Koopgids: Hoe kies je een bed dat bij jou past?

Koopgids: Hoe kies je een bed dat bij jou past?

Milou Derckx

Hulp nodig bij het kiezen van een nieuw bed? Een nieuw bed kopen is niet iets wat je dagelijks doet. In deze koopgids lees je waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste bed.

Goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Om ervoor te zorgen dat jij ’s nachts van een optimale nachtrust kunt genieten is het kiezen van een comfortabel bed belangrijk. Maar welke soorten bedden zijn er? En welk bed is voor jou het meest geschikt? Met deze koopgids helpen we jou in de zoektocht naar een comfortabel bed dat niet alleen bij jouw behoeftes en slaapritmes past, maar ook bij de inrichting en stijl van jouw slaapkamer.

» Wat voor soort bedden zijn er?

Om het juiste bed te kiezen is het eerst belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten bedden. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen:

  • Boxspringbedden
  • Ledikantbedden
  • Logeerbedden
  • Waterbedden

» Welk soort bedbodems zijn er?

Niet alleen de bedconstructie maar ook de bedbodem zorgt ervoor of je wel of geen goede nachtrust ervaart.  Door de bedbodem met het juiste type matras te combineren zorg je voor een optimale ondersteuning van het lichaam. Hieronder lichten we de verschillende soorten bedbodems en de daartoe behorende eigenschappen toe:

  • Boxspring bodem
  • Lattenbodem
  • Schotelbodem
  • Spiraalbodem

Boxspring bodem

Een boxpringbed bestaat uit een bedbodem met metalen springveren - pocketveren of bonellveren - die voor een geleidelijke ondersteuning van het lichaam zorgen. Een boxspringbodem met pocktetveren bestaat uit veren die allemaal afzonderlijk in zakjes (pockets) van elkaar verpakt zijn. Door deze pocket-constructie kunnen de veren afzonderlijk van elkaar bewegen. Bedbodems met bonellvering bestaan uit spiraalveren die middels één staaldraad - die in de lengte van de boxspring van links naar rechts loopt - met elkaar verbonden zijn.

Lattenbodem

Een lattenbodem bestaat uit een houten frame met daarin of erop verschillende latten die in de breedte gespannen zijn. Deze lattencompartimenten kunnen elk onafhankelijk van elkaar omhoog of omlaag bewegen, waardoor iedere lat het lichaam individuele ondersteuning biedt. Hoe meer latten de lattenbodem heeft, des te beter het draagvermogen en het comfort.

Schotelbodem

Een schotelbodem wordt ook wel als de luxe opvolger van de lattenbodem gezien. Schotelbodems bestaan namelijk uit een groot oppervlak van schotels die apart van elkaar kunnen bewegen, maar wel in verbinding staan met het matras. Omdat de schotelbodem een groot raakvlak met het matras heeft kunnen de schotels een betere en meer gelijkmatige ondersteuning bieden. De open structuur van de schotels zorgt bovendien voor een goede vochtregulatie.

Spiraalbodem

Een spiraalbodem bestaat uit een vlechtwerk van ‘staaldraden’ die allemaal onderling met elkaar verbonden zijn. Er zijn twee verschillende soorten spiraalbodems: de spiraalbodems die dwars gespannen zijn en de spiraalbodems die in de lengte gespannen zijn. Hoewel een spiraalbodem een zeer oude techniek is en vaak wordt gebruikt in diverse logeerbedden, is er de afgelopen jaren een hoop verbeterd.

» Wat voor matras is geschikt voor jou?

De keuze voor een geschikt matras is misschien wel de lastigste keuze die je maakt als je een bed gaat kopen. Eigenlijk weet je pas na een tijdje of een matras echt goed bij je past. Daarom is het slim om je vooraf goed te verdiepen in de verschillende soorten matrassen die er zijn, zodat je op basis van hun eigenschappen kan bepalen welke keuze aansluit op jouw wensen en slaapgedrag. Er zijn veel verschillende soorten matrassen, namelijk:

  • Pocketvering matras
  • Binnenvering matras (Bonell)
  • (HR) Koudschuimmatras
  • Polyetherschuim matras (PUR)
  • Traagschuim matras
  • Latexschuim matras

Pocketvering matras

Een pocketvering matras bestaat uit honderden veren, die afzondelijk van elkaar in ongeweven synthetische zakjes (pockets) worden verpakt . Vandaar de naam "pocketvering". Zodra er tegendruk ontstaat kunnen de individueel verpakte veren onafhankelijk van elkaar reageren. De pocket om de veren zorgt ervoor dat de veren voldoende ruimte hebben om te bewegen en niet in elkaar blijven steken.

Binnenveringmatras (Bonell)

Net als bij een pocketvering matras bestaat een binnenveringsmatras (of Bonellvering) uit een constructie van metalen vier- of vijfslagsveren. De veren van een binnenvering matras zijn door middel van een spiraalveer aan elkaar verbonden, waardoor de tegendruk toeneemt naarmate de belasting hoger wordt. Hierdoor voorkom je dat je "wegzakt" in het matras, maar zou ook de ondersteuning minder goed zijn dan bij een pocket matras.

(HR) koudschuimmatras

Hoewel een koudschuim matras doet vermoeden dat het materiaal koud aanvoelt, is dat echter niet het geval. Een betere naam voor koudschuim is High Resilience (HR) schuim, ofwel schuim met een hoge veerkracht en duurzaamheid. High Resilience betekent dan ook letterlijk 'hoge veerkracht'. Vanwege haar hoge veekracht biedt het HR koudschuim matras jarenlang goede ondersteuning en voorkomt doorzakken van het matras.

Polyetherschuim matras (PUR)

Polyether is de eerste generatie synthetische en anti-allergische matrassen die in de jaren '60 erg populair werden. De kern van deze traditionele matrassen is opgebouwd uit synthetisch comfortschuim materiaal, ook wel bekend als polyurethaanschuim (PUR schuim). Dit type schuim is een relatief goedkoop materiaal en voelt stug en stevig aan. Tegenwoordig worden deze polyether matrassen voornamelijk gebruikt als logeer-, caravan- of bootmatrassen.

Traagschuim matras

Een traagschuim matras, ook wel memoryfoam, nasa of tempur genoemd, bestaat uit “warmtegevoelig” schuim dat zacht wordt door warmte. De lichaamstemperatuur maakt het schuim zacht waardoor het matras zich perfect naar de lichaamsvorm kan vormen en voelt alsof je in een perfect passende mal ligt. Wanneer je van lichaamshouding verandert, krijgt het matras vertraagd zijn oorspronkelijke vorm weer terug.

Latexschuim matras

Een latex matras is een matras met een kern van latex (rubber). Deze latexvulling kan van natuurrubber en van synthetische latex gemaakt zijn, of een combinatie van deze twee. Enkele eigenschappen van natuurrubber zijn de grote veerkracht en de rekbaarheid - waardoor het een perfecte druk-verminderde ondersteuning biedt. Echter 'gewoon' latex heeft geen open structuur, waardoor het bekend staat als een slecht ventilerend en warm materiaal.