duurzaam wonen

Duurzaam wonen? 6x verantwoorde interieurshops

Wil jij duurzamer wonen door ook je interieur sustainable in te richten? Bij Biano vinden we het belangrijk om bewuste keuzes te maken. En om duurzaam wonen in de spotlight te zetten hebben wij daarom onze favoriete interieurwebshops op een rijtje gezet.

KaveHome

Zelf je steentje bijdragen aan een beter milieu door duurzaam wonen? Hoewel woningen tegenwoordig steeds duurzamer gebouwd worden, lijken we er ons nog niet zo bewust van te zijn dat we ook met ons interieur milieuvriendelijke keuzes kunnen maken. En daar willen we bij Biano maar al te graag verandering in brengen. Bij deze dus een kijkje in de wereld van (ons favoriete) duurzame interieurshops zodat jij ook qua interieur duurzamer kunt gaan wonen. 

Duurzaam wonen: bewuster met je interieur omgaan

Interesse in duurzaam wonen door milieuvriendelijke keuzes wat betreft je interieur te maken? Good job! Wij zijn er namelijk van overtuigd dat alle kleine beetjes uiteindelijk net zo goed het verschil kunnen maken. Al eerder hebben we een artikel geschreven waarin we een duurzaam interieur in de (ecologische) spotlight hebben gezet. Is dit artikel aan je voorbij gegaan? No problem! Het kwam er op neer dat er tegenwoordig verschillende manieren zijn om duurzamer te gaan wonen, waaronder dus milieubewuster met je inrichting om te gaan. Hoe je dat kunt doen? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor meubels en woonaccessoires die gemaakt zijn van hout met een FSC-keurmerk, vaker kiezen voor gerecyclede of biologische materialen, je oude meubels opknappen (in plaats van alleen maar nieuwe items te kopen) of door met interieuritems bij lokale (fysieke) winkels te kopen. Steeds meer interieurdesigners en -shops houden zich met voorgaande verantwoorde keuzes bezig - waaronder de 6 onderstaande shops! 

1. Fairf - Duurzame verf

Veel verftypes bevatten over het algemeen giftige stoffen die bij het verven en het uitharden van de verf vrijkomen (denk bijvoorbeeld aan parabenen en zware metalen). Betekent dat dat we onze muren nooit meer van een likje verf kunnen verzien? Nope! Fairf is een jong en bevlogen Nederlandse merk, op initiatief van Laurens van Dort, dat muurverf zónder schadelijke stoffen verkoopt. Het belangrijkste ingrediënt van de basisverf van fairf, de binder, wordt namelijk gemaakt van gerecycled sloophout. Aan de binder in de verf wordt geen schadelijk oplosmiddel toegevoegd: de verf is reukloos. Wat betreft duurzame verantwoordelijkheid gaat Fairf nog een stapje verder. De duurzame muurverf wordt lokaal in Nederland in een fabriek - die op zelf opgewekte zonne-energie draait - gemaakt en gemengd. Ten slotte is fairf het eerste verfmerk dat ten slotte ook een sociaal doel heeft. Een deel van de opbrengst gaat namelijk naar de Stichting Fairf Charity Projects, die zich inzet voor educatie, het bevorderen van welzijn en het creëren van werkgelegenheid in binnen- en buitenland. Good (ecological) job, Laurens.

cc links: Fairf | cc rechts: mos-creativelab
cc links: Fairf | cc rechts: mos-creativelab

2. Fair Furniture - maatschappelijk verantwoorde meubels

In 2012 werd Fair Furniture uit liefde en passie voor duurzaam design, door Joris van Balkom, opgericht. De lancering van de meubelcollectie begon met een verblijf in Mexico waar Joris voor het eerst in aanraking kwam met de Acapulco stoel - een comfy stoel die in de jaren '50 in Mexico echt een stijlicoon was. Hij stopte met zijn baan om nieuw leven in de handmade Acapulco te blazen. Na een succesvolle start werd Fair Furniture drie jaar later uitgebreid met een eigen ontworpen collectie van duurzame natuurlijke materialen die voor zowel binnen als buiten geschikt zijn. Hun doel? De collectie van Fair Furniture blijven uitbreiden met duurzame natuurlijke producten. Producten die met de hand gemaakt worden door lokale ambachtslieden in een aangename omgeving en hiervoor bovengemiddeld beloond worden. We zijn benieuwd of de Acapulco overtroffen kan worden! 

