Koopgids

Koopgids: Welk soort raamdecoratie moet ik kiezen?

De verschillende soorten raamdecoratie zijn eindeloos. Maar uit welke soorten raamdecoratie kun je kiezen? En welk type raamdecoratie is dan het meest geschikt? Met deze koopgids helpen we je de juiste soort raamdecoratie kiezen.

De juiste soort raamdecoratie kiezen kan soms een uitdaging zijn. Ga je voor rolgordijnen, vouwgordijnen of, zoals ze in de volksmond weleens genoemd worden, lamellen? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verschillende soorten materialen, kleuren en type bediening. In deze koopgids helpen we jou in de online zoektocht naar het perfecte soort raamdecoratie!

Welk soorten raamdecoratie moet ik kiezen?

Met de verschillende soorten raamdecoratie zijn de mogelijkheden eindeloos. Welk soort raamdecoratie je kiest, hangt natuurlijk af van veel verschillende factoren. Het type raam, de ruimte waarin de gordijnen komen te hangen, maar ook het kleurpallet en de inrichting van het interieur spelen een rol bij het kiezen van de juiste bekleding. Wij hebben de meestvoorkomende en populaire soorten raambekleding voor je op een rijtje gezet en zullen die hieronder verder toelichten.

  1. Rolgordijnen
  2. Vouwgordijnen
  3. Jaloezieën
  4. Lamellen
  5. Plisségordijnen
  6. Overgordijnen
Soorten raamdecoratie - Biano.nl

Rolgordijnen

De stof van rolgordijnen wordt tijdens het optrekken of het laten zaken van het gordijn opgerold. Vanwege hun strakke uitstraling zijn rolgordijnen vaak de meest populaire optie voor in de slaapkamer, al zien we langzamerhand het rolgordijn ook steeds vaker in de woonkamer verschijnen. De huidige generatie rolgordijnen trekt nauwelijks de aandacht maar kan de ruimte wel compleet maken. Naast de standaard rolgordijnen zijn er ook dubbele rolgordijnen, ook wel duo rolgordijn genoemd, die uit twee stofbanen bestaan. Doordat deze twee stofbanen zich afwisselen met een transparante baan, kun je zelf bepalen welke banen elkaar overlappen. Ideaal, want zo heb je meer controle over het invallend licht.

Vouwgordijnen

Bij vouwgordijnen wordt - in tegenstelling tot rolgordijnen - de stof niet gerold maar gevouwen bij het optrekken of het laten zaken van de stof. Het materiaal is namelijk voorzien van horizontale vouwen die bij het ophalen over elkaar heen plooien. Over het algemeen worden vouwgordijnen vaak in twee typen gordijnen opgedeeld. De roman blinds hebben een iets strakker en zakelijker uitstraling, terwijl de Austrian blinds meer bekend staan vanwege hun een roman­tische uitstraling. Beide vouwgordijnen hebben ondanks hun onderlinge verschillen een minder strak uiterlijk dan rolgordijnen.

Jaloezieën

De horizontale jaloezielatten van jaloezieën, ook wel luxaflex in de volksmond genoemd, kun je in verschillende richtingen bewegen. Door de jaloezie van boven naar beneden open of dicht te doen of door de latjes horizontaal te kantelen kun je de mate van inkijk en lichtinval bepalen. Het grote voordeel is dus de controle die je hebt over de lichtinval en privacy, dankzij een trekkoord en/of draaistaaf. Je kunt deze vorm van raamdecoratie in zeer goedkope uitvoering van kunststof kopen of in een meer luxe uitvoering met bijvoorbeeld houten of aluminium latten.

Lamellen

(Verticale) lamellen zijn ideaal voor ruimtes met afwijkende ramen, zoals bijvoorbeeld hoge of trapsgewijze ramen. De individuele verticale lamellen zullen doorgaans breder zijn dan bij jaloezieën het geval is. Bij het openen schuiven de lamellen over elkaar heen en je kunt ze eventueel kantelen om de inval van het licht te beïnvloeden. Als je de lamellen volledig sluit, dan bieden ze complete verduistering en privacy. Kunststof lamellen zijn bovendien ook bij uitstek geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken.

Plisségordijnen

Het gevouwen plisségordijn wordt steeds populairder vanwege het gebruiksgemak in
combinatie met de luxueuze uitstraling. Plisségordijnen zijn gordijnen die zichzelf namelijk opvouwen bij het openen. Het materiaal is voorzien van scherpe vouwen waardoor
er een aaneenschakeling van ‘V’-vormen ontstaat. De dubbele variant heeft een honingraat-vorm wat gunstig is voor isolatie en er meer luxueus uitziet. Beide uitvoeringen zijn zowel in
lichtdoorlatende als verduisterende uitvoering te koop, waarbij het dubbele plisségordijn door de
dubbele laag nooit geheel lichtdoorlatend zal zijn.

Overgorijnen

Het overgordijn schuift horizontaal, aan een gordijnrails met haakjes of aan een gordijnroede. Wanneer de overgordijnen dicht zijn, dan zie je er ook helemaal niets meer doorheen. Hoewel de overgordijnen lange tijd niet meer zo trek waren als vroeger, zie je ze tegenwoordig toch steeds vaker weer op het toneel verschijnen. Voor de meest luxueuze uitstraling en de beste vorm kies je voor een dubbele plooi. Zeker in combinatie met een wat dikkere stof biedt het overgordijn een goede akoestische demping, wat in ruimtes met veel echo zeker veel voordeel zal opleveren.

Welk soort bediening moet ik kiezen?

Naast de verschillende types raamdecoratie zijn er ook verschillen in de bediening van gordijnen mogelijk: namelijk handmatig en geautomatiseerd. Sommige gordijnen worden namelijk met koordjes bediend, terwijl overgordijnen je doorgaans met de hand zal openen en sluiten. In vrijwel alle gevallen is het ook mogelijk om het gordijn te laten automatiseren. Het PoweredBlinds systeem is het schoolvoorbeeld voor zo'n automatische alles-in-één oplossing gordijn dat via gemotoriseerde rails bevestigd kan worden.

Smart Home

In combinatie met een smartphone, tablet of huisautomatisering systeem ontdek je de
meerwaarde van geautomatiseerde gordijnen. Zo kun je programma’s instellen en koppelingen
maken met andere apparaten. Denk aan de gordijnen sluiten wanneer je de verlichting
inschakelt. Of controleer wanneer je van huis bent of de gordijnen geopend of gesloten zijn. Wil
je naast privacy in de avond ook de raambekleding inzetten als zonwering overdag? Dan kun je
een lichtsensor koppelen binnen je smart home zoals het TaHoma systeem. Je kunt ook met
gesproken commando’s de gordijnen bedienen, ideaal als je bijvoorbeeld net de luier van je
baby aan het verschonen bent of met vieze handen in de keuken staat!