Koopgids

Zo kies je een goed matras dat het beste bij je past!

Ben je op zoek naar een goed matras dat voor jou het meest geschikt is? De vraag is alleen waar je op moet letten bij deze zoektocht naar het juiste matras. Check daarom in deze koopgids van Biano.nl (in 8 stappen) welk goed matras het beste bij jou past!

Emma-matras

Een goed matras is jouw beste vriend. Het lijkt wel een slogan, maar liefhebbers van lekker slapen weten dat dit niet zo is. Een goede nachtrust en een goed begin van de dag begint gewoon bij een perfect matras. De vraag is alleen wat is een perfect matras? Hoe weet je welk matras het meest geschikt voor jou is? Check de tips van Emma-matras in deze koopgids zodat je weet waar je tijdens je zoektocht op moet letten.

P.S.: Bij Emma-Matras is er nu summerdiscount! Tot en met 31 augustus 2018 ontvang je 10% korting op je matrassen met de actiecode biano

Een goed matras kiezen

Het beste matras kiezen bestaat eigenlijk niet. Een geschikt en goed matras kiezen daarentegen wel. Een geschikt matras kiezen is namelijk afhankelijk van de persoonlijke situatie en voorkeuren en is daarom voor iedereen verschillend. Laat je daarom dan ook niet zomaar veleiden door uitspraken als "Beste uit de test" of het "Beste matras van 2018". Want inderdaad, het kopen van een matras is persoonlijk. Het materiaal, het ligcomfort en de temperatuurregeling is afhankelijk van jouw eigen slaapgedrag. Biano en Emma-matras helpen je daarom met deze koopgids waar je op kunt letten tijdens de zoektocht naar een geschikt matras. 

Stap 1: Welke afmetingen heb ik nodig?

De afmetingen van een matras zijn natuurlijk afhankelijk van jouw lengte, gewicht en postuur. Hoe breder en langer het matras, des te meer bewegingsruimte je hebt en des te comfortabeler je op het matras zal liggen. Check daarom de volgende 2 punten om de afmetingen van jouw matras te bepalen:

 • Lengte: de vuistregel is dat jouw matras ongeveer 20 cm langer moet zijn dat je eigen lengte. Heb je een gemiddelde lengte? Ga dan voor een matras van 200 cm lang, maar als je lang bent is een matras van 210 cm of zelfs 220 cm meer geschikt.
 • Postuur: heb je een normaal postuur? Dan is de standaard-maat van 90 cm het juiste formaat voor jou. Degenen die breder gebouwd zijn, kunnen beter voor een matras van 100 cm breed gaan.

Stap 2: Hoe hard moet het matras zijn?

Hoe hard een matras moet zijn is enerzijds afhankelijk van het lichaamsgewicht. Het is namelijk belangrijk dat je lichaam op de juiste manier - niet te veel en niet te weinig - wegzakt in het matras, zodat je lichaam een goede ondersteuning heeft en optimaal kan ontspannen in de nachtrust. Over het algemeen geldt het volgende uitgangspunt: kies voor een harder matras met een gewicht boven de 80 kg en kies voor een zachter matras indien het gewicht onder de 80 kg is. Daarnaast is je eigen voorkeur natuurlijk ook belangrijk: wat voor een soort matras vind jij prettig?

Stap 3: Welke comfortzones heb je nodig?

Naast de algemene zacht- of hardheid van een matras kun je er vaak ook nog voor kiezen om de hardheid of bepaalde comfortzones in het matras af te stemmen op jouw slaaphouding. Ga daarvoor eerst na of jij een rug-, zij-, of buikslaper bent.

 • Rugslaper: wanneer je een rugslaper bent is het aan te raden om voor een niet té hard matras te kiezen, aangezien je rug dan in een te holle stand ligt. Ga daarom voor een medium hard matras, zodat jouw ruggengraat toch nog een S-vorm kan maken.
 • Buikslaper: hoewel er maar weinig buikslapers zijn is het wel aan te raden om je matras af te stemmen op deze slaaphouding. Als buikslaper heb je namelijk meer kans op een pijnlijke onderrug.  Doorgaans wordt een iets steviger matras aan buikslapers geadviseerd.
 • Zijslaper: voor de zijligger is het belangrijk dat zijn of haar ruggengraat in een rechte lijn blijft. Zorg ervoor dat de heupen en schouders de mogelijkheid hebben om goed weg te zakken in een matras. Het advies is dan ook om een matras met specifieke comfortzones te kiezen die de ondersteuning aan de contouren van je lichaam geven.

