Duurzaam wonen

7 tips voor een duurzaam interieur

Ook via een duurzaam interieur kun jij een steentje bijdragen aan een schoner milieu! Er zijn namelijk veel milieuvriendelijke oplossingen te bedenken waar je misschien in eerste instantie niet aan dacht. Lees deze 7 tips voor een duurzamer interieur!

By Molle

Tegenwoordig zijn er steeds meer manieren om een duurzaam interieur te creëren. Het is alleen minder bekend. Bij een duurzame levenstijl denken we namelijk al vaak aan een groener leven of wonen, terwijl je ook met je interieur duurzaam kunt omgaan! Zo kun je voor duurzame (bouw-)materialen kiezen, stilstaan bij de ethos van het productieproces of juist kiezen voor tweedehands meubels. Met een beetje creativiteit en oplettendheid creëer jij een duurzaam interieur. 

 

Een duurzaam interieur

Door te kiezen voor een duurzaam interieur kun jij dus ook een steentje bijdragen aan een beter milieu. De vraag is alleen wat verstaan we precies onder een duurzaam interieur? Wijselijk hebben wij even de dikke Van Dale onder het stof gehaald en vonden de volgende betekenis van 'duurzaam':  duur·zaam: 1) lang durend; 2) weinig aan slijtage of bederf onderhevig; 3) het milieu weinig belastend. Kortom, bij een duurzaam interieur moet je denken aan meubels en woonaccessoires die lang mee gaan (tijdloos zijn), niet snel slijten en die relatief milieuvriendelijk en grondstofbesparend zijn. 

Tip 1: Het FSC-keurmerk

Om voor een duurzaam interieur te gaan kun je kiezen voor meubels of woonaccessoires die gemaakt zijn van hout met een FSC-keurmerk. Dit type hout komt namelijk uit een duurzaam beheerd bos vandaan. Ook kun je kiezen voor bamboe (als materiaal voor je meubesl of woonaccessoires): dit is namelijk een grassoort dat ontzettend snel groeit en is daarom één van de meest milieuvriendelijke bouwmaterialen. Daarnaast is bamboe on trend! 

 

Tip 2: Kies voor duurzaam geproduceerde items

Bij het uitzoeken van nieuwe meubels of woonaccessoires is het belangrijk om jezelf een paar vragen te stellen over het productieproces. Zo kun je jezelf vragen stellen als: Van welke materialen is het meubelstuk of de woonaccessoire van gemaakt? Hoe waren de werkomstandigheden tijdens het productieproces? Is er bij de productie van het product veel energie verbruikt? Is de fabrikant duurzaam? Op welke manier worden de producten vervoerd? Is het item tijdloos en gaat het lang mee? Voorbeelden van fabrikanten waarbij je weet dat je save zit: Elho, HAY, Kartell, Vitra, Woood, XLBoom.

Tip 3: Kies voor gerecyclede materialen

Meubels of woonaccessoires van gerecyclede materialen met een mooi verhaal doen het altijd veel beter dan het tienduizendste zelfde geproduceerde item uit een grote winkelketen. Het zijn meubels of woonaccessoires die een eigen verhaal hebben, die uniek zijn en authenticiteit uitstralen. Daarnaast zijn gerecyclede materialen – zoals gerecycled glas, metaal of leer – ook beter voor het milieu omdat er minder energie en grondstoffen nodig zijn voor het bewerkproces tot nieuwe items. 

Tip 4: Tweedehands meubilair

Al gedacht aan tweedehands meubels of zelfs tweedehands woonaccessoires? Kijk eens wat vaker op websites zoals Marktplaats of plan een uitje in naar een rommelmarkt of kringloopwinkel. Of struin eens door de collectie van je ouders of andere bekenden! Met tweedehands meubels creëer je je eigen unieke en duurzame verzameling. En yup, deze duurzamele verzameling is beter voor de portomonee én het milieu.

Tip 5: Knap je oude meubels op

Of geef je eigen oude meubeltjes een tweede leven! Met schuurpapier en een likje verf zien jouw meubels en binnen no time weer helemaal top uit – mits je natuurlijk wel duurzame verf gebruikt. Tegenwoordig zijn er steeds meer nieuwe verfmerken, waaronder Fairf, die zich op duurzame verf richten. Ook het opnieuw laten bekleden of nieuwe klinken of knopjes kan een meubel of woonaccessoire een geheel nieuwe look geven.

Lees verder in: 'Opknappen van oude meubels'

Tip 6: Ga voor biologische woonaccessoires

Een andere mogelijkheid voor een duurzaam interieur is het kiezen van pure materialen, zoals biologisch katoen, wol of vilt. Er zijn tegenwoordig veel accessoires te vinden – zoals kussens, vloerkleden en plaids – die van deze biologische materialen zijn gemaakt. Ook wat betreft kamerplanten kun je voor duurzaam kiezen. Zo komen bijvoorbeeld de kamerplanten van Sprinklr van de voorlopers op het gebied van biologische bestrijding en energiebesparing. 

Tip 7: Koop lokaal je items

Dit is een gouden tip die we vaak over het hoofd zien. Door meer bij lokale (fysieke) winkels te kopen ondersteun je enerzijds de lokale economie en anderzijds bespaar je ook flink op de transport- en de verzendkosten die zeer nadelig voor het milieu zijn. Oftewel: door lokaal bij fysieke winkels je inkopen te doen belast je het milieu minder. Think about it

Welke tip ben jij van plan om toe te gaan passen? Onthoud in ieder geval: alle kleine beetjes maken uiteindelijk net zo goed het verschil!