bloggers

5 basistips om van jouw huis een thuis te maken

Mist jouw huis de rust waar je zo naar verlangt als je na een lange werkdag thuiskomt? Krijg je het maar niet gezellig in je huis? En heb je al van alles geprobeerd, maar is het nog steeds niet naar je wens? Ik heb een aantal handige tips voor je.

Tip 1: Kijk kritisch naar je spullen
Heel cliché, maar o-zo-waar! Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Misschien niet het leukste klusje, maar als je je interieur wilt veranderen moet je beginnen met kritisch te kijken naar de aanwezige spullen. Wat heb je echt nodig en wat kan weg? Breng je overbodige spullen naar de kringloop of verkoop het op marktplaats. Dit geeft letterlijk en figuurlijk ruimte. Spullen die je wilt bewaren, geef je een logische plek. En daarbij kun je niet genoeg opbergdozen en manden hebben. Zoals bijvoorbeeld deze prachtexemplaren van Vitra en Muuto, die niet alleen handig zijn, maar ook nog eens leuk staan!

Tip 2: Praktisch inrichten
Bedenk nu wat je zou willen voor jouw huis. Kijk je bijvoorbeeld veel tv of lees je liever een boek voor de open haard? Ontvangen jullie vaak familie en vrienden? Spelen er kinderen in de woonkamer? Met deze informatie kun je vervolgens aan de slag gaan. Bepaal eerst aan welke wand de televisie komt te hangen. Dan is het tijd om te gaan schuiven met de meubels en zie je meteen wat werkt en wat niet. Wist je trouwens dat er heel veel leuke oplossingen zijn om dat zwarte scherm een beetje aan het zicht te onttrekken? Je kunt 'm bijvoorbeeld net als ik heb gedaan, in een kast plaatsen. Of neem de tv op in de wand en bevestig hem strak aan de muur - eventueel met een draaiarm - zodat je hem bij kan draaien naar jouw wens. Met een paar mooie posters en foto’s eromheen leid je bovendien de aandacht af van de tv en vormt het meer een geheel.

Tip 3: Kleur op de muur
Kleur in je huis doet zoveel! En dat hoeven echt niet per se felle kleuren te zijn. Vergrijsde tinten of pastelkleuren zijn wat meer ingetogen en geven heel veel sfeer. Ook een behangetje is zo’n typisch voorbeeld van kleine moeite, groots effect! Dit grafische behang van Ferm Living staat bovenaan mijn wishlist. Stoer met een gouden randje. Hou je meer van industrieel? Kies dan voor een brickwall behang en waan je in een oud historisch pand. In mijn huis heb ik gekozen voor de kleur 'Moment' van Histor, een lichte groentint, die prachtig combineert met wat hardere kleuren, zoals terra, geel en donkergroen. Geen zin in behangen of schilderen? Met een Ixxi aan de muur creëer je in een mum van tijd een waanzinnige wand. 

Tip 4: Groepeer je accessoires
Heb je de neiging om je accessoires verspreid door de woonkamer neer te zetten, omdat je bang bent dat het anders te vol wordt? Niet doen! Dit oogt juist heel rommelig. Groepeer ze liever bij elkaar in een mooi wandmeubel of op een mooie plank aan de muur. Ook is het leuk om bijzondere woonaccessoires onder een stolp te zetten. Zo geef je het de aandacht die het verdient.

Tip 5: Mix & match
Koop niet alles bij dezelfde winkel, want dan wordt je interieur heel saai. Combineer liever verschillende stijlen en materialen bij elkaar. Bijvoorbeeld een oud kastje van de kringloop met daarop een kekke designlamp, een mooi designkussen in een stoel van Ikea of een enorm kitscherige spiegel tegen een modern grafisch behangetje.

Ben jij net zoals wij ook helemaal fan van de stijl van blogger Tanja? Kijk dan voor meer inspiratie op haar Instagram feed of haar Pinterest!

OVER JENNY / Mijn naam is Jenny Meerman, interieurontwerper bij Huisgeluk, blogger voor Biano en social influencer. Ik schrijf graag over interieurzaken die mij inspireren, ben gek op DIY’s en geef je graag handige tips & tricks voor je interieur. Wil je meer weten? Kijk op huisgeluk.nl