Stap 4: Welk type matrasvulling heeft jouw voorkeur?

Er zijn veel verschillende soorten matrassen, namelijk: pocketvering, binnenvering, koudschuim, comfort schuim, traagschuim en latex. Over het algemeen zijn deze matrassen onder te verdelen in twee soorten, namelijk: matrassen die uit springveren bestaan en matrassen die uit een schuimvulling bestaan. Een matras met als basis springveren wordt vaak aangeraden aan mensen die het snel warm hebben, omdat deze matrassen en open structuur hebben. Matrassen met schuimvulling zijn daarentegen weer meer geschikt voor wie het juist snel koud in bed heeft.

Tegenwoordig worden er ook steeds meer matrassen gemaakt die uit een combinatie van verschillende vullingen bestaan, zoals het Emma-matras. Dit type matras bestaat namelijk uit een toplaag van traagschuim en heeft daarnaast ook een laag van koudschuim. Dankzij de combi van deze twee vullingen wordt het bijvoorbeeld steeds minder belangrijk hoe zwaar je bent of welke slaaphouding je hebt, omdat deze matrassen zowel comfort als ondersteuning bieden voor een heerlijke nachtrust. 

Stap 5: Heb je last van allergieën?

Dan zijn er ook nog diverse allergievrije matrassen op de markt, voor diegenen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld huisstofmijt of wol. Er zijn een aantal certificaten die garanderen dat de matras anti allergisch is en vrij is van schadelijke stoffen. Deze certificaten kunnen voor jou dus een belangrijke voorwaarde zijn tijdens je zoektocht. Daarnaast geldt over het algemeen dat wie last heeft van allergieën, beter niet op een matras met springveren kan liggen. Je kunt dan beter kiezen voor matrasvullingen zoals koudschuim of latex. Ten slotte bestaan er ook nog speciale matrashoezen die bestand zijn tegen huisstofmijt. Kortom, wederom genoeg opties!

Stap 6: Welke bedbodem heb je?

Niet ieder matras is geschikt voor iedere bedbodem, helaas.. Dus ben jij van mening dat je huidige bedbodem nog wel even mee kan? No problemo, maar check alleen wel even of jij een boxspring, lattenbodem, schotelbodem of een vestelbare bedbodem hebt.

 • Boxspring:  heb je een luxe boxspring thuis staan? Ga dan voor een matras van pocketveren, binnenveren, koudschuim, traagschuim of latex.
 • Lattenbodems: mocht je een lattenbodem thuis hebben, dan is het advies om voor een polyether-, latex-, koudschuim- of traagschuimmatras te gaan.
 • Schotelbodems: deze bedbodems zijn geschikt voor matrassen van koudschuim, traagschuim of latex. 
 • Verstelbare bodem: voor een vestelbare bodem zijn matrassen met een vulling van pocketveren, koudschuim, traagschuim of latex altijd goed.

Stap 7: Wat is je budget?

Dan moet er natuurlijk nog over de prijs van een matras nagedacht worden. Je kunt het zo goedkoop en duur maken zoals je zelf wilt.  Wel is het handig om de beseffen dat goedkoop meestal duurkoop is. Je wilt dus een kwalitatief matras voor een redelijke prijs, maar wat is redelijk? Over het algemeen kun je van de volgende gemiddelde prijzen per eenpersoonsmatras uit gaan:

 • Pocket-matras: €900,-
 • Koudschuim-matras: €400,-
 • Polyether-matras: €150,-
 • Traagschuim-matras: €700,-
 • Latex-matras: €700,-

Stap 8: Kun je proefslapen?

And last but nog least: het is handig om te kijken of er een proeftijd bij jouw matras wordt aangeboden én hoelang je het matras dan mag testen. Ook is het belangrijk om te weten wat de leverancier doet met de terug gekomen matrassen. Zo heeft Emma-matras een proeftijd van 100 dagen en krijg je netjes je geld terug als het matras niet bevalt. Dit zijn dus de laatste belangrijke vragen die je jezelf kunt afvragen tijdens het kopen van jouw juiste matras.

 

Hopelijk haal jij met deze tips het beste uit je nacht!