Zo kies je het beddengoed dat bij je past

Zo kies je het beddengoed dat bij je past

Gemiddeld slaap je 217.175 uur in je leven. Geen slecht idee om dan te investeren in een goede nachtrust met het perfecte beddengoed. Er zijn nou eenmaal vele soorten, maten, kwaliteiten en prijsklasse, dus geven je tips bij het maken van de beste keuze!

Een goede nachtrust is onmisbaar. Je zit tenslotte lekkerder in je vel als je je fit en uitgeslapen voelt. Maar een goede nachtrust gaat niet zonder de juiste items en daar kunnen we je natuurlijk wel mee helpen! Het is belangrijker dan je denkt om te kijken naar bijvoorbeeld het materiaal van je dekbedovertrek en de vulling van je dekbed. Maar ook het kiezen van een geschikt hoofdkussen en het investeren in een goed matras doen wonderen als je nek of rugklachten hebt. Is jouw nachtrust ook toe aan een upgrade? Dan kunnen deze tips je goed van pas komen wanneer je een keuze moet maken uit het ruime assortiment beddengoed.

Voor welk materiaal kies jij?

Er zijn een aantal soorten materialen voor beddengoed waarvan deze 4 je vast wel bekend voorkomen; katoen, flanel, microvezel en satijn.

  • Katoen is ongetwijfeld het meest bekende en gebruikte materiaal voor bedtextiel. Dat komt vooral omdat katoen een ademende stof is, heerlijk zacht aanvoelt, katoen neemt vocht gemakkelijk op én het is een sterk materiaal. It's worth it all seasons! Je bent waarschijnlijk minder bekend met percal katoen. Percal is een weeftechniek waarbij over iedere horizontale draad (de schering) een verticale draad (de inslag) geweven wordt. Dit zorgt ervoor dat er een stevige, duurzame stof geproduceerd wordt dat langer meegaat. Het mag pas percal katoen genoemd worden vanaf een draaddichtheid van 200 draden per vierkante inch; hoe hoger de draaddichtheid hoe fijner en zachter de stof. 
  • Microvezel of micropercal is een synthetische stof, gemaakt van polyester en polyamide (nylon). Alsof het een natuurlijke stof is voelt het superzacht aan, is het licht van gewicht, valt soepel, is strijkvrij, vochtregulerend, krimpvrij, makkelijk te reinigen en het droogt snel. Qua eigenschappen lijkt het veel op katoen, maar microvezel is voordeliger. Het materiaal is over het algemeen dunner dan andere stoffen. Het kan zijn dat het bij intensief gebruik minder lang meegaat. Een ander nadeel is dat microvezel beddengoed snel kan gaan pillen, doordat het een synthetische stof is.
  • Satijn voelt erg glad, soepel en zacht aan. Dit type materiaal heeft een luxe uitstraling door de prachtige subtiele glans die satijn meegeeft aan het overtrek. Het neemt ook zeer snel vocht op. Wat is dan een nadeel van satijn hoor ik je denken… Helaas is de prijs een nadeel van satijn. Dit heeft te maken met het intensieve productieproces ten opzichte van katoen.

  • Flanel is het perfecte materiaal bedtextiel voor de echte koukleumen. Voor de koude winters is het ideaal beddengoed, omdat flanel warmte vasthoudt. Mocht je warmbloedig zijn kies dan voor luchtiger beddengoed zoals katoen. 
cc: Joarz

De juiste maten

Hoe weet je eigenlijk wanneer je de juiste maat hebt voor beddengoed? Goed om te weten is dat een dekbed ongeveer 60 cm breder moet zijn dan het matras waar je op slaapt. Slaap je op een eenpersoons matras (70-90 cm breed) dan is de standaardmaat van 140 cm voldoende. We kijken natuurlijk niet alleen naar de afmeting van het dekbed, maar ook naar jouw lichaamslengte. De gouden regel luidt dat je dekbed 20 cm langer moet zijn dan je eigen lengte. Ben je maximaal 180 cm lang? Dan volstaat een dekbed van 200 cm. Ben je langer dan 180 cm, dan adviseren we te kiezen voor lengtemaat 220 cm. Easy, toch?

TIP: Kies ook zeker de juiste maat dekbedovertrek en voorkom dat je koude voeten krijgt, dat het dekbed steeds omlaag of opzij zakt of er juist dubbel in gestopt moet worden!

Allergieën & huisstofmijt

Last van allergieën en huisstofmijt? Dan is het belangrijk om hier aan te denken bij de aanschaf van beddengoed. Bepaald beddengoed kan namelijk al een hoop schelen bij de reactie/uiting van je allergie en bij huisstofmijt. Als je last hebt van huisstofmijt is het belangrijk bij de aanschaf van een dekbed rekening te houden met het materiaal en de tijk van het dekbed. Dekbedden die beweren ‘no mite’ te zijn bestaan namelijk eigenlijk niet. Maar met bepaalde dekbedden wordt het wel minder aangenaam voor de huisstofmijt om te overleven. Een tijk is het omhulsel van het dekbed, oftewel de stof die ervoor zorgt dat de vulling van het dekbed niet naar buiten komt. Dit maakt donzen dekbedden zeer geschikt. Donzen dekbedden hebben namelijk een zeer goed gesloten tijk zodat de veertjes niet naar buiten kunnen komen. Daarnaast zijn donzen dekbedden vochtabsorberend. Hierdoor wordt er een droog klimaat gecreëerd en hierin kan de huisstofmijt niet overleven. Als je liever een meer ventilerend dekbed wilt kun je ook kiezen voor een wollen of synthetisch dekbed. Deze beschermen wel minder goed tegen huisstofmijt.

Ook als je last hebt van allergieën zijn er bepaalde materialen die hier beter op inspelen. Materialen die geschikt zijn voor mensen met een allergie zijn dekbedden die gemaakt zijn van bamboe, katoen of een synthetisch dekbed.

TIP: Wist je trouwens dat je 's nachts veel vocht verliest? Geen gek idee om met dat in je achterhoofd op zoek te gaan naar het juiste beddengoed. Want hoe beter de ventilatie van je matras en het beddengoed is, hoe langer het meegaat. 

Nu je helemaal op de hoogte bent van alle voor- en nadelen van bedtextiel én we je alle ins & outs hebben verteld om er het meeste uit te halen kun je met een gerust hart een kijkje nemen naar al ons beddengoed. Slaap lekker!