tips & tricks, Groene vingers

De top 5 schaduwplanten voor jouw buitenruimte

Op zoek naar schaduwplanten, omdat er in jouw tuin niet zoveel zonlicht is? No worries, Biano.nl helpt je uit de brand! We hebben namelijk een top 5 beste schaduwplanten op een rij gezet. Want ook in de schaduw kun jij van een groene buitenruimte genieten.

Sfeerbeeld schaduwplanten - Fermliving

De naam zegt het natuurlijk al; schaduwplanten bloeien heel goed in de schaduw waar de zon niet schijnt. Niet alle planten hebben altijd zon nodig om volop te kunnen bloeien in de tuin! Zelfs als je op zoek bent naar mooie schaduwplanten voor in de winter of kleurrijke bodembedekkers die in de schaduw staan hoeft je dus niet van een koude kermis thuis te komen. We geven je de top 5 beste schaduwplanten voor je tuin en geven verschillende tips!

Waarom schaduwplanten aanschaffen?

Schaduwplanten zijn niet alleen heel mooi, maar ze zorgen er ook voor dat je in een minder zonnige tuin volop sfeer kunt creëren. Of het nu gaat om een voortuin of achtertuin, met tuinplanten voor de schaduw komt jouw tuin echt tot leven. Als jouw woning op het noorden of het oosten staat, kan het voorkomen dat je in jouw tuin te maken hebt met heel veel schaduw. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn, zoals een grote boom in de straat die de zon en haar stralen het grootste gedeelte van de dag blokkeert. Of je hebt een balkon of een terras dat een deel van de dag in de schaduw staat. In al deze gevallen kun je zeker baat hebben bij het gebruik van schaduwplanten. Het is gelukkig niet zo dat je slechts de keuze hebt uit een aantal planten voor in de schaduw. Er zijn tientallen soorten verkrijgbaar: voor de winter, voor een droge plek in de tuin, bodembedekkers, vaste planten, klimplanten en heesters. Hier vind je niet alleen de top vijf van schaduwplanten buiten, maar ook de beste tips voor het verzorgen van deze planten, zodat je er heel lang van kunt genieten.

#1 De optimale schaduwplant voor de tuin: vaste planten

Als er plantensoorten zijn die je tuin opfleuren, dan zijn dat absoluut de vaste planten. Deze planten worden ook wel de sieraden van de tuin genoemd en dat is niet voor niets! Deze planten zijn meerjarig en blijven meestal groen, ook in de winter. Het kan ook voorkomen dat ze bovengronds afsterven voor de winterslaap en na de winter weer terugkomen met nieuwe stengels, bladeren en bloemen. In het voorjaar staan ze er binnen korte tijd weer prachtig bij en zorgen ze voor heel veel tuinplezier. En gelukkig voor jou zijn er ook genoeg vaste planten die het heel goed doen in de schaduw:

 • Varens zijn schaduwplanten pur sang: ze hebben geen zon nodig en zijn verkrijgbaar in heel veel variaties.
 • Zenegroen: het opvallende blad van de zenegroen is alleen al een reden om deze schaduwplant in de tuin te zetten. Daarnaast ontstaan er prachtige violetblauwe bloemen in mei.

#2 De mooiste heesters in een schaduwrijke tuin

Een ander gegarandeerd succes in je zoektocht naar planten voor in de schaduw is de heester. Een heester is een mooie struik die dichtbij de grond vertakt. Heesters kunnen ook flink omhoog groeien maar worden vaak niet hoger dan vier meter. Als jij je tuin wilt opleuken met mooie planten die het ook in de schaduw goed doen, dan zit je met heesters altijd goed. Enkele voorbeelden van heesters die het goed doen in de schaduw:

 • Hortensia: de prachtige hortensia staat van juni tot september in de bloei en heeft hierbij de mooiste kleuren;
 • Rhododendron: deze plant hoeft ook niet in de zon te staan en is verkrijgbaar in veel verschillende mooie kleuren. De plant is daarnaast ook makkelijk en je hoeft hem alleen af en toe te snoeien;
 • Dwergmispel: een dichte struik met in de zomer mooie bloemen en in de winter prachtige rode bessen. De dwergmispel doet het perfect in de schaduw.

#3 Verticale schoonheid zonder zon

Klimplanten zijn mooie schaduwplanten die het goed doen zonder zon. Sommige klimplanten hebben wat ondersteuning nodig om te gaan groeien, anderen doen dat uit zichzelf. De bekendste klimplant is waarschijnlijk de klimop. Maar er zijn nog veel meer mooie soorten die het perfect doen uit de zon en dus ideaal zijn voor jouw schaduwrijke tuin:

 • Klimhortensia: als je te maken hebt met halfschaduw in de tuin is deze plant een echte must. De plant klimt niet snel, maar kan enorm hoog worden en staat daarnaast prachtig in bloei.
 • Kamperfoelie: de kamperfoelie heeft niet alleen prachtige bloemen, maar ook een verrukkelijke geur.

