tips & tricks, winnen, Groene vingers

Een moestuin beginnen? 5 professionele tips!

Wil je graag je eerste moestuin beginnen? Bijvoorbeeld in je achtertuin, stadstuin of gewoon op je balkon? Wij hebben de belangrijkste tips van moestuingoeroe Floor verzameld. Zij kan je alle ins en outs over het beginnen van een moestuin vertellen.

Hanke Arkenbout

Pure smaken die net uit de grond of een plant komen: dat is de reden waarom Floor Korte zo gepassioneerd is geraakt door moestuinieren. Met veel tijd, plezier en geduld kom je al heel ver in je eigen moestuintje. Vanuit haar passie wil ze daarom andere moestuinliefhebbers ook niets liever dan inspireren. En dát doet ze! Niet alleen online kun je fijn rondsnuffelen op haar blog, je kunt ook alles - maar dan ook echt alles - lezen in haar recent uitgegeven boek "De Moestuin". Om je een tipje van de sluier te geven hebben we hier alvast de top 5 inspirerende tips om een moestuin te beginnen voor je op een rijtje gezet.
 

cc: Hanke Arkenbout
cc: Hanke Arkenbout

Tip 1: Doe een bodemtest

Volgens Floor is het belangrijk dat je weet met welke type grond je te maken hebt. Ze adviseert daarom ook om eerst een kleine bodemtest te doen, zodat je weet op wat voor soort grond jij je nieuwe hofje begint. Wil je deze bodemtest professioneel aanpakken, dan kun je een bodemtest in de winkel kopen. Mocht je zo’n profi bodemtest toch wat te veel van het goede vinden, dan kun je ook zelf een snelle test doen: neem een handje zand en knijp erin. Glipt het zand tussen je vingers weg? Dan heb je te maken met puur zandgrond. Kun je een plakkerig bolletje van het zand kleien? Dan heb je waarschijnlijk kleigrond in je handen.

Tip 2: Maak een keuze in type zaden

Afhankelijk van je bodemtest kun je de type zaden uitkiezen. “Het is goed om te weten dat ieder type zaad beter groeit op een bepaalde soort grond en plek in de moestuin, dus check dat vooraf goed,” schrijft Floor in haar blog. Er zijn veel verschillende soorten zaden, zoals ecologisch geteelde zaden, F1 hybride-zaden en “normale” zaden. Houd het type zaad dus in je achterhoofd tijdens het moestuinshoppen!

Tip 3: Maak een zaaiplan

Dan is natuurlijk dé vraag: welke plantjes ga je in je tuin zaaien? Eigenlijk is het antwoord op deze vraag simpel. Bedenk wat je vaak eet en wat je lekker vindt. “Een moestuin is leuk om te hebben, maar het is nog leuker om er gewassen uit te kunnen eten waar je blij van wordt,” schrijft de gepassioneerde Floor. De tip is wel om – als beginner – met basis gewassen te beginnen, zoals: boontjes, wortels, kruiden, aardbeien en courgettes. Maar wil je toch liever meteen hoog inzetten? Ga dan voor artisjok of asperges. Schrijf tenslotte een zaaiplan van de gewassen die je in je tuin wilt verbouwen. Op die manier weet je later nog wat je waar hebt gezaaid en wat je voor klusjes moet verrichten. Handy, toch?!

Tip 4: Kies het juiste gereedschap

Hoewel tuingereedschap niet goedkoop is, is het wel een goede investering. En als je het gereedschap goed onderhoudt, hoef je het maar één keer in je leven aan te schaffen. Hoe je het gereedschap schoon moet maken? Volgens Floor moet je na iedere tuinbeurt het zand op het gereedschap er met een handbezem even af halen, of droogmaken met een oude handdoek. Op die manier zorg je er namelijk voor dat het gereedschap niet gaat roesten.

Tip 5: Wees zorgvuldig met water geven

De hoeveelheid water komt nauw. Kleine zaailingen zijn volgens de moestuinspecialist erg gevoelig en kunnen waterziektes oplopen of zelfs verdrinken. En dat willen we natuurlijk niet hebben. Haar advies? De zaailingen met een plantenspuit water geven. Als de zaden groter zijn, en het échte plantjes beginnen te worden, kun je de planten water geven met de gieter of tuinslang. Nog een allerlaatste tip bij warme zomerdagen: geef in de avonden water, zodat het water niet meteen verdampt.