inspiratie

6x donkere slaapkamers waar je bij wegzwijmelt

Donkere slaapkamers sober en ongezellig? Allesbehalve! Deze voorbeelden bewijzen het tegenovergestelde: donkere slaapkamers zijn een match made in heaven en creëren juist sfeer. Plus: in een donkere omgeving slaap je beter! Doe op Biano inspiratie op.

Overweeg jij een donkere slaapkamer? Binnen de interieurwereld wordt er steeds vaker afstand genomen van de hagelwitte en cleane muren en stappen stylisten over op donker geverfde muren of muren met donker behang. Het liefst zo donker en verzadigd mogelijk. Ook Pinterest staat er inmiddels vol mee: slaapkamers met dennen- en jadegroene, donkerblauwe en donkergrijze muren. Zelfs de kleur zwart zien we steeds vaker terugkomen! Door het gebruik van deze verzadigde kleuren ontstaat de sfeer in een donkere slaapkamer vaak al vanzelf. Durf jij het aan? 

Donkere slaapkamers

Een donkere slaapkamer is best wel gedurfd. Je moet je namelijk wel prettig in je slaapkamer voelen en wilt natuurlijk niet dat het geheel té donker wordt. Om te voorkomen dat het een sobere omgeving wordt, kun je kiezen voor een combinatie van donkere muren en accessoires met lichte kleuren in de rest van het interieur. Kies bijvoorbeeld een licht (linnen! - wij zijn groot fan) dekbedovertrek, een lichtgekleurd zacht vloerkleed of een kledingkast in een lichte kleur. Ook met woonaccessoires kun je gemakkelijk en stijlvol kleur toevoegen: ga voor een kleurrijke poster aan de muur, een vaas met bloemen of bijvoorbeeld een plant. Ook kom je met houten items heel ver: hout heeft van zichzelf namelijk een prachtig, warm karakter. Door donkere muren te combineren met houten meubels creëer je een ontzettend stijlvolle look. 

1. De kracht van donkere kleuren

Dat donkere kleuren in de slaapkamer krachtig zijn, bewijst deze prachtige ruimte hieronder. Petje af voor de bewoners! Zelfs liefhebbers van lichte, vrolijke kleuren kunnen niet ontkennen dat deze slaapkamer sfeervol is. Hoewel er niet veel andere kleuren dan de verschillende grijstinten worden gebruikt, straalt deze slaapkamer bijzonder veel luxe uit. En je ziet het: een linnen dekbed maakt een slaapkamer compleet. Linnen geeft zowel een nonchalante als stoere look en voelt heerlijk zacht aan. Plus in dit voorbeeld zie je perfect hoe het linnen dekbed de harde kantjes van een donkergrijze muur er af haalt. 

cc: Entrancemakleri
cc: Entrancemakleri

2. Houten en rieten details

De combinatie van donkere kleuren en houten, bamboe en rieten woonaccessoires geeft een ruimte karakter en een uniek tintje. En we hebben goed nieuws: het toevoegen van deze natuurlijke materialen kan heel eenvoudig en budgetproof, zoals je op dit voorbeeld kunt zien. De bewoonster van deze slaapkamer verzamelde eenvoudige manden (in verschillende vormen en maten) en besloot deze manden niet neer te zetten, maar aan de muur op te hangen! Ideetje voor thuis? De twee vintage koffers, die heel creatief als nachtkastje worden gebruikt, laten de ruimte echt tot leven komen. Hup, naar de kringloopwinkel dus om deze toffe reiskoffers op de kop te tikken. Ook andere (vintage) accessoires kun je goed scoren bij Marktplaats of tweedehandswinkels als je niet teveel geld kwijt wilt zijn. 

cc: Muybienblog
cc: Muybienblog

3. Een gouden touch

Welkom in de wereld van de gouden woonaccessoires. Goud is on trend. Gouden woondecoratie geeft je interieur namelijk in een handomdraai een warme en chique uitstraling - met een vintage randje. Door goud aan een donkere slaapkamer toe te voegen kun je op een subtiele manier een elegante look aan je interieur geven. Probeer het alleen niet te overdrijven. Een golden touch zit 'm echt in de details. Ga bijvoorbeeld voor een goud nachtlampje, een nachtkasje met gouden details of een dienblad (voor bijvoorbeeld aan de muur). It's all about the details!

cc: Elisejoseph
cc: Elisejoseph

4. Donker krijtbord als statement

In plaats van een 'gewone' donkergrijze muur, kun je natuurlijk ook je muur met zwarte krijtverf verven! Door gebruik te maken van krijtverf als achterwand van de muur creëer je namelijk een speelse look. Verf een deel of de gehele muur met krijtverf en maak het helemaal af door zelf aan de slag te gaan met krijt. Wens jezelf bijvoorbeeld iedere dag een fijne nachtrust toe, maak een muurtekening of schrijf een quote op waarmee jij je dag goed kunt beginnen. Als je - zoals te zien op dit voorbeeld - ook posters en kaartjes aan de muur wilt hangen kun je een laag magneetverf op de krijtmuur aanbrengen! 

cc: Planete-deco
cc: Planete-deco

5. Hetzelfde kleurpalet gebruiken

Het kleurgebruik heeft ontzettend veel invloed op de rust in je slaapkamer. Met koelere kleuren, zoals neutrale tinten, blauw, groen en grijs, zit je vaak goed. Door muren in dezelfde donkere kleur te verven geef je de kamer zowel rust als karakter. Wat dacht je bijvoorbeeld van donkerblauw? Door de kleur in je accessoires (in verschillende tinten) terug te laten komen, zorg je voor de juiste balans. En op dit voorbeeld is goed te zien dat het gebruik van één kleurpalet absoluut niet saai hoeft te zijn. Juist de verschillende tinten blauw heffen elkaar op. Wij zijn fan!

P.S.: Klein detail voor de oplettenden onder ons: wat vind je van het creatieve kleerhanger systeem?  

cc: Ikea
cc: Ikea

6. Levendig grijs is allesbehalve saai

Grijs boring? Niet als je het goed aanpakt, zoals je op dit voorbeeld kunt zien. Door op een heel genuanceerde manier vrolijke kleuraccenten aan te brengen, oogt je slaapkamer juist levendig (maar nog wel geordend). Maar let wel op: de nadruk ligt hier wel duidelijk op genuanceerd. Dus laat je niet volledig gaan in bijvoorbeeld een knalrood dekbedovertrek, een roze sprei of een oranje nachtkastje. Nee. Hang bijvoorbeeld kubussen of wandplanken op (in dezelfde kleur als je muur) en laat hier op een subtiele manier wat kleur terug komen. Gekleurde boekjes, een klein plantje, een ornament: dat is wat we willen zien!  

cc: gravityhome
cc: gravityhome

En? Ben jij fan van een donkere slaapkamer? Wij zijn inmiddels wel overtuigd!

Meer inspiratie nodig?