Snoeikalender: 6x wat te snoeien in juli

Snoeikalender: 6x wat te snoeien in juli

Toevallig nog op zoek naar een handige snoeikalender voor juli? Biano heeft voor iedere maand een snoeikalender gemaakt zodat jij de belangrijkste to-do's voor in de tuin niet meer hoeft te vergeten! Bekijk hier de snoeiagenda voor de maand juli.

De zomer is nu officieel aangebroken. Hoewel het genieten van het mooie weer absoluut voorop staat, zijn er ook nog enkele tuinier-klusjes die je in juli kunt gaan afvinken. But don't panic: als je de tuin de vorige maanden goed hebt bijgehouden dan is het een ontspannende maand wat betreft het snoeien. Benieuwd welke to-do's voor de maand juli op de snoeikalender staan? 

  1. Vaste planten
  2. De blauweregen
  3. Bloedende bomen
  4. Zomersnoei fruitbomen
  5. Kleinfruit
  6. Rozen (struikrozen, stamrozen, klimrozen)

Snoeikalender juli

Een snoeikalender is een handige tool zodat je per maand precies weet wat en hoe je moet snoeien. Wanneer je welke soort plant gaat snoeien is namelijk afhankelijk van de functie van de plant, boom of struik. Iedere plant is in een bepaald seizoen namelijk op z'n mooist en dat bepaalt wanneer je het best kunt snoeien. Ook de reden waarom en de manier waarop je het groen in je tuin moet snoeien verschilt per soort. Zo moet je planten, struiken en bomen voornamelijk snoeien om wildgroei te voorkomen, om ze mooi in model te houden en om ze beter te laten groeien. Fruitbomen snoei je daarnaast om de opbrengt te verbeteren en een plant of struik snoei je ten slotte om ze te verjongen. Kortom, redenen genoeg om de tuin in te gaan! Wij leggen je precies uit hoe en wat je het best in juli kunt snoeien.

1. Vaste planten

Begin juli zijn de vaste planten (opnieuw) aan de beurt. De meeste mensen weten namelijk wel dat je vaste planten in de lente terug moet snoeien, maar door deze vaste planten ook nog een keer ná de bloei te snoeien, zullen ze opnieuw gaan bloeien en kun je er soms tot in oktober van genieten! Vaste planten zijn kruidachtige zaadplanten die meer dan één keer tijdens hun "bestaan" (klinkt wat dramatisch) kunnen bloeien én langer dan twee jaar leven. Sommige van deze vaste planten blijven groen, maar de meesten sterven in het najaar af en trekken zich in de grond terug voor hun welverdiende winterslaapje. Smart plants. In het voorjaar vormen deze zaadplanten vervolgens weer nieuwe zaden, bloemen, bladeren en stengels en komen ze groter en krachtiger terug. In tegenstelling tot de lente, kun je in de zomer vaste planten na de bloei het best rigoureus met een heggenschaar terugsnoeien tot 10 cm boven de grond. Niet schrikken: de plant ziet er op het begin even niet zo mooi uit, maar vervolgens kun je er véél langer van genieten.

Voorbeelden van deze vaste planten zijn:

  • de klokjesbloem (Campanula);
  • de korenbloem (Centaurea);
  • de muurbloem (Erysimum);
  • de ooievaarsbeksoorten (Geranium);
  • de ridderspoor (Delphinium);
  • de vrouwenmantel (Alchemilla).  

2. De blauweregen

Ben jij ook zo gek op de blauweregen met haar prachtige blauwe bloemtrossen? Om te zorgen dat deze klimplant optimaal kan bloeien kun je deze klimplant het beste in de nazomer, rond juli/augustus, voor een tweede keer snoeien. In deze periode kunnen de zijtakken van deze klimplant namelijk gigantisch zijn geworden - de plant kan tot 10 meter omhoog klimmen! Snoei daarom de lange zijtakken van de blauwregen terug tot ongeveer 40-50 centimeter. Bij het snoeien van deze klimplant is het belangrijk om sterk tuingereedschap te gebruiken. Als je namelijk oude snoeischaren gebruiken, beschadig je de takken en heb je ook meer kans op infectieziekten. 

