Zo maak jij optimaal gebruik van de positieve energie van de zon in huis!

Zo maak jij optimaal gebruik van de positieve energie van de zon in huis!

De zon zorg voor ontzettend veel positiefs, zeker als je zonnepanelen hebt. Maar wat als je deze investering niet kan doen? Dan kan je ook heel gemakkelijk gebruik maken van de energie van de zon. In dit artikel geven we je een aantal tips!

De afgelopen periode is het geen lekker weer en we begrijpen als geen ander dat je daar ongelofelijk humeurig van kan worden. Wist je dat mensen zich zelfs anders gedragen als de zon schijnt? Het is aangetoond dat mensen een stuk vrolijker zijn wanneer de zon schijnt. Maar los van dat je humeur verbeterd wordt door de zon, kan de zon ook voor heel veel andere mooie dingen zorgen. Steeds meer mensen schaffen bijvoorbeeld zonnepanelen aan of stappen over op groene energie. Energie van de zon die een positieve invloed heeft op onze wereld!

Als de zon schijnt trekken we massaal naar buiten. De tuin in, het terras op. Kinderen gaan fietsen en zwemmen gaan het park in of naar het strand en zelfs de meeste ouderen glimlachen net iets meer. De zon geeft positieve energie, aan ons als mens maar ook in de vorm van energie om je huis te verwarmen, je eten te koken of te genieten van de radio.

De groene energieleverancier

De zon zorgt dus voor ontzettend veel positiefs, zeker als je zonnepanelen hebt. Maar deze panelen zijn een hele investering en ook als je geen eigen woning hebt zit die optie er helaas niet in. Heb je geen eigen woning maar wil je wel genieten van zonne-energie? Dat kan. Overigens ook als je wel een eigen woning hebt maar (nog) niet wil investeren in zonnepanelen kun je kiezen zonne-energie. Bijvoorbeeld door groene stroom van Pure-Energie af te nemen. Pure-Energie is een van de leveranciers met een  Garantie van Oorsprong (GvO) heeft. Dit GvO certificaat duidt aan of de stroom echt groen is.

Kies je voor groene energie, dan maak je gebruik van zonne-energie of windenergie die ergens anders opgewekt wordt. Waarschijnlijk weet je dat er in Nederland heel wat windmolens staan. Maar je energie kan ook opgewekt worden door een ander gezin die de energie die ze meer opwekken dan gebruiken. Dat wat ‘te veel’ opgewekt wordt, kan dan teruggeleverd worden waardoor anderen ook van deze zonne-energie kunnen profiteren. Een win-win situatie dus, en dubbel duurzaam.

Zonnenpanelen zijn goedkoper dan het lijkt

Goed om te weten is dat zonnepanelen aanschaffen goedkoper is dan het lijkt. Tenminste als jij besluit om ook het te veel aan opgewekte energie terug te leveren. De belastingdienst ziet je als een kleine energieleverancier wanneer je opgewekte energie teruglevert. Een onderneming dus en dat betekent dat je op de zonnepanelen en de installatiekosten dus 21% btw terug kunt vragen.

Heeft de gemeente waar je woont duurzaam op het lijstje staan, dan is de kans groot dat je gebruik kunt maken van een subsidie of van de energiebesparingslening. Veel gemeenten willen over een aantal jaren  energieneutraal zijn en stimuleren de inwoners met behulp van subsidies of de energiebesparingslening hun huizen energie zuiniger te maken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen. Zo’n bespaarlening houdt in dat je voor het investeren in energiebesparende maatregelen een lage rente en goede voorwaarden krijgt.

Bij twijfel

Twijfel je nog? Dan is het goed om informatie op te vragen over wat het rendement in jouw situatie kan zijn, want elke situatie is uniek. Waarschijnlijk vind je het belangrijk om te weten wat de energieopbrengst bij jou zal zijn zodat je een inschatting kunt maken over de mogelijke besparing en de kosten. Hieronder hebben we een aantal belangrijke factoren op een rijtje gezet.

͢ Wil je een goede inschatting kunnen maken, dan kan Pure-energie je daarbij helpen.