Duurzaam wonen

7 tips voor een duurzaam interieur

Wil jij een steentje bijdragen aan een schoner milieu via een duurzaam interieur? Heel goed! Maar hoe pakken we dat nu eigenlijk aan? Hoe creëren we een duurzamer interieur? Biano.nl geeft je 7 tips!

XLBoom

Bij een duurzame levensstijl denk je al snel aan duurzaam leven en wonen. Maar je kunt ook duurzaam omgaan met je interieur! Tegenwoordig zijn er dan ook veel verschillende manieren om een duurzaam interieur te creëren. Check it out!

Een duurzaam interieur

Zelf je steentje bijdragen aan een duurzamer leven kun je dus óók met de inrichting van je huis. Maar wat verstaan we precies onder een duurzaam interieur? Wijselijk hebben wij even de dikke Van Dale onder het stof gehaald en vonden de volgende betekenis van 'duurzaam':  duur·zaam: 1) lang durend; 2) weinig aan slijtage of bederf onderhevig; 3) het milieu weinig belastend. Kortom, bij een duurzaam interieur moet je denken aan meubels en woonaccessoires die lang mee gaan, niet snel slijten en die relatief milieuvriendelijk en grondstofbesparend zijn.

Tip 1: Het FSC-keurmerk

Je kunt voor meubels of woonaccessoires kiezen die gemaakt zijn van hout met een FSC-keurmerk. Dit hout komt namelijk uit een duurzaam beheerd bos vandaan. Of kies voor bamboe: een grassoort dat ontzettend snel groeit en één van de meest milieuvriendelijke bouwmaterialen is.

 

Tip 2: Kies voor duurzaam geproduceerde items

Bij het uitzoeken van nieuwe meubels of accessoires is het belangrijk om jezelf een paar vragen te stellen over het productieproces. Beantwoord vragen als: waar is het item van gemaakt? Hoe waren de omstandigheden? Is er bij de productie veel energie gebruikt? Is de fabrikant duurzaam? Hoe worden de items vervoerd? Is het item tijdloos en gaat het lang mee? Voorbeelden van fabrikanten waarbij je weet dat je save zit: Elho, HAY, Kartell, Vitra, Woood, XLBoom.

Tip 3: Kies voor gerecyclede materialen

Meubels of woonaccessoires van gerecyclede materialen met een mooi verhaal doen het altijd veel beter als het tienduizendste zelfde geproduceerde item uit een grote winkelketen. Toch? Daarnaast zijn gerecyclede materialen – zoals gerecycled glas, metaal of leer – beter voor het milieu omdat hiervoor minder energie en grondstoffen nodig zijn om ze verwerken tot nieuwe items.

Tip 4: Tweedehands meubilair

Je kunt ook eens vaker websites zoals Marktplaats afstruinen of een uitje naar een rommelmarkt of krinloopwinkel plannen. Op die manier creëer je je eigen unieke en duurzame verzameling. En yup, deze duurzamele verzameling is beter voor de portomonee én het milieu.

Tip 5: Knap je oude meubels op

Of geef je oude meubeltjes een tweede leven! Met schuurpapier en een likje verf zien jouw meubels en binnen no time weer helemaal top uit – mits het natuurlijk wel natuurlijke verf is. Ook het opnieuw laten bekleden of nieuwe klinken of knopjes kan een meubel of woonaccessoire een geheel nieuwe look geven.

Lees verder in: 'Opknappen van oude meubels'

Tip 6: Ga voor biologische woonaccessoires

Een andere mogelijkheid voor een duurzaam interieur is het kiezen van pure materialen, zoals biologisch katoen, wol of vilt. Er zijn tegenwoordig veel accessoires te vinden – zoals kussens, vloerkleden en plaids – die van deze biologische materialen zijn gemaakt.

Tip 7: Koop lokaal je items

Door meer bij lokale (fysieke) winkels te kopen ondersteun je enerzijds de lokale economie en anderzijds bespaar je op transport en de verzendkosten die nadelig voor het milieu zijn. Oftewel: door lokaal te shoppen bij fysieke winkels belast je het milieu minder. 

Welke tip ben jij van plan om toe te gaan passen? Onthoud in ieder geval: alle kleine beetjes maken uiteindelijk net zo goed het verschil!