Verticaal tuinieren: zo creëer je een groene muur

Verticaal tuinieren: zo creëer je een groene muur

Verticaal tuinieren, wat is dat eigenlijk? In plaats van op de grond te tuinieren, werk je de hoogte in met planten en bloemen aan de muur. Wij vertellen je alles wat je moet weten over verticaal tuinieren!

Heb je geen tuin of beperkte ruimte in de tuin? Maak kennis met verticaal tuinieren! Het is niet alleen een creatieve, maar ook een originele manier om het maximale uit je (kleine) tuin te halen. Ook als je een balkon tot je beschikking hebt kun je er iets heel leuks van maken zonder dat het veel ruimte in beslag neemt. Een verticale tuin maken is makkelijk en het kan op allerlei manieren. Zo creëer je een groene of juist een hele kleurrijke plek waarbij je toch het gevoel en de sfeer van een tuin hebt. Hoe kun je een verticale tuin maken en wat zijn je mogelijkheden? Die leggen we hier uit!

Wat is een verticale tuin?

Een verticale tuin buiten is een tuin die zich niet op de grond bevindt, maar bijvoorbeeld aan een muur. Dit betekent dat je eigenlijk geen of nauwelijks ruimte nodig hebt om een mooie tuin te creëren. Vooral in stadstuinen of als je een balkon hebt, kun je volop verticaal tuinieren. Je hebt er nauwelijks iets voor nodig, behalve een muur en de benodigde potjes en plantjes. Verticaal tuinieren buiten is niet alleen leuk, maar neemt ook niet veel tijd in beslag. Een verticale tuin is dus in ieder opzicht een perfecte oplossing wanneer je op zoek bent naar een originele en makkelijke tuin!

De voordelen van verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren kan op allerlei manieren. Een verticale tuin maken kan daarnaast ook overal. Of je nu een groter balkon hebt, een kleine stadstuin of een heel klein balkon: het is allemaal mogelijk. Verticale tuinen zijn er in allerlei soorten en maten. Je gebruikt een verticaal oppervlak om planten te laten groeien. Hierbij bepaal je dus zelf hoe groot het oppervlakte is dat je gebruikt. Ook als je beperkte ruimte hebt in de tuin is een verticale tuin de perfecte oplossing om toch meer groen te creëren in deze omgeving. De belangrijkste voordelen van een verticale tuin maken op een rij

 • Een verticale tuin werkt geluiddempend
 • Je kunt met iedere budget verticaal tuinieren
 • Je kunt een muur in de tuin of het balkon enorm opvrolijken
 • Ook met een slechte rug kun je gemakkelijk tuinieren in je verticale tuin
 • Een verticale tuin heeft een isolerende werking en is dus energiebesparend

Voor welke optie kies jij?

Stel, je wilt een verticale tuin maken: wat zijn dan je opties? Je kunt ervoor kiezen om de planten vanaf de grond af naar boven te laten groeien. Maar je kunt ook een constructie maken waarbij de planten naast elkaar aan de muur hangen, bijvoorbeeld in bloempotten of plantenbakken of middels een plantenrek. Ook kun je een pallet aan de muur hangen en hier planten inzetten. Tot slot is het ook mogelijk om haakjes op te hangen waar je de pot met plant aan vast maakt. Jij kunt jouw verticale tuin maken en vormgeven zoals jij dat wilt.

