duurzaam wonen

Lifestyle: Wat zijn Fairtrade producten?

Deze week is het de Fairtrade Week. Maar wat is Fairtrade nou eigenlijk precies; wat zijn Fairtrade producten, wat is het doel van Fairtrade producten, wat houdt het Fairtrade keurmerk in en waar koop je deze producten? Biano.nl geeft je de antwoorden!

Fairtradeoriginal

In de Fairtrade Week worden Fairtrade producten door verschillende vrijwilligers, bedrijven, winkels en gemeenten in de spotlights gezet. Ben je alleen even kwijt wat nou précies Fairtrade inhoudt? Geen probleem: we reiken je een (duurzame) hand toe.

1) Wat zijn Fairtrade producten?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst kort antwoord geven op de vraag wat Fairtrade is. Fairtrade is een zowel een wereldwijde organisatie als een keurmerk en zet zich in voor arbeiders en boeren in ontwikkelingslanden. Oftewel: Fairtrade producten zijn producten met het Fairtrade keurmerk. Fairtrade wil ervoor zorgen dat de boeren en arbeiders een betere plek in de handelsketen verwerven, zodat ook zij kunnen leven van hun werk en op die manier kunnen investeren in hun duurzame toekomst.

2) Wat is het Max Havelaar keurmerk?

De Stichting Max Havelaar is in Nederland eigenaar van het Fairtrade keurmerk. Deze stichting geeft in Nederland het keurmerk uit aan bedrijven en controleert dan ook of zij zich houden aan de Fairtrade handelsvoorwaarden. Deze handelsvoorwaarden bestaan uit de volgende drie eerlijke en duurzame voorwaarden: de minumprijs, de Fairtrade premie en de sociale- en milieucriteria. Met deze handelsvoorwaarden probeert Fairtrade de inkomenszekerheid van de boeren te verbeteren. 

3) Wat zijn de handelsvoorwaarden?

Om de producten van de Fairtrade boerencoöperaties te kopen moeten ex- en importeurs zich aan drie handelsvoorwaarden houden. Allereerst zijn kopers verplicht een minimumprijs te betalen, zodat de boeren niet afhankelijk zijn van de eventueel zakkende wereldmarktprijs. Daarnaast ontvangen de boerencoöperaties een Fairtrade premie bóvenop de prijs voor de producten; de boeren beslissen democratisch waar zij deze premie aan besteden. Ten slotte moeten de coöperaties zelf ook aan sociale- en milieucriteria voldoen, namelijk: milieuvriendelijke teelt, respect voor arbeidsrechten en een transparante en democratische werkwijze.

4) Waarom is Fairtrade belangrijk?

In diverse ontwikkelingslanden - binnen Azië, Afrika en Zuid-Amerika - verkeren veel kleinschalige boeren constant in onzekerheid over hun inkomen. Daarnaast zijn deze boeren overgeleverd aan de continue fluctuerende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst vaak te laag is om het gezin te kunnen onderhouden. Omdat ze geen betrouwbaar inkomen hebben kunnen de boeren niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Fairtrade probeert deze vicieuze cirkel van armoede te doorbreken door de vorige drie eerlijke en duurzame handelsvoorwaarden.

5) Welke producten hebben het keurmerk Fairtrade?

Het Fairtrade assortiment bestaat grotendeels uit producten voor in de keuken, zoals: broodbeleg en ontbijtgranen, fruit en groente, koffie, kruiden en oliën, noten, chips en gedroogd fruit en bijvoorbeeld rijst en quinoa. Máár – en dat weten veel mensen niet – Fairtrade bestaat ook bijvoorbeeld uit sieraden, kleding en woonaccessoires.

cc: Degroenemeisjes
cc: Degroenemeisjes

Tijdens deze Fairtrade Week zijn veel producten in de aanbieding! En nee, de korting gaat natuurlijk niet ten koste van het boereninkomen. Doe jij mee?!