cc: Fairfurniture
cc: Fairfurniture

3. Meubelpartner - diverse duurzame interieurmerken

De populaire interieurshop Meubelpartner biedt een breed en spannend assortiment aan mooie meubels en woonaccessoires van hoogwaardige kwaliteit. Dit aanbod wordt mogelijk gemaakt door samenwerkingen met mooie Nederlandse en internationale merken, waaronder de duurzame interieurmerken Kave Home, Woood en RENEW. Ieder merk ontwerpt en produceert meubels met respect voor de mens, het milieu of het materiaal. Zo vind je in de collectie van het Spaanse merk Kave Home een ruim aanbod producten die van gerecyclede materialen, zoals mangohout, gemaakt zijn. Ook Woood begint steeds meer duurzaam te ondernemen en dat zie je voornamelijk terug in hun meubelen. De meubelen van Woood zijn namelijk grotendeels van massief hout (zoals grenen en eiken) gemaakt met een FSC-keurmerk, worden in eigen land geproduceerd en zijn eenvoudig thuis te monteren. Ook met RENEW verminder je de ecologische voetafdruk. De collectie van RENEW staat namelijk voor het hergebruik en recycling van oudere materialen.

 

cc links: Woood | cc rechts: Kave Home
cc links: Woood | cc rechts: Kave Home

4. Palais - sustainable luxury

Ben je de duurzame kussencollectie van het interieurmerk Palais al tegengekomen? Eigenlijk in twee woorden te omschrijven: sustainable luxury. Producten die van binnen net zo mooi zijn als van buiten. Palais wil ervoor zorgen dat we niet meer hoeven te kiezen tussen ofwel een prachtig, hoogstaand product, ofwel een eerlijk en duurzaam product. Dit merk werkt namelijk samen met de beste vakmensen uit India, maakt met de leveranciers duidelijke afspraken over de arbeidsomstandigheden en gebruikt alleen maar GOTS-gecertificeerde materialen (zoals biologisch katoen, linnen en zijde). De oprichters van Palais, Petra van Roon en Michiel van Heusden, hebben zich laten inspireren door paleizen omdat het ultieme voorbeelden zijn van 'excellence'. Paleizen zijn volgens hen hét toonbeeld van geen kosten of moeite sparen om iets te creëren dat eerder niet mogelijk leek. 

cc: Palais
cc: Palais

5. Sprinklr - duurzaam gekweekte planten

Ook wat betreft binnen- en buitenplanten behaalt er op het gebied van duurzaamheid nog veel winst te halen. In veel planten die in tuincentra of bij bouwmarkten verkocht worden zit namelijk gif, waardoor het groen een slechte invloed op zowel het milieu als de gezondheid van de mens heeft. In 2016 startte Sprinklr, onder leiding van Suzanne van Straaten, daarom een crowdfunding campagne voor het unieke idee van een seizoensbox vol duurzaam gekweekte planten mét een persoonlijke plantencoach via de Sprinklr-app. Voor het duurzame concept ging Suzanne op zoek naar kwekers die op het gebied van zowel biologische bestrijding als energiebesparing voorlopers zijn. En met succes! Inmiddels is de website gelanceerd, is de app beschikbaar voor zowel iOS als Android én zijn er eerste stappen in de fysieke retail ondernomen. Met hun duurzaam gekweekte planten uit 20.000 seizoensboxen zorgt Sprinklr ervoor dat liters regenwater beter afgevoerd worden, CO2 in zuurstof omgezet kan worden en dat de lucht in de stad zich verbeterd. 

cc: Sprinklr
cc: Sprinklr

6. YOSHIKO Home - eerlijke en natuurlijke woonaccessoires

Het label YOSHIKO Home bestaat nog geen twee jaar en wordt nu al in meer dan 150 winkels in Nederland verkocht. En niet alleen Nederland, maar ook landen als België, Frankrijk, Griekenland en Cyprus lopen met de collectie duurzame woonaccessoires weg. Oftewel, een groen lintje voor oprichtster Lisa van Roode! Binnen de duurzame interieurcollectie van woonaccessoires staat de natuur centraal. De natuur vormt de bron en tijdens iedere productieronde wil de oprichtster die met respect behandelen. Hoe? YOSHIKO Home werkt uitsluitend met duurzame, organische materialen (die in de productielanden veelvoudig voorkomen), of met betrouwbare alternatieven als de natuur hier niet in kan voorzien. Daarnaast werkt Lisa enkel samen met fabrieken die volgens haar menselijke filosofie en principes werken: ze ziet er dan ook persoonlijk op toe dat haar ethische regels aanzien van de mensen wordt nageleefd. 

 

cc: YOSHIKO Home
cc: YOSHIKO Home

Benieuwd wat voor prachtige meubels en woonaccessoires deze duurzame labels op de markt hebben gebracht? Check het in onze shopguide: Creëer een duurzaam huis met deze interieurtoppers