tips & tricks

Eten uit de volkstuin? Lees de easy oogstkalender

Niets is aantrekkelijker dan eten uit je eigen volkstuintje. Sterker nog: voor sommigen werkt moestuinieren en puur eten zelfs meditatief. Maar wanneer oogst je wat precies? Check onze easy oogstkalender en geniet van je eigen geoogste groentes en kruiden!

Ikea

Ook beginners met de allerkleinste buitenruimtes kunnen uit hun eigen volkstuintje eten. Laten we dat vooropstellen! Je hoeft geen enorme ervaringsdeskundige te zijn, een enorm veld van 100 vierkante meter moestuin of budget te hebben: think small.  Juist dán blijft moestuinieren leuk en ontspannend. Om je een handje op weg te helpen hebben wij een hele simpele – doch doeltreffende – oogstkalender gemaakt én we geven een paar leuke recepttips per maand.

Eten uit de volkstuin

Om te eten uit je eigen volkstuin moet je natuurlijk wel een eigen volkstuin of moestuin hebben. Heb je geen idee hoe je moet beginnen en hoe je het best te werk kan gaan in een moestuintje? Al eerder hebben we een artikel geschreven waarin we tips van Floor Korte weggaven over het beginnen van een moestuin. Mocht je je dus nog even in deze groene adviezen willen verdiepen, lees dan verder in: Een moestuin beginnen? 5 professionele tips.

1. Oogsten in mei

Wij zijn fan van de maand mei. Het wordt buiten weer warmer, de terrasjes lopen weer vol, we kunnen weer langzaam buiten gaan eten én nog leuker: we kunnen uit onze eigen moestuin eten. Check in de kalender hieronder wat je in mei allemaal kunt oogsten en vergeet het recept van de bietenchips niet uit te proberen!

2. Wat te oogsten in juni?

De zomer is eindelijk daar; de maand juni is aangebroken! Deze maand is perfect voor je moestuin, want het wordt steeds groener en kleurrijker in de tuin én er kan veel geoogst worden. Let wel op dat in deze maand de moestuin extra water nodig heeft door de extra zonuren en de lange dagen. Have fun!

3. Oogstkalender juli

Maar ook juli is een toptijd voor jouw moestuin. Voornamelijk de peulvruchten en vruchtgroenen zijn deze maand helemaal klaar voor een lekkere oogstsessie. Probeer wel op tijd te oogsten, want jonge groenten, erwten en bonen smaken namelijk het lekkerst! En oh ja, nog een tip: oogst in de ochtend. De groenten zitten dan namelijk nog vol met vocht en hebben de meeste smaak. 

4. Oogsttips augustus

In augustus is het voor tomatenliefhebbers feest in de moestuin: de zon heeft namelijk wonderen gedaan voor de delicious tomatoes. In augustus staan dan ook de tomaten centraal wat betreft het oogsten. Bij deze daarom dan nog wat tips over het oogsten van tomaten: 1) Oogst de tomaten altijd met het kroontje eraan, 2) Geef de tomaten in augustus geen water meer en 3) Gebruik opengespatte tomaten voor in de soep of saus! 

Heb jij nog goede oogsttips of heerlijke recepten? Let us know!