Interieur jaren 70: retro is back in 4 stappen

Interieur jaren 70: retro is back in 4 stappen

Inspiratie nodig voor een interieur jaren '70? Bring back the seventies in huis! Doet jou een interieur jaren ‘70 ook denken aan ronde meubels, aardse kleuren en geometrische vormen? Een sofa van corduroy en lampen in verschillende kleuren? We love it! HELLO

Een typisch interieur uit de jaren '70 heeft persoonlijke kenmerken. Al een tijd lang maakt de jaren '70 een comeback op interieur en modegebied. Wij hopen dat deze trend voorlopig nog even blijft. Kom maar door met die boho hippie vibes, glam en glitzy disco feels! Ben je opgegroeid in de seventies? Dan komen deze interieur trends je zeker bekend voor: ronde meubels, verschillende materialen, een mix van tinten en prints en botanische invloeden. Kies jij voor de natuurlijke '70 stijl of juist voor een kleurexplosie? Of bouw je liever een brug tussen 70‘s natural en 70‘s glamour? Afhankelijk van je eigen voorkeur, kun je met een interieur uit de seventies werkelijk alle kanten op:

Interieur jaren '70: heerlijke ‘saturday night fever vibes!’

Het is vrij moeilijk om de interieur jaren '70 trend te negeren. Het gebeurt overal om ons heen. Wij denken dat het komt doordat deze interieurstijl - decor wise - vrij neutraal is. Op het gebied van interieur was dit namelijk een chill-decennium. Mensen hoopten dat alle doelen, dromen en verwachtingen uit de jaren '60 vervuld zouden worden. Aandacht voor het milieu, grensverleggende films en series en een minder elitaire samenleving: daar staat dit decennium bekend om. Door twee oliecrises, een economische recessie en een groeiende werkeloosheid kwamen deze hoopvolle dromen niet uit. Er was weinig geld om een huis fabulous in te richten. Het interieur vertaalde zich vervolgens naar strakke lijnen, geometrische prints, organische ronde vormen, een grote liefde voor verschillende materialen en interieurdesigners die vandaag de dag nog steeds geprezen worden om wat ze hebben ontworpen. Je kunt deze retro trend bij heel veel webshops shoppen, maar kijk vooral eens bij tweedehandswinkels of vintage winkels voor inspiratie!

1. Een mix van neutrale tinten met felle kleuren en prints

Het kleurenpalet uit een jaren '70 interieur speelt een belangrijke rol. Eigenlijk zien we vrijwel alle kleuren in een jaren '70 decor: oranje, okergeel, petrol, olijfgroen en verschillende bruintinten. Het zit ‘m in hoe de kleuren gebruikt worden. Een typisch combinatie van kleuren zijn bijvoorbeeld de gekleurde vloerkleden, bruine fauteuils en een groene bank van corduroy. Daarnaast is een vintage interieur niet compleet zonder vrolijke geometrische prints. Verschillende meubels en woondecoratie worden namelijk in funky prints gehuld in een seventies interieur.

2. Meubels en woonaccessoires met ronde vormen

Retro en vintage meubelen zijn al enige tijd ontzettend populair. Een seventies interieur bevat vaak statement retro meubels die schreeuwen om aandacht: een lage avocado-groene bank, een oranje rotan poef of een tafel in een abstracte vorm. Vaak hebben de jaren '70 meubels mooie ronde vormen in verschillende stijlen: van klassiek tot modern en voor iedere ruimte in huis. Ook met woondecoratie kun je helemaal los gaan met statement pieces met ronde vormen, geometrische prints en veel kleur. En als je geen overdaad aan retro meubels wilt, koop dan bijvoorbeeld een statement bank in een diepe kleur of houd de basis rustig en vul je interieur met retro woonaccessoires. 

3. Botanische invloeden

Bij een typisch jaren '70 interieur zijn er in iedere ruimte wel planten te vinden: van grote binnenkamerplanten tot aan cactussen. De plantentrend slaat natuurlijk naadloos aan op de huidige botanische woontrend: dus planten scoren is een eenvoudige opgave. Plant deze bloemen en planten in retro bloempotten om het helemaal binnen jouw jaren '70 interieurstijl te laten passen. Naast de aanwezigheid van veel kamerplanten hadden interieurs vaak ook een behang met jungleprint. De inrichting van jouw huis zal in ieder geval nooit gaan vervelen...

4. Verschillende materialen

Ten slotte speelt hout binnen de retro woonstijl een bijzondere rol. Met name de houtsoorten met een warme toon zien we veel bij deze trend. Daarnaast is gekleurd plastic (of glas) in opvallende kleuren kenmerkend voor een seventies interieur, denk aan plastic hanglampen, webbing, vazen en fruitschalen. Tot slot mogen de andere natuurlijke materialen niet ontbreken, bijvoorbeeld linnen, leer en steen. Stofjes als ribstof en fluweel doen het ook heel goed in deze trend. Mix & Match de verschillende materialen en de retro vibes zijn ook in jouw huis weer terug van weggeweest!

Wil jij je huis inrichten met retro meubels? Neem dan een kijkje in de shopguide Retro meubels: ga voor een trendy look.