Koopgids

Balkon BBQ aanschaffen? Zo vind jij een top exemplaar!

Een balkon BBQ is hét accessoire wat je wil hebben op jouw balkon tijdens warme lentedagen en zwoele zomeravonden. BBQ aan, lekkere hapjes op de grill en je hebt een perfecte avond! Maar welke balkon BBQ moet je aanschaffen?

Kwantum

Een balkon BBQ mag zeker niet ontbreken bij gezellige warme avonden op het balkon of dakterras. Want hoe gezellig en lekker is het om met vrienden of familie gezamenlijk te barbecuen! En ook als je geen grote tuin hebt is het heel goed mogelijk om lekker te genieten van een barbecue. Je hebt heel veel mogelijkheden om ook op je balkon lekker te gaan barbecueën. Wij geven je tips om een perfecte balkon BBQ te organiseren!

Balkon BBQ aanschaffen? Check eerst of het mag

Voordat je naar de winkel rent om je toekomstige balkon BBQ aan te schaffen, is het eerst handig om te checken of dit mag. Het komt wel eens voor dat het in een appartementencomplex niet is toegestaan om te barbecueën op het balkon. Dit komt door de rook die je wellicht verspreid bij het barbecueën. Ga dus altijd eerst even na bij het reglement van het complex of je een balkon barbecue mag aanschaffen. Als je een go hebt om te barbecueën op je balkon, welke kies je dan? Wij helpen je op weg met het vinden van de beste balkon barbecue waar jij komende zomer lekker van kunt genieten en geven nuttige barbecue tips!

Drie barbecue opties

Het vinden van de juiste balkon BBQ kan wat tijd kosten, maar dan weet je ook zeker dat je een blijvertje hebt gevonden. Als je er even goed voor gaat zitten kies je een barbecue voor je balkon uit waar je nog jaren van kunt genieten. Kies een geschikte balkon barbecue die niet al te veel ruimte inneemt, maar ook van goede kwaliteit is. Zo kun je lekker grillen op je eigen balkon en genieten van heerlijk vlees en gegrilde groenten. Maar welke exemplaren zijn vooral geschikt voor een balkon? Hier vind je een drietal opties waar je in ieder geval uit kunt kiezen.

Optie 1: Kleine balkon BBQ met handvat

Als je weinig ruimte tot je beschikking hebt betekent dat niet dat je helemaal niet kunt barbecueën. Ook als je beperkte ruimte hebt is het heel goed mogelijk om te genieten van een lekkere BBQ op balkon. Er zijn er genoeg BBQ exemplaren die lekker compact zijn. Denk bijvoorbeeld aan kleine BBQ’s met een handvat die je gemakkelijk kunt verplaatsen indien nodig. Deze kleinere modellen zijn er in diverse prijscategorieën, doen niet onder voor de grote jongens en hebben alle belangrijke functies. Het is aan jou om te bepalen wat jij belangrijke capaciteiten van een balkon BBQ vindt.

Optie 2: Een tafel BBQ voor het balkon

Heb je een tafel op het balkon staan? Dan zijn er ook genoeg BBQ’s die je hier op kwijt kunt. Het voordeel van tafelbarbecues is dat ze niet heet worden aan de buitenkant en je ze dus zonder enig gevaar op een tafel kunt plaatsen. Hierbij geldt wel dat je de barbecue altijd buiten moet gebruiken, dus op het balkon of dakterras. In sommige gevallen vraagt een tafelbarbecue om speciale kolen of briketten. Een tafel BBQ is in alle soorten, maten, kleuren en prijscategorieën verkrijgbaar.

Optie 3: BBQ aan de reling

In de categorie voordelig en ruimtebesparend is de reling BBQ ook een ideale aanwinst voor ieder balkon. In de eerste plaats neemt de reling BBQ dus weinig tot geen ruimte in op het balkon en kun je met een gerust hart een barbecue op balkon organiseren voor meerdere mensen. Ook hierbij geldt weer dat je zelf kunt bepalen welke eigenschappen een barbecue moet hebben. Een redelijk eenvoudige balkon barbecue is vaak al voldoende om een lekker stuk vlees, een kipspies of wat groenten te grillen.

