Behangsoorten: welk type moet je kiezen?

Behangsoorten: welk type moet je kiezen?

Tegenwoordig zijn er verschillende behangsoorten te vinden. We hebben de drie meest gangbare soorten op een rijtje gezet, zodat je het beste behangsoort voor jouw interieur kunt kiezen! Van papier, vlies, vinyl tot glasvlies: ontdek de voor- en nadelen!

Geen idee welk behangsoort jij moet kiezen? Wij krijgen regelmatig de vraag welke behangsoorten er nou eigenlijk zijn en voor welk type behang je het beste kunt gaan. Om jou te helpen in je zoektocht hebben wij de drie meest voorkomende behangsoorten op een rijtje gezet. Ontdek hier de voor- en nadelen van ieder type behangsoort:

Behangsoorten

Het aantal behangsoorten maakt een keuze tot het juiste behang niet echt makkelijk. Toch is het handig om voordat je tot aankoop overgaat eerst na te denken welk type papier het beste past in jouw woning. Ieder type heeft namelijk andere kenmerken én het materiaal waarvan het gemaakt is bepaalt ook vaak de uitstraling ervan. Laten we je daarom een handje helpen met de vier verschillende behangsoorten. Over het algemeen kunnen we twee soorten - op basis van het materiaal waarvan deze gemaakt zijn - in de behangwereld onderscheiden: behang van papier en behang van kunststof. Met dit onderscheid in het achterhoofd zetten we de eigenschappen van de drie meest populaire behangsoorten voor je op een rijtje: papierbehang, vliesbehang en vinylbehang.

Type 1: Papierbehang

Papierbehang is vaak een relatief goedkope optie en wordt voornamelijk gebruikt om de muren in de woonkamer, slaapkamer of kinderkamer te behangen. Dit type bestaat uit twee lagen, waarvan de bovenste laag vaak van een lichte structuur voorzien is. Papierbehang is verkrijgbaar in allerlei toffe kleuren en patroontjes (denk bijvoorbeeld aan: botanisch, bloemen, strepen), waardoor je het gemakkelijk in je interieur kunt combineren. Groot voordeel? Het is zowel gemakkelijk aan te brengen als te verwijderen. Ideaal dus als je snel op je interieur bent uitgekeken! Nadeel is wel dat papierbehang niet afwasbaar is en daarom ook minder geschikt voor in de keuken of badkamer is. En oké: nog een nadeel is dat een egale muur wel een voorwaarde is. Oneffenheden, zoals bijvoorbeeld boorgaten, zijn vanwege de dikte van het papier namelijk snel te zien.

Behangsoorten - Sfeerbeeld 1

Type 2: Vliesbehang

Het tweede behangsoort, vliesbehang, is momenteel het meest populaire type van dit moment. Dankzij de structuur van de vezels is vliesbehang namelijk zeer stevig én er kunnen allerlei toffe elementen in het design verwerkt worden. De vinyl toplaag zorgt ervoor dat het behang geen vocht opneemt, waardoor het behang ook niet kan krimpen als het in aanraking met lijm komt. Oftewel, pluspunt nummero 3. Andere voordelen van vliesbehang zijn dat het niet snel scheurt, het afwasbaar is en het moeilijk ontvlambaar is. Komen we bij de nadelen van dit type, of eigenlijk beter gezegd: één nadeel. Sommige soorten vliesbehang zijn relatief transparant waardoor donkere plekken van de muur mogelijk zichtbaar blijven. 

 

Behangsoorten - Sfeerbeeld 2

Type 3: Vinylbehang

Vinylbehang is een waterafstotende behangsoort met een een onderlaag van papier en een bovenlaag van vinyl (waterafstotende toplaag). Door de toplaag is dit behangtype een goede optie voor vochtige ruimtes zoals de keuken of de badkamer. Ook is het ideaal voor bijvoorbeeld de kinderkamer omdat vinylbehang gemakkelijk schoon te maken is. Dankzij de twee verschillende lagen is vinylbehang zwaarder dan papierbehang, scheurt het minder snel en gaat het lang mee. Ook vinylbehang is in oneindig veel prints en kleuren verkrijgbaar. Het nadeel van dit type is dat het lastig te verwijderen is, al kun je er wel gemakkelijk overheen schilderen! 

 

Behangsoorten - Sfeerbeeld 3

Welk type behangsoort staat jou het meeste aan?