Koopgids: Hoe kies je een haard dat bij jou past?

Koopgids: Hoe kies je een haard dat bij jou past?

Milou Derckx

Met wat extra sfeer, geknisper en warmte van een haard in huis kom je elk seizoen door! Maar voor welke haard moet je gaan? Met deze koopgids weet jij het verschil tussen de soorten warmtebronnen en kies jij de juiste haard in huis.

Zie jij jezelf ook al helemaal knus zitten voor de sfeerhaard? De haard is een plek van veiligheid, warmte en geborgenheid. Het is de plek waar we dichter bij elkaar komen, waar we intieme gesprekken voeren of tot ons zelf kunnen komen. Maar welke haard moet je kiezen? Welke warmtebronnen bestaan er überhaupt en waar moet je allemaal op letten? In deze koopgids beantwoorden we al jouw vragen.

Op welke brandstof wil jij stoken?

Van een tv kast met haard tot een elektrische sfeerhaard vrijstaand: haarden zijn er in allerlei soorten en maten. Een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen is welke brandstof jij voor jouw haard of kachel het beste kunt gebruiken. Op welke brandstof wil jij jouw vuurtje stoken? Hoewel de haard op gas, de haard op elektriciteit en de houtgestookte haard de meest bekende soorten zijn, beginnen pelletkorrels en bio-ethanol vanwege duurzame redenen ook steeds meer terrein te winnen. Mocht je geen rookkanaal in huis hebben, dan kun je enkel kiezen uit gashaarden, elektrische haarden en haarden die branden op bio-ethanol. Hieronder lichten we de verschillende kenmerken per brandstof toe.

  • Aardgas
  • Elektriciteit
  • Hout
  • Pelletkorrels
  • Bio-ethanol

Welk model haard past in jouw huis?

Naast het type brandstof kun je een keuze maken tussen verschillende modellen haarden die wie hieronder uitgebreid zullen bespreken.

  • Inbouwhaarden
  • Inzethaarden
  • Vrijstaande kachels
  • Vrijhangende kachels

Hoe bepaal je het thermische vermogen van een haard?

Bij het kiezen van een haard is het vermogen - de hoeveelheid warmte die het toestel kan afgeven - van de haard een belangrijke factor. Hoe groter de ruimte is waar de haard komt te staan, hoe hoger het vermogen van de haard ook moet zijn. Het gevaar schuilt er namelijk vaak in dat mensen een te groot vermogen kiezen. Een haard met een te hoog vermogen leidt bij een houthaard tot een slechte verbranding en dus een hoge uitstoot, bij een gashaard dat je niet optimaal van het vlambeeld kunt genieten en en bij een elektrische haard tot onnodig hoge energiekosten. Gelukkig kun je op een eenvoudige manier het ideale vermogen voor jouw specifieke ruimte berekenen met de onderstaande grafiek.

Grafiek benodigd vermogen in KW berekenen

Voor welk type verbrandingssysteem moet ik kiezen?

Iedere haard heeft, of het nu om gas gaat of hout, zuurstof nodig. Zuurstof zorgt immers voor verbranding. Op welke manier die zuurstof aangevoerd wordt en op welke manier de restgassen afgevoerd worden verschilt. Dit verbrandingsproces kan namelijk plaatsvinden in een open of een gesloten verbrandingssysteem. Hoewel een open verbrandingssysteem bekend staat als een authentieke en sfeervolle beleving, levert het weinig warmte doordat het rendement erg laag is. Bij een open verbranding 'ontsnapt' de meeste warmte namelijk al via een rookkanaal. Het rendement bij een gesloten verwarmingssysteem is daarentegen veel hoger, omdat de verbranding hier efficiënter verloopt.

A. Open verbranding

Bij een open verbrandingssysteem wordt de benodigde zuurstof uit de ruimte zelf gehaald waar de haard staat. De afvoer van de verbrandingsgassen gebeurt dan via de schoorsteen. Op die manier kun je dus recht in het vuur kijken. Om de veiligheid te garanderen is het daarom belangrijk dat de toevoer van verse lucht in de ruimte verzekerd is: de woning moet dus goed geventileerd zijn.

B. Gesloten verbranding

Bij een gesloten verbrandingssysteem wordt de zuurstof van buitenaf aangevoerd, in plaats van de woonruimte zelf. De restgassen gaat via hetzelfde kanaal ook weer naar buiten. Voor dit gesloten verbrandingssysteem wordt gebruik gemaakt van een concentrisch afvoerkanaal - in de vorm van een buis. Deze concentrische buis bestaat eigenlijk uit twee buizen: een buis voor de afvoer en een buis voor de aanvoer van zuurstof van buitenaf. Deze concentrische buis kan zowel in de schoorsteen als door een dag of buitenmuur lopen.

Rendement per haard