Aandachtspunten & tips voor een balkon BBQ

Een BBQ op balkon is dus heel goed mogelijk. Je hoeft je niet te laten ontmoedigen door het gebrek aan ruimte. Toch zijn er een aantal zaken waar je net wat meer aandacht aan moet besteden bij het vinden van een geschikte barbecue voor op je balkon. Deze aandachtspunten en tips hebben we voor je op een rijtje gezet zodat je des te meer kunt genieten van een geslaagde bbq. Zo wordt barbecueën op je balkon zeker voor herhaling vatbaar!

Tip 1: Houd de ruimte in gedachten

Let in ieder geval op de ruimte die beschikbaar is. Op basis daarvan kun je vaak wel inschatten welke soort balkon barbecue voor jou de beste optie is. Heb je een heel klein balkon en wil je zoveel mogelijk ruimte besparen? Dan kun je het beste kiezen voor een reling BBQ die je gewoon over de rand van het balkon heen kunt hangen. Er is dan nog genoeg ruimte om bijvoorbeeld op het balkon te staan of te zitten. Is er wat meer ruimte beschikbaar en bijvoorbeeld een wat grotere tafel? Kijk dan of je een tafelbarbecue kunt aanschaffen en maak het jezelf zo lekker makkelijk.

Tip 2: Ga voor een stevig en stabiel model

Het is altijd handig om op zoek te gaan naar een stabiele en stevige barbecue, bij voorkeur een met een deksel. In het geval van uitslaande vlammen kun je dit direct indammen door de deksel dicht te klappen. Een deksel houdt daarnaast ook rook en geurtjes tegen, een bijkomend voordeel van barbecueën op het balkon. Er zijn veel stevige en stabiele balkon BBQ’s verkrijgbaar, zoals keramische bbq’s, die voorkomen dat de bbq omvalt. Deze zijn in prijs wel wat hoger, maar zijn van zeer goede kwaliteit. Er zijn ook genoeg barbecues verkrijgbaar in een wat lager prijssegment. Er is voor iedere bbq-liefhebber wat wils!

Tip 3: Koop de juiste kolen

In de eerste plaats wil je natuurlijk zo min mogelijk rook bij je barbecue op balkon. En hoewel enige rookontwikkeling nu eenmaal hoort bij een barbecue, kun je dit wel zoveel mogelijk vermijden. Hoe? Je kunt er in de eerste plaats voor zorgen dat de kolen snel op temperatuur zijn. Het scheelt ook heel veel om je barbecue aan te steken met aanmaakblokjes en houtskool. Dit is vooral aan te raden als je een open balkon barbecue hebt. Houtskool is niets meer dan verkoolde stukken hout die snel verbranden. Dit zorgt dus ook weer voor minder rookontwikkeling. Dit is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je buren. Heb je een balkon BBQ met deksel? Kies dan voor briketten. Het duurt wat langer voordat ze op temperatuur zijn, maar eenmaal op temperatuur kun je er dan ook lang mee doen. Speciale grill-houtskoolbriketten zijn ook een goede oplossing als je de rookontwikkeling minimaal wilt houden. Aan het einde van de barbecue avond is het belangrijk om de resten van de BBQ pas weg te gooien als ze helemaal zijn afgekoeld. Houd daarnaast tijdens het bbq’en alles goed in de gaten en loop niet zomaar weg als je nog van de BBQ gebruik maakt.

Tip 4: Kies het juiste vlees

Een andere tip om de rookontwikkeling zo minimaal mogelijk te houden is de keuze voor vlees. Vooral vleessoorten met veel vet zullen voor veel rook zorgen, dat komt door de combinatie van vet met hete kolen. Denk hierbij aan braadworsten en speklapjes. Deze vleessoorten kun je beter vermijden. Zijn dit je favoriete vleessoorten voor op de barbecue? Dan is er gelukkig een oplossing in de vorm van aluminium bakjes. Deze kun je op de kolen zetten zodat het vlees niet direct in aanraking komt met de kolen. Het enige nadeel is dat het wat langer duurt voordat het vlees gaar is.

Bekijk het aanbod van barbecues online en schaf er snel een aan voor de warme lentedagen en komende zomer. Oh, en vergeet ook niet om BBQ accessoires te kopen! Zo maak jij er een perfecte BBQ avond van!

Meer inspiratie nodig?