Lifestyle, Tips & tricks

Duurzame woning? 3 stappen voor energietransitie

Ben jij ook voorstander van duurzame woningen? Good job, alleen het antwoord op hoe je je woning in de praktijk nou précies het beste kunt verduurzamen blijft vaak vaag. Biano heeft daarom 3 praktische stappen voor een duurzame woning op een rijtje gezet.

Als we iets willen doen tegen de opwarming van de aarde, dan kunnen we zelf ook een bijdrage leveren. Termen als duurzaam, energieneutraal en een gasloze toekomst vliegen ons dan ook om de oren. Een duurzame woning wordt steeds populairder, alleen waar begin je? Gelukkig zijn daar de experts in duurzaam wonen van Feenstra!

Wat is een duurzame woning?

Laten we voor het gemak eerst beginnen bij het begin: want wat houdt een duurzame woning eigenlijk precies in? Een duurzame woning houdt in dat je energiebronnen die je maar één keer kunt gebruiken in je huis (bijv. aardolie, aardgas en steenkool) vervangt door energie die nooit opraakt (zon, wind en aardwarmte). Door deze energietransitie wordt het mogelijk om duurzamer te wonen. Een duurzame woning ontstaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar met de volgende 3 stappen kun je wel vandaag nog beginnen.

Stap 1: Minder energie verbruiken

Een goed begin is om te starten met minder energie te verbruiken. En dat is eigenlijk best eenvoudig. Je kunt kiezen voor simpele aanpassingen in je dagelijkse routine, zoals geen licht te laten branden als dat niet nodig is, de verwarming lager te zetten of je oude gloeilampen door LED-lampen te vervangen. Allemaal simpele trucs waarmee je al goed in de buurt van een duurzame woning komt. 

Stap 2: Duurzame energie

Naast het efficiënter gebruik van energie kun je ook overgaan op duurzame energie. Met duurzame energie, zoals zonnepanelen, kun jij ook je steentje (of zelfs een behoorlijke steen) bijdragen aan een duurzame woning. Met zonnepanelen maak je bijvoorbeeld slim gebruik van de zon; zonne-energie is schoon, raakt nooit uitgeput en is helemaal gratis. En de installatie van zonnepanelen zie je direct terug op je energierekening!  

Stap 3: Isoleren, isoleren en… isoleren!

Isoleren is the key voor een duurzame woning. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van het dak, de vloer of de muren van jouw stekje – op die manier kun je veel warmte binnen houden. Mocht je hierin willen investeren: een goede installateur kan je precies vertellen welke toepassing het beste (voor jouw huis) werkt. Mocht je nou niet bepaald een geldboompje in de tuin hebben staan: met bijvoorbeeld een tochtstrip of tochtband kun jezelf kozijnen en vensterbanken in je huis isoleren.   

P.S.: Meer info over stappen die je zelf kunt ondernemen voor een duurzame woning of meer over de energietransitie? Op de website van Feenstra kun je écht alles lezen over zorgeloos wonen.