inspiratie

Interieur jaren 70: retro is back in 4 stappen

Inspiratie nodig voor een interieur jaren 70? Bring back the seventies in huis! Doet jou een interieur jaren ‘70 ook denken aan ronde meubels, aardse kleuren en geometrische vormen? Een sofa van corduroy en lampen in verschillende kleuren? We love it!

The love designed life

Een typisch interieur uit de jaren 70 heeft persoonlijke kenmerken. Al een tijd lang maakt de jaren 70 een comeback op interieur en modegebied. Wij hopen dat deze trend voorlopig nog even blijft. Kom maar door boho hippie vibes, glam en glitzy disco feels! Ben je opgegroeid in de jaren 70? Dan komen deze interieur trends je zeker bekend voor: ronde meubels, verschillende materialen, een mix van tinten en botanische invloeden. Kies jij voor de natuurlijke 70 stijl of juist voor een kleurexplosie? Of bouw je liever een brug tussen 70‘s natural en 70‘s glamour? Afhankelijk van je eigen voorkeur, kun je met een interieur uit de 70's werkelijk alle kanten op:

Interieur jaren '70: heerlijke ‘saturday night fever vibes!’

Het is vrij moeilijk om de interieur jaren '70 trend te negeren. Het gebeurt overal om ons heen. Wij denken dat het komt doordat deze interieurstijl - decor wise - vrij neutraal is. Op het gebied van interieur was dit namelijk een chill-decennium. Mensen hoopten dat alle doelen, dromen en verwachtingen uit de jaren '60 vervuld zouden worden. Aandacht voor het milieu, grensverleggende films en series en een minder elitaire samenleving: daar staat dit decennium bekend om. Door twee oliecrises, een economische recessie en een groeiende werkeloosheid kwamen deze hoopvolle dromen niet uit. Er was weinig geld om een huis fabulous in te richten. Het interieur vertaalde zich vervolgens naar strakke lijnen, organische ronde vormen, een grote liefde voor verschillende materialen en interieurdesigners die vandaag de dag nog steeds geprezen worden om wat ze hebben ontworpen. 

1. Een mix van neutrale tinten en felle kleuren

Het kleurenpalet uit een jaren '70 interieur speelt een belangrijke rol. Eigenlijk zien we vrijwel alle kleuren in een jaren '70 decor: oranje, okergeel, petrol, pastelkleuren en verschillende bruintinten. Het zit ‘m in hoe de kleuren gebruikt worden. Een typisch combinatie van kleuren zijn bijvoorbeeld de gekleurde vloerkleden, bruine fauteuils en een blauwe bank van corduroy. Daarnaast is een vintage interieur niet compleet zonder vrolijke geometrische prints. Verschillende meubels worden namelijk in funky prints gehuld.

2. Meubels met ronde vormen

Retro en vintage meubelen zijn al enige tijd ontzettend populair. In de jaren '70 mochten de meubels ruiger ogen dan in de jaren daarvoor. Het design van meubels verschoof van een slanke en ranke vormgeving naar een stoer en ruig uiterlijk. Waarschijnlijk bevat jouw huis ook een statement retro meubel dat schreeuwt om aandacht: een lage avocado-groene bank, een oranje rotan poef of een tafel in een abstracte vorm. De meubels met ronde vormen zijn er namelijk in verschillende stijlen: van klassiek tot modern en voor iedere ruimte in huis.

3. Botanische invloeden

Bij een typisch jaren '70 interieur zijn er in iedere ruimte wel planten te vinden: van grote binnenkamerplanten tot aan cactussen. De plantentrend slaat natuurlijk naadloos aan op de huidige botanische woontrend: dus planten scoren is een eenvoudige opgave. Plant deze bloemen en planten in retro bloempotten om het helemaal binnen jouw jaren '70 interieurstijl te laten passen. Naast de aanwezigheid van veel kamerplanten hadden interieurs vaak ook een behang met jungleprint. De inrichting van jouw huis zal in ieder geval nooit gaan vervelen...

4. Verschillende materialen

Ten slotte speelt hout binnen de retro woonstijl een bijzondere rol. Met name de houtsoorten met een warme toon zien we veel bij deze trend. Houtsoorten moeten elkaar aanvullen in kleur en daarom is het not a good idea om warme tonen te combineren met een lichte tint. Daarnaast is gekleurd plastic (of glas) in opvallende kleuren kenmerkend voor een seventies interieur, denk aan plastic hanglampen, vazen en fruitschalen. Tot slot mogen de andere natuurlijke materialen niet ontbreken, bijvoorbeeld linnen, leer en steen. Mix & Match de verschillende materialen en de retro vibes zijn ook in jouw huis weer terug van weggeweest!

Wil jij je huis inrichten met retro meubels? Neem dan een kijkje in de shopguide Retro meubels: ga voor een trendy look.