Koopgids

Koopgids: 8 tips voor het kiezen van een kledingkast

Een kledingkast is misschien niet de meest inspirerende meubel, maar zeker essentieel. Een kledingkast heb je in allerlei verschillende soorten en maten. In deze koopgids lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een goede kledingkast.

Een kledingkast heb je in heel veel verschillende soorten en maten, logisch dus dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Een kledingkast is afhankelijk van wie jij ben en waar je behoefte aan hebt. Vouw je je kleding bijvoorbeeld vaak op? Dan heb je meer misschien meer behoefte aan veel planken in je kledingkast. Maar als je veel blousejes hebt wil je misschien meer hangruimte.

Wat voor soort kledingkasten zijn er?

Om de juiste kledingkast te kunnen kiezen maken we onderscheid tussen verschillende soorten. Afhankelijk van wat voor en hoeveel kleding je hebt, kies je een kledingkast. De meest voorkomende kledingkasten zijn:

  • Schuifdeur kledingkasten
  • Draaideur kledingkasten
  • Hoekgarderobekasten
  • Open kledingkasten/ wandkast
  • Ladekasten
  • Kledingrek

Als je aan een kledingkast denkt, denkt je waarschijnlijk aan een kledingkast met grote schuifdeuren met een spiegel. Deze kledingkasten zijn vaak heel groot (250cm of breder) en nemen een prominente plek aan in je kamer. Het voordeel is wel dat deze kasten veel stof tegenhouden en rommel kunnen verbergen. Een schuifdeurkledingkast heeft vaak een hang en vouw gedeelte. Deze kledingkasten zijn ook ideaal als je geen ruimte hebt om kastdeuren open te slaan of een kledingkast wilt zonder handgrepen.

De garderobe kledingkasten hebben vaak openslaande deuren en herken je aan de speelse look. Garderobekasten staan vaak op pootjes en hebben daardoor een iets minder robuuste look. Ook garderobekasten hebben vaak een hang en vouw gedeelte. 

Ben jij van plan om een kledingkamer in te richten? Dan is een hoekgarderobekast echt iets voor jou! Een hoekkledingkast biedt je veel opbergruimte en is maakt optimaal gebruik van de hoeken van je kamer.

Een open kledingkast bestaat uit verschillende planken die onder elkaar hangen. Vaak worden deze kasten bevestigd aan de muur, waardoor ze ook wel wandkasten worden genoemd. Open kasten geven een rauwe uitstraling. Heb je een mooie kledingcollectie? Dan is een open kast iets voor jou! Je kunt dan je kledingstukken als pronkstuk in je kamer gebruiken.

Vaak worden ladekasten gebruikt om ondergoed en sokken in te bewaren, maar overige kleding kan ook in een ladekast op worden geborgen. Een ladekast is een budget optie en is vaak goedkoper dan hele grote schuifkledingkasten.  Een ander voordeel van een ladekast is dat deze kast minder ruimte in beslag neemt en je er nog leuke accessoires op kunt zetten of kunt gebruiken als kaptafel. 

Het is weliswaar geen echte kast, maar op een kledingrek kun je ook je kleding opbergen. Net als een open kledingkast werkt een kledingrek goed om je kleding op uit te hangen en te showen. Te weinig ruimte met alleen een kledingrek? Kies dan voor extra opbergruimte in de vorm van een ladekast. 

8 x tips voor het kiezen van een kledingkast

1. Open of een dichte kledingkast?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het aanschaffen van een kledingkast is of je een open of een dichte kledingkast wilt. Beide kasten hebben voor en tegens. Met een open kast show je je kleding en gebruik je als pronkstuk in je kamer, maar een open kledingkast is wel veel stofgevoeliger en ziet er snel rommelig uit. Een dichte kledingkast kan daarentegen snel heel prominent overkomen en de ruimte verkleinen, maar houdt wel stof tegen en je hoeft je geen zorgen te maken over onopgevouwen kleding. Als je sommige kleding wel wilt showen, maar ook de voordelen wilt ervaren van een dichte kasten kun je ook kiezen voor een kleine kast en een los kledingrek ernaast.

2. De plek van de kledingkast

Ook niet geheel onbelangrijk is hoeveel ruimte je hebt om een kast neer te zetten. Is je slaapkamer redelijk klein? Ga dan voor een ladekast met een spiegel erboven, zodat je deze ruimte ook kan benutten als kaptafel. Heb je ruimte in de hoek van je kamer? Dan kun je het beste kiezen voor een hoekkledingkast. Wil je de kast wat minder aanwezig laten ogen? Ga dan voor licht materiaal en een model op poten. Als je een groter budget hebt kan je er ook voor kiezen om een ingebouwde kastenwand op maat te (laten) maken. Een ingebouwde kastenwand oogt luxueus en minimalistisch tegelijkertijd.

3. Type deuren

Bij het kiezen van een kledingkast kan je voor verschillende deuren kiezen. Opslaande deuren zijn vaak wat goedkoper dan schuifdeuren, maar nemen ook meer ruimte in beslag. Schuifdeuren geven een minimalistische uitstraling.

4. Voldoende opbergruimte

Ben jij een shopaholic of minimalistisch? Hoeveel kleding je hebt is niet geheel onbelangrijk bij het kiezen van een kledingkast. Maak vooraf een schatting van hoeveel ruimte je nodig denkt te hebben voor opgevouwen kleding (hoeveel planken moeten dat ongeveer zijn) en hoeveel ruimte je nodig denkt te hebben voor het ophangen van kledingstukken. Vergeet daarbij niet dat een kledingkast ook handig kan zijn voor het opbergen van beddengoed, handdoeken of schoenen.

5. Het combineren van kledingkasten

Heb je een kleiner budget dan kun je er ook voor kiezen om kledingkasten te combineren. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van een ladekast en een kledingrek of kies voor een kleine garderobekast voor hang gedeelte en een kleinere ladekast voor opgevouwen kleding.

6. Spiegel

Vergeet ook niet na te denken over waar je een spiegel wilt in je kamer. Wil je liever een losse spiegel of een spiegel op of in jen kledingkast? Vaak hebben de deuren van schuifkledingkasten spiegels en aan de binnenkant van een openslaande deur zou je ook een spiegel kunnen ophangen.

7. Verlichting

Verlichting in een kledingkast is niet alleen heel mooi, maar ook heel handig. In sommige kasten zit een verlichting ingebouwd die aangaat wanneer je de deuren opent, maar je kunt ook zelf een lichtstrip ophangen.

8. Kleur en vorm van de kledingkast

Een kledingkast is vaak een grote praktische meubel die veel ruimte in beslag neemt, het is een prominent meubelstuk in je interieur. Denk daarom bij het kiezen van de kledingkast ook aan de kleur en vorm. Wil je dat de kledingkast opvalt in je interieur? Kies dan voor een toffe gekleurde kast met een unieke vorm. Wil je dat de kast zo min mogelijk opvalt? Zorg dan voor een lange strakke kast in een lichte kleur of de kleur van de muur.