Optie 1: Aan de slag met kleurrijke planten

Wil je een siertuin met kleurrijke planten? Dan zijn er een aantal planten die goed gedijen bij een verticale tuin. Wat dacht je bijvoorbeeld van viooltjes? Deze plantjes zien er niet alleen gezellig uit, maar blijven ook lang mooi en zijn een echt aanwinst voor je verticale tuin. Verticaal tuinieren wordt ook leuker met de komst van de mooie paarse klokjesbloem of de prachtige maskerbloem, verkrijgbaar in zowel geel als rood. Andere aanraders zijn:

 • Dovenetel
 • Veronica
 • Lieve Vrouwe Bedstro

Optie 2: Een groene gevel

Je hoeft niet altijd voor kleurrijke planten in een verticale tuin te kiezen. Verticaal tuinieren is ook leuk als je voor alleen maar groen gaat. Je kunt klimop omhoog laten groeien of een wand creëren met tal van groene planten die samen een mooi geheel vormen. Zo creëer je een prachtige groene muur of groene gevel met diverse klimplanten. Je kunt daarnaast ook zelf bepalen hoe groot de groene muur wordt. Wil je vanaf de grond beginnen met je verticale tuin? Dan moet je eerst een rooster aan de gevel bevestigen op zo’n 15 centimeter afstand van de muur. Hierachter span je jute of vilt; het materiaal waarop de wortels van de planten kunnen groeien. De bak vul je met grond en daarna kun je de planten gaan plaatsen. Zet de planten die het meeste water nodig hebben bij voorkeur onderaan.

Optie 3: Een verticale kruidentuin

Een andere optie is een verticale tuin maken die niet alleen mooi is, maar ook nog eens nuttig. Denk hierbij aan het planten van kruiden en fruit. Je kunt de plantjes allemaal naast elkaar hangen op een van de manieren die eerder zijn beschreven. Maar zelf creatief aan de slag gaan met je verticale tuin is natuurlijk ook heel goed mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een aardbeienplant plaatsen en lekker genieten van je eigen verse aardbeien. Welke planten kun je nog meer in de verticale tuin buiten plaatsen?

 • Bieslook
 • Sla
 • Tijm
 • Basilicum
 • Salie

Onderhoudstips

Hoe onderhoud je een verticale tuin? Verticaal tuinieren is niet heel anders dan tuinieren in een reguliere tuin. Je kunt de tuin in de eerste plaats voorzien van een irrigatiesysteem, waardoor je eventuele schade aan de gevel kunt voorkomen. Dit is vooral aan te raden wanneer je een wat grotere verticale tuin maakt. Verder moet je dezelfde zorg bieden als in een horizontale tuin. Planten hebben licht en vocht nodig en sommige planten zullen beter overleven dan anderen. Staat de verticale plant vooral in de schaduw? Dan kun je overwegen om planten te nemen die in deze omstandigheden goed kunnen leven. Denk hierbij aan:

 • Longkruid
 • Zenegroen
 • Grassen
 • Varens
 • Purperklokje

Belangrijke aandachtspuntjes

Een verticale tuin maken klinkt heel leuk en dat is het ook! Op een originele manier kun jij jouw balkon of kleine tuin enorm gezellig en sfeervol maken. Toch zijn er altijd belangrijke zaken waar je op moet letten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een goede constructie nodig hebt om aan de muur te kunnen bevestigen. Je hebt ook materiaal nodig waar de wortels van de planten in kunnen groeien, zoals vilt of jute. Bekijk daarnaast ook goed hoeveel licht er beschikbaar is in de ruimte waar je de verticale tuin gaat plaatsen. Dit is belangrijk in de keuze voor je planten. Komt er weinig licht op de muur? Niet iedere plant heeft hier veel baat bij en dus is het belangrijk om schaduwplanten aan te schaffen (check hier onze top 5 schaduwplanten). Schijnt er juist veel zon? Houd daar dan ook rekening mee tijdens de keuze voor planten. Bedenk ook welke soort tuin je gaat maken. Ga je voor een moestuin, een  siertuin of een schaduwtuin? Zo weet je van tevoren wat voor soort planten je moet aanschaffen. Houd ook altijd rekening met de hoogte van de gevel of muur en maak de verticale tuin niet te zwaar.

Verticaal tuinieren is niet alleen heel leuk, het is ook een unieke manier om met beperkte ruimte toch te genieten van een groene of juist kleurrijke tuin!