duurzaam wonen

Duurzaam leven: 5 interieurtips voor a little touch met de aarde

Duurzaam leven is gemakkelijker dan je denkt. Duurzaamheid en interieur gaan tegenwoordig hand in hand. Maar hoe kun je het beste leven op een duurzame manier? Biano.nl geeft je 5 interieurtips hoe je een duurzaam leven makkelijk kunt toepassen.

Duurzaam leven - beeld

Houd jij bij het inrichten van je huis al rekening met het milieu? Duurzaam leven kan tegenwoordig op verschillende manieren. Steeds vaker zien we handgemaakte items van duurzame materialen als jute, rijstpapier, cane webbing en klei binnen ons interieur. Mensen hebben behoefte om in contact te staan met de aarde en hun wortels…Klinkt wellicht zweverig, maar dat is het absoluut niet. Met deze 5 interieurtips kun jij ook easy peasy duurzaam leven.

Duurzaam leven op een eco-friendly manier

Duurzaam leven heeft de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt. De maatschappij wordt zich steeds meer bewust van het belang van milieuverantwoord bouwen en het ontwerpen van sustainable interieur designs. Interieurontwerpers hebben een grote impact op de duurzaamheid van een ruimte. Logisch, want zij bepalen welke materialen en producten worden gebruikt tijdens het produceren van bijvoorbeeld meubels en woonaccessoires. Door bewust en duurzaam te produceren verminderen de interieurontwerpers de negatieve impact op het milieu en bouwen ze mee aan een meer duurzame toekomst. Als gevolg hiervan proberen steeds meer mensen vervolgens ook de duurzame principes in hun interieur te verwerken. Wil jij hier ook graag bewust mee aan de slag gaan? Wij hebben 5 interieurtips hoe je op een duurzame manier binnenshuis kunt leven én flink geld kunt besparen.

1. The circle of life

We kopen ons suf. Kleding, woonaccessoires, eten, gadgets, make-up, meubels en ga zo nog maar even door. We maken er ons allemaal schuldig aan. We bevinden ons namelijk in een consumptiemaatschappij, waarin trends razendsnel veranderen en nieuwe producten – door de media – continu aan ons gepromoot worden. Het “steeds meer kopen, kopen, kopen” heeft alleen een vernietigende werking op onze planeet. We zouden dan ook met z’n allen meer op de rem moeten trappen en absoluut minder moeten kopen. Wil jij een steentje aan een beter milieu bijdragen? Dan is de kringloopwinkel the answer. Natuurlijk wist jij dit als interieurlover al enige tijd, maar misschien moeten we er ook bij stilstaan dat de vintagestijl goed is voor zowel de portemonnee áls het milieu. Neem spullen mee die thuis alleen in de weg staan en ga op zoek naar nieuwe treasures in de kringloopwinkel. Go sustainable! Enne, wie weet tik jij een designermeubelstuk op de kop.

 

 2. Energieverbruik vs. klimaatverandering

Het klimaat is over de hele wereld aan veranderen en is als gespreksonderwerp tegenwoordig niet meer uit het nieuws weg te denken. Meer dan terecht, want de mediabeelden over onze klimaatveranderingen zijn zorgwekkend. Energieverbruik blijkt één van de belangrijkste oorzaken van onze klimaatverandering te zijn. Nog zorgwekkender is dat het toenemende energieverbruik voornamelijk toe te schrijven is aan onze eigen huizen -die de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen veroorzaken. Een goed begin om duurzamer te leven is door de starten met het verminderen van energieverbruik thuis. Wist jij bijvoorbeeld dat het grootste gedeelte van de kostbare warmte in je huis uit de ramen ontsnapt? Door verschillende ruimtes beter te isoleren kun je veel warmte binnen houden en zal er minder kostbare warmte verloren gaan. Of wat dacht je van al het dagelijkse energieverbruik, dat vaak niet meer dan een routine is? Denk maar eens na over hoe jij vaak (per-ongeluk) je verwarming of verlichting laat aan staan. Meer lezen over het verminderen van energieverbruik? Lees dan verder in: Duurzame woning? 3 stappen voor energietransitie

 

3. Oude meubels recyclen

Gooi niet te snel oude meubels weg. Naast een bezoekje brengen aan een kringloopwinkel, kun je ook je oude meubels een tweede leven geven door middel van een linkje verf of schuur hier en daar de boel netjes op. Door alle ontwikkelingen in ons persoonlijke leven zal je er later blij mee zijn en het meubelstuk hard nodig hebben. Denk aan het inrichten van een babykamer of wanneer je zoon of dochter op kamers gaat. Geef bijvoorbeeld die favoriete vintage secretaire een make-over! Zelf meubels opknappen is leuk en geeft voldoening. Het resultaat is een uniek meubelstuk met een persoonlijke karakter. Dat is toch eigenlijk duizendmaal mooier dan een nieuw meubelstuk uit een grote keten? 

4. Kies voor duurzame materialen

Duurzaamheid kun je op verschillende manieren toepassen binnen jouw interieur. Naast het minder komen van meubels en het verminderen van energieverbruik kun je ook bewust voor duurzame materialen kiezen.  Kies materialen die geproduceerd zijn op een verantwoordelijke manier en veilig zijn voor zowel het milieu als de mens . Gelukkig wordt de markt van meubels en woonaccessoires – gemaakt van duurzame materialen – steeds groter. Denk bijvoorbeeld maar aan vloerkleden van duurzaam katoen, hanglampen gemaakt van rotan of een bank met het FSC houtkeurmerkl. Ben je benieuwd naar duurzame interieurshops of -merken? Lees dan verder in Duurzaam wonen? 6x verantwoorde interieurshops. 

5. Shop lokaal

Mensen krijgen steeds meer behoefte aan het verhaal achter de producten die ze kopen. In Nederland zie je een duidelijke groei in winkels met mooie duurzame (lokale) winkels. Ook in de supermarkten zijn steeds vaker streekproducten uit eigen regio te vinden om zo de lokale economie te ondersteunen. Op deze manier bespaar je flink op de transport- en de verzendkosten die een zeer negatief effect hebben op het milieu. Op het gebied van lokale interieurwinkels zien we veel conceptstores. Spring op de fiets en laat je verrassen door alle mooie lokale interieurwinkels van de stad, bijvoorbeeld Blom & Blom Store, Fortune Flea, Gekaapt en FEST in Amsterdam.

Wil jij je steentje bijdragen en je interieur voorzien van duurzame meubels? Neem dan een kijkje in de shopguide Creëer een duurzaam huis met deze interieurtoppers!