#4 De beste schaduwplant op droge plekken

Het kan natuurlijk voorkomen dat je te maken hebt met schaduwplekken in de tuin die ook nog eens droog zijn. Over het algemeen zijn er niet veel schaduwplanten die hier goed kunnen leven. Planten zijn toch vaak gek op water. Toch hebben we ook voor de droge grond planten die dus tegen weinig water kunnen en tegen weinig zon! Kortom: als je geen groene handen hebt, zijn deze plantjes ideaal voor jou!

 • Lelietje-van-dalen: deze plant heeft prachtige witte bloemetjes, ruikt heerlijk en is daarnaast een ideale manier om de bodem van je tuin te bedekken.
 • Elfenbloem: een goede keuze voor droge plekken in een schaduwrijke tuin. Deze plant heeft maar weinig nodig, heeft prachtige bloemen en doet het goed in de schaduw: een echte win-win dus.

#5 Groen in de winter met deze schaduwlovers

In de winter zal er überhaupt maar weinig bloeien in de tuin. En als je te maken hebt met veel schaduw of enkele schaduwplekken is het lastig om hier geschikte schaduwplanten voor te vinden die ook nog eens in de winter mooi blijven. Maar dat hoeft niet te betekenen dat jouw tuin saai hoeft te zijn! Je kunt er voor zorgen dat de tuin ook in de winterperiode mooi groen blijft met een aantal echte wintergroene beauty’s. Waar kun je aan denken?

 • Dikkemanskruid: deze aanhanger van de buxus-familie is ideaal als groene bodembedekker. De plant kan zowel in de zon als in de schaduw en in het voorjaar krijgt de dikkemans prachtige witte bloemetjes.
 • Mansoor: ook de mansoor voelt zich heerlijk thuis op een donkere plek. De geur, gemberwortel, is zeer kenmerkend voor deze plant. Daarom wordt deze plant in het Engels ook wel ‘Wild Ginger’ genoemd. Toch kun je het helaas niet gebruiken om te eten, de stoffen zijn namelijk giftig!  
 • Siergrassen: dat een schaduwtuin niet saai hoeft te zijn bewijzen de verschillende soorten siergrassen. Deze planten staan namelijk prachtig in borders en geven een speels effect door hun lange aren. 
 • Schuimkaars: vanaf de zomer tot september heeft deze plant echt prachtige bloemen! Hoewel ze maar heel kort groeien, geven ze en oase van trossen met pluizige crème-achtige bloempjes, die iets weg hebben van schuim.

Biano’s top 5 schaduwplanten voor buiten

Om de beste schaduwplanten voor jouw tuin te vinden kun je een hele zoektocht maken langs tuincentra of het internet. Om je de eindeloze zoektocht te besparen geven wij je onze top 5 van de mooiste planten die het goed doen in de schaduw:  

 1. Monnikskap: deze prachtige plant herken je aan de mooie lange stelen met aan het uiteinde losse trossen van bloemen. Deze bloemen kunnen paars zijn, maar ook blauw, wit of roze. Deze plant kan vanaf de zomer tot in de herfst bloeien
 2. Longkruid: deze plant is de ideale bodembedekker die je aanschaft in een schaduwrijke tuin. Longkruid is makkelijk, standvastig en is een echte aanwinst voor je tuin.
 3. Gebroken hartje: de naam klinkt niet zo veelbelovend, maar dat is de plant zeker wel. Je kunt deze plant herkennen aan de lange trossen met roze bloemetjes die lijken op hartjes.
 4. Hartlelie: wanneer je deze prachtige plant plaats in de schaduw van muren of gevels kun je er heel veel plezier van beleven.
 5. Salomonszegel: deze plant heeft gebogen stengels met bladeren en klokvormige witte bloemen die prachtig staan in iedere tuin. En: ze doen het perfect in de schaduw.

De verzorging van jouw planten in de schaduw

Het grote voordeel van mooie schaduwplanten is dat ze maar weinig nodig hebben om helemaal tot hun recht te komen in je tuin. Toch betekent het aanschaffen van schaduwplanten buiten niet dat je er niets aan hoeft te doen. Iedere plant doet het beter wanneer je ze goed verzorgd. Je kunt planten voor in de schaduw goed verzorgen door compost aan de grond toe te voegen. Zo krijgt de droge grond genoeg vocht en voedsel waar de planten van kunnen leven. Ook kun je de droge bodem bedekken met boomschors of houtsnippers. Dit beperkt de verdamping en zorgt er voor dat je schaduwplanten het nog beter zullen doen.

Laat je creativiteit de vrije loop

Heb je met veel schaduw in de tuin te maken? Gelukkig heb je al heel wat inspiratie op kunnen doen en weet je dat het heel goed mogelijk is om leuke planten in de tuin te plaatsen. Je kunt de tuin ook heel goed opleuken door de spelen met borders. Zo kun je onder andere hoogte en diepte creëren in de tuin. Kies ook voor verschillende soorten planten en plaats ze bij elkaar zodat er een mooie eenheid ontstaat. Combineer bijvoorbeeld heesters met bodembedekkers en winterharde planten, zodat jouw tuin er het hele jaar door prachtig bij staat.

Kortom, waar wacht je nog op? Kies de mooiste planten voor in de schaduw en ontdek hoe kleurrijk en vol jouw tuin kan worden; ook zonder veel zon!

Meer inspiratie nodig?