Snoeikalender: Wat te snoeien in augustus?

Snoeikalender: Wat te snoeien in augustus?

Kun jij nog wel een handige snoeikalender voor de maand augustus gebruiken? Biano maakt iedere maand opnieuw een snoeikalender zodat jij de belangrijkste garden to-do's niet meer hoeft te vergeten! Check hier de snoeiagenda voor de maand augustus.

De zomer loopt bijna ten einde en de maand augustus is dan ook bij uitstek dé maand om te gaan snoeien. Snoeien in augustus is een ideaal moment omdat de groei van de tuinplanten begint te vertragen, je de verdere bloei stimuleert en je de verspreiding van ziektes voor blijft. Genoeg redenen dus om de snoeikalender van augustus even na te lopen en lekker te snoeien!

Snoeikalender augustus

Precies per maand weten wat en hoe je moet snoeien? Dan zijn de snoeikalenders van Biano ideaal voor jou! In welke maand je welk soort plant, boom of struik kunt gaan snoeien is namelijk afhankelijk van de functie van de plant.  Ook de reden waarom en de manier waarop je het groen in je tuin moet snoeien verschilt eigenlijk per plantensoort. Zo snoei je bijvoorbeeld planten, struiken en bomen voornamelijk om wildgroei te voorkomen, om ze mooi in model te houden en om ze beter te laten bloeien. Fruitbomen snoei je daarentegen weer om de fruitopbrengst te verbeteren en een plant of struik snoei je ten slotte om ze te blijven verjongen. Kortom, redenen genoeg om de tuin in te gaan! Wij leggen je precies uit hoe en wat je het best in augustus kunt snoeien.

1. De lavendel

In augustus mag de lavendel voor de tweede keer (licht) genoeid worden. Hoewel er veel verschillende soorten lavendel bestaan, gaat de snoei van iedere soort zo goed als hetzelfde. In tegenstelling tot de eerste snoeibeurt, hoef je nu alleen de dode bloemetjes en bloemstelen weg te halen. Probeer wel voldoende groen over te houden, zodat de lavendel weer goed de winter door kan. In de praktijk betekent dit vaak dat je ongeveer 1/3 van het groen wegsnoeit. 

2. Groenblijvende hagen

Augustus is ook bij uitstek de maand om groenblijvende hagen (denk aan: coniferen) voor de tweede keer te snoeien. Als het goed is, zijn deze groenblijvende hagen eind mei/begin juni al flink terug gesnoeid, maar om deze hagen netjes de winter in te laten gaan, kun je 'm in augusutus nog een keer snoeien. Zorg er tijdens het snoeien voor dat de hagen aan de bovenzijde smaller worden, zo kan er nog voldoende licht vallen op de onderste takken. Let wel op dat je de groenblijvende hagen niet meer na september snoeit - de kans op schade door vorst is dan over het algemeen te groot. En dat wil je natuurlijk voorkomen! 

3. De klimop

In principe kun je de klimop het hele jaar door snoeien. Al wordt een snoeibeurt in de winter vaak wel afgeraden, omdat de plant dan in rust is en van de zomer moet herstellen. De eerste snoeibeurt van het jaar kan het beste in april of mei plaatsvinden en de tweede snoeironde in augustus of september. Als je de klimop maar één keer in het jaar wil snoeien, is het handig om de snoeibeurt in augustus uit te voeren. Na augustus groeit de klimop namelijk veel minder snel en raakt de haag snel uit vorm.

4. Fruitbomen

De prachtige fruitbomen die deze zomer prachtig tot bloei zijn gekomen kunnen in de maand augustus wel wat extra aandacht gebruiken. Oftewel: de fruitbomen mogen deze maand gesnoeid worden zodat je volgend jaar ook nog steeds gezonde fruitbomen hebt en van de rijke oogst opnieuw kunt genieten! Gebruik de snoeizaag om de dikkere takken te snoeien en de snoeischaar om gladde snijwonden te voorkomen. Probeer vijf hoofdtakken - die op verschillende hoogten van de stam beginnen - te behouden en snoei de zijtakken tot op de helft terug. En vergeet natuurlijk niet om al dat heerlijke fruit te plukken voor het te laat is!

5. Diverse bloemen

De uitgebloeide bloemen van onder andere de rozen, viooltjes, dahlia's en potgeraniums mogen verwijderd worden. Dit wordt in de wereld van tuinieren vaak 'de zomersnoei' genoemd. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen kunnen de planten geen energie meer steken in de zaadvorming, waardoor de planten langer zullen doorbloeien en mooier zullen ogen. Belangrijke tip die dan ook over het algemeen geldt: hoe meer je knipt, des te meer de bloem weer verder zal bloeien. 

6. De blauweregen

Ook de prachtige blauweregen (met de prachtige naam 'Wisteria') is aan de beurt. In de nazomer zijn de zijtakken van de blauweregen namelijk gigantisch geworden. Want vergis je niet: deze plant kan wel tot 10 meter (!) in de hoogte groeien. Snoei daarom in augustus de lange, dunne twijgen - die zich na de bloei hebben ontwikkeld - terug tot op 15 cm van de hoofdtakken. Door deze zomerse snoeibeurt zullen de takken weer prachtig gaan uitlopen en kun je blijven genieten van de prachtige blauwe bloemtrossen. 

Als het goed is ben je met deze tips weer helemaal up-to-date wat betreft de snoeiklussen in augustus. Mocht je toch voor de zekerheid ook nog even willen checken of je de to-do's van juli ook kunt afspreken, kun je terug lezen in » Snoeikalender: wat te snoeien in juli? «