tips & tricks

Een kleine tuin? 5 tips voor het omtoveren tot een zomers paradijs!

Een kleine tuin hoeft niet te betekenen dat je niet kunt genieten van de zon. Het inrichten van een kleine buitenruimte is wel een lastige opgave. Een kleine tuin inrichten vraagt om een beetje creativiteit. Wij helpen je een handje met deze 5 gouden tips!

Beeld 1 - kleine tuin

In een grote stad is het hebben een kleine tuin al een luxe. Het is wel handig als je wat groene vingers hebt, want er komt behoorlijk wat denkwerk bij kijken. Om het denkproces in gang te zetten, hebben wij een stappenplan voor je gemaakt waarbij je binnen no time een zomers paradijs van je kleine tuin kunt maken. Want ook jij kunt binnenkort heerlijk genieten van een barbecue, tuinplanten en het zonnetje. Good luck!

Kleine tuin: tover je buitenruimte om tot een zomers paradijs!

Een kleine tuin kan, net als ieder andere tuin, een eigen functie hebben. De één wil dat de tuin omtoveren tot een tropisch paradijs, terwijl de ander juist de tuin wil gebruiken om te moestuinieren en eigen producten te oogsten. Bij de inrichting van een kleine tuin zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Wij bespreken de 5 tips hieronder met je.

1. Kies de juiste functie en stijl voor een kleine tuin  

Scroll door Pinterest en ga op zoek naar inspiratie voor jouw kleine tuin. Ga je voor een romantische tuin vol met mooie bloemen of juist voor een strakke tuin? Wil je een uitgebreide zithoek in je tuin of besteed je liever deze ruimte aan een barbecue? Moestuin of bloemen? Er zijn genoeg tuin ideeën waar je mee uit de voeten kunt. Je moet alleen wel de juiste functie kiezen, waar wil je jouw tuintje voor gebruiken? Neem tijdens je zoektocht wel mee dat lichte kleuren de tuin optisch groter laten lijken, dan donkere kleuren. Rust en eenvoud werkt het beste in een kleine tuin.

Sfeerbeeld 1 - kleine tuin

 2. Maak een plattegrond voor de perfecte inrichting

Je weet wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk. Maak tijdens het restylen van de tuin gebruik van en plattegrond. Meet jouw tuin op en teken dit uit op schaal. Je hoeft echt geen Picasso te zijn, maar de afmetingen moeten wel duidelijk in kaart worden gebracht. Een andere tip: op internet zijn er talloze programma’s waarmee je een zelf een tuinontwerp kunt maken. Een aantal op een rij: SketchUp, Garden Planner en Marlux Tuincreator. Easy peasy! Vervolgens kun je op jouw plattegrond beginnen met het leukste onderdeel, namelijk het inrichten van de tuin! Welke meubels moeten waar staan? Waar wil je de zithoek of eventueel de barbecue hebben staan?

Sfeerbeeld 2 - Kleine tuin

3. Ga voor functionele, neutrale meubels

“Oh dat is ook een leuke tuinstoel” en “dit bijzettafeltje wil ik ook nog!” Wij snappen dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Er zijn zoveel leuke tuinmeubelen, waar je soms erg gretig van wordt. Toch is het bij een kleine tuin verstandig om keuzes te maken om rust en orde te creëren. Probeer robuuste en grote tuinmeubels links te laten liggen: deze meubels laten jouw tuin namelijk kleiner lijken.  Hoe lastig ook, maar ga voor de hoogstnodige, meest praktische en licht ogende tuinmeubels. Kies bijvoorbeeld voor inklapbare of uitschuifbare tuinmeubels als de zithoek te veel ruimte in beslag neemt. Mocht je een diehard barbecue-fan zijn: ga dan voor een compacte tafelbarbecue, in plaats van een bigass formaat.

Sfeerbeeld 3 - Kleine tuin

4. Ga op zoek naar accessoires in hetzelfde kleurenpallet

Een voor de hand-liggende stap, maar toch altijd erg belangrijk: een sfeervolle aankleding. Dit is dé key voor een fijne sfeer. Zoals we al eerder aangaven, probeer wij een kleine tuin erop te letten dat je goed nadenken over welke kleuren je gebruikt – ook wat betreft accessoires. Met name rustige kleuren die goed met elkaar blenden zorgen namelijk voor ruimte en rust in jouw garden. In combinatie met deze neutrale kleuren - zoals beige, wit, taupe, kaki, grijs - kun je natuurlijk wel één accentkleur toepassen. Daarnaast is een belangrijke tip dat je een tuin groter laakt lijken, door een bepaald object of patroon verschillende keren te herhalen. Ga dus op zoek naar tuinkussens, plaids en misschien een buitenvloerkleed met vergelijkbare kleuren en eventueel patronen!

Sfeerbeeld 4 - Kleine tuin

5. Werk met je planten de hoogte in

And last but not least: groen in jouw tuin mag natuurlijk niet ontbreken! Maak van de kleine ruimte een echte bohemian garden. Niks schreeuwt meer Sangria als een boho-tuin, nietwaar? Wanneer je weinig ruimte hebt, is het al-tijd belangrijk om verticaal te tuinieren. Werk met je planten de hoogte in door bijvoorbeeld een wandsysteem of pergola te plaatsen, of gebruik te maken van hangpotten aan jouw schutting of muren. En vergeet niet dat tuinplanten helemaal niet ontzettend duur te hoeven zijn en als je duurzame planten koopt en ze goed verzorgt je er zelfs nog jarenlang plezier aan kunt beleven. P.S.: heb je eigenlijk niet zoveel met een urban jungle? Je kunt ook voor één statement in je tuin gaan. Plaats dan een grote groene plant met grote bladeren of een klein boompje in je tuin: jouw small garden zal er rustiger en ruimer door lijken.

Sfeerbeeld 5 - Kleine tuin

Dan wordt het nu tijd om jouw kleine tuin een tuintje in je hart te maken! 

Beeld cc sfeerbeeld 1/2: House Doctor, sfeerbeeld 3/4: Bloomingville & sfeerbeeld 5: Urban Nature Culture