het lijkt alsof iedereen om je heen lekker kunt slapen, behalve jij. Sommige mensen drinken 5 koppen koffie op een dag, andere moeten het niet in hun hoofd halen. Waarschijnlijk heb je al veel opties geprobeerd om beter te slapen, maar wist je dat ook de inrichting van je slaapkamer en bepaalde plekken in huis kunnen bijdragen aan insomnia?

Onrustig slapen: zo creëer je de ideale plek 

Niks is erger dan niet kunnen inslapen, doorslapen, lang wakker liggen of vaak wakker worden. Deze horror nachten zorgen er voor dat je overdag minder energie hebt. Als je de volgende dag een leuke avond met vrienden of famile hebt gepland dan wil je fit en lekker in je vel zitten. Maar ook voor de lange werkdag die weer voor de deur staat. Vaak werken meer dan 99% van de oplossingen niet, omdat je je te veel focust op “ik moet nu slapen”. Zoek de oorzaken van wakker liggen in een andere hoek. Door bepaalde factoren in je huis aan te pakken val je beter in slaap, there we go...

Tip 1: Een goed matras is heel belangrijk

Je kunt slaapproblemen makkelijk voorkomen door een goed matras, maar met zoveel keuzes op het gebied van matrassen zie je door de bomen het bos niet meer. Latex matrassen, schuimmatrassen, pocketmatrassen, waterbedden enzovoorts. Als je vooraf geen research doet, dan kan het kopen van een matras veranderen in een ware nachtmerrie. De fout die de meeste mensen maken is te kiezen voor een comfortabel matras in plaats van een stevig matras. Het beste is om te kiezen voor een matras die stevig genoeg is om het lichaamsgewicht goed te verdelen, maar zacht genoeg is om de doorbloeding niet af te knellen. Een matras kopen kan nu eenmaal niet snel, snel, snel. Het kost gewoon even tijd om het juiste matras uit te kiezen. Je kunt aan verschillende issues merken dat je matras toe is aan vervanging: veel draaien en je slaapt onrustig. P.S.: Lees alles over het kiezen van een geschikt matras in: Zo kies je een goed matras dat het beste bij je past.

 

Onrustig slapen - Sfeerbeeld 1

Tip 2: Temperatuur in huis

Te warm of te koud in huis? Ai ai ai. Dit kan ook een mogelijke oorzaak zijn dat je makkelijk in slaap valt. Om goed te kunnen slapen heeft het lichaam in de avond verkoeling nodig. In een warme slaapkamer duurt het langer voordat je lichaamstemperatuur daalt en kun je moeite hebben om in slaap te vallen. Tijdens winterdagen kan het buiten koud zijn waardoor je geneigd bent om de verwarming in de slaapkamer aan te zetten, that’s a no go. De slaapkamer mag best koeltjes zijn, maar niet te koud. Wat is nu de ideale temperatuur? De ideale temperatuur voor de slaapkamer is rond 17 á 18 graden.

 

Onrustig slapen - Sfeerbeeld 2

Tip 3: Gebruik de slaapkamer alleen om te slapen

Lastig voor studenten, maar het is belangrijk om de slaapkamer alleen te gebruiken voor de nachtrust, want anders gaat het zich verbinden met dagelijkse activiteiten. Doe je dit niet, dan wordt jouw slaapkamer (onbewust) ,et de dagelijkse activiteiten verbonden, waardoor je moeilijk tot rust kunt komen. Eten, TV kijken en internetten kun je dus beter in de woonkamer (als je die hebt) doen. Vaak vinden mensen het heerlijk om ‘s avonds eerder in bed te liggen om nog een aflevering te kijken van hun favoriete Netflix-serie. Tip: pak een plaid en doe dit op de bank. Ook als je ‘s ochtends op staat: kleed je aan, ga een rondje wandelen en maak ontbijt voor jezelf. Enne, niet snacken na 20:00 uur! Wedden dat dit binnen no time resultaat oplevert?   

 

Onrsutig slapen - Sfeerbeeld 3

Tip 4: Beddengoed en hoofdkussen

Naast het matras, kan een verstoorde nachtrust ook liggen aan bepaald soort beddengoed en je hoofdkussen. Het beddengoed moet schoon en zacht zijn. Laten we eerlijk zijn: wat ligt er nou lekkerder dan fris gewassen beddengoed? Niks dus. Het bed verschonen zou één keer in de week moeten gebeuren. Dit is in de meeste huishoudens een vergeten taak. Je bed ligt al snel vol met bacteriën en zweet: niet erg prettig. Was het beddengoed op 60 of 90 graden, dit doodt alle bacteriën en huisstofmijt. Een goed kussen helpt ook om goed te kunnen slapen. Het juiste kussen helpt je om in de juiste positie te liggen en de nekspieren en schouderpartij te ontspannen. Slaap je veel op je rug? Kies dan voor een dun kussen. Als je vooral op je zij slaap, kun je beter kiezen voor een dikker kussen. Je moet je kussen na twee jaar vervangen, want anders bevat het teveel schimmels en dode huidcellen.

Onrustig slapen - Sfeerbeeld 4

Tip 5: Donkere slaapkamer

Uit recent onderzoek van het Slaapcentrum blijkt dat een donkere slaapkamer een positieve bijdrage levert aan slapeloosheid. Slechte slapers bleken het beste te slapen in een kamer met kalme kleuren, zoals blauw en donkergroen. Een klein beetje licht kan zelfs al een beetje zorgen voor depressieve gevoelens. Met de winterdagen in aantocht hebben we daar soms al genoeg last van. Door een slechte nachtrust voel je je ook een beetje mêh. That could be the case, right? Tijd om deze plek in je huis een make-over te geven! Tip: Benieuwd naar inspiratie voor donkere slaapkamers? Lees dan Inspiratie: in love met deze 6 donkere slaapkamers.

Onrustig slapen - Sfeerbeeld 5

Hopelijk kun jij met deze 5 tips binnenkort weer als een roosje slapen!

 

cc credits: House Doctor