3. Bloedende bomen

Bloedende bomen: het klinkt heftiger dan het is. Er bestaan inderdaad bomen die aan het einde van de winter beginnen te "bloeden", ze bloeden alleen geen bloed, maar helder vocht - alsof er regendruppels aanhangen. Deze bomen zullen niet daadwerkelijk doodbloeden, maar de suikers in dit vocht veroorzaken schimmel bij de snoeiwonden. Bomen die om dit bloeden bekend staan, zijn: de esdoorn (Acer), de Berkenboom en de Haagbeur (Carpinus). Leuk weetje: om dit reden wordt ook wel vaak het ezelsbruggetje ABC-bomen hiervoor gebruikt. Maar ook de walnotenboom en de druivenboom zijn bomen die kunnen bloeden. Deze bloedende bomen kunnen het beste rond juli gesnoeid worden, omdat ze vroeger in het jaar nog veel sap bloeden. 

4. Zomersnoei fruitbomen

Mocht je de fruitbomen - zoals de appel, peer, kersen, pruim en perzik - in juni nog niet hebben gesnoeid, dan kun je deze bomen in juli voor een tweede keer snoeien. Door regelmatig te snoeien krijgen vruchten namelijk genoeg ruimte en licht om te rijpen en groeien. Daarnaast kun je verouderde takken en bladeren met bijvoorbeeld parasieten, plagen en schimmels verwijderen. De juiste manier om fruitbomen te snoeien is door alle scheuten en twijgen aan de onderstam (de "wildopslag") te verwijderen. Dit doe je door de wildopslag aan de onderstam weg te trekken of te knippen met een snoeischaar en de scheuten op de bovenkant van de takken weg te snoeien.

5. Kleinfruit

Heb jij fruit als bramen, druiven en frambozen in de tuin? Lucky you, haal dan ook maar de snoeischaar uit de kast, want de zomersnoei geldt ook voor al het kleinfruit! Door te snoeien geef je het kleinfruit namelijk meer licht en lucht en heb je minder kans op schimmels. Let wel op de temperatuur tijdens het snoeien: probeer onder de 25°C aan de slag te gaan anders is het gevaar voor zonnebrand op de vruchten te groot. Wij wisten ook niet dat die lieve en lekkere framboosjes kunnen verbranden, maar het is toch echt waar! P.S.: het komt wel nauw wat betreft het snoeien van kleinfruit: bessen, moerbeien en ander kleinfruit kun je namelijk beter niet in de zomer snoeien.

6. Rozen (struikrozen, stamrozen, klimrozen)

Tot en met augustus hebben rozen nog steeds baat bij een zomersnoei. Door de rozen ook in de zomer te snoeien, blijven ze gezond en jong en ontstaan er nieuwe scheuten die deze zomer - maar ook in de nazomer! - nog bloemen geven. In tegenstelling tot de wintersnoei snoei je de takken dus in de groeiperiode, in plaats van in de "rustperiode". Wanneer de eerste scheuten uitgebloeid zijn kun je aan het werk. De manier waarop je aan het werk moet gaan verschilt wel per roossoort:

  • Struikrozen: deze rozen mogen kort terug gesnoeid worden tot een lengte van 5 tot 10 cm. De takken die naar het midden toe groeien mochten zelfs tot 1 cm terug gesnoeid worden, zodat het centrum van de struikroos open blijft. 
  • Stamrozen: de takken van stamrozen mogen tot ongeveer 10 cm boven de stam terug geknipt worden. Ook het hart van een stamroos moet open blijven, zodat er licht en lucht bij kan. Oftewel: alle takken die in het hart zitten en te veel naar binnen groeien, kunnen weggehaald worden. 
  • Klimrozen: hoewel de hoofdtakken van de klimroos niet gesnoeid hoeven te worden, kun je wel de zijtakjes van de dikke takken weghalen. Dit mag op een lengte van één tot twee centimeter. Mocht een zijtak helemaal verouderd zijn - en dus een grijze kleur hebben -  dan kun je hoofdtak wel met een schaar helemaal onderin af knippen.  

Wij hopen dat je met deze tips weer helemaal up-to-date bent op het gebied van de snoeiklussen in juli. Mocht je toch voor de zekerheid ook nog even willen checken of je de to-do's in juni ook kunt afspreken, kun je terug lezen in » Snoeikalender: wat te snoeien in juni? «