Weekplanning maken (voor het hele gezin)? 4 tips!

Weekplanning maken (voor het hele gezin)? 4 tips!

Meer structuur thuis nodig? Door een weekplanning te maken creëer je rust voor het hele gezin. Ouder zijn is namelijk één van de mooiste dingen op de wereld, maar vergt wel goede organisatie skills! Check daarom deze tips voor het maken van een weekplanning!

Door een weekplanning te maken, creëer je overzicht voor het gezin. Overzicht in een hectische wereld waarin alles heel snel gaat en continu alles verandert. Ieder druk gezin heeft structuur nodig om goed te kunnen functioneren! Met deze tips breng je meer rust in je gezin. 

Weekplanning maken voor het gezin

Iedere moeder komt deze vragen vast bekend voor… ‘Mam, blijf ik vanmiddag over op school, of kom je me halen om thuis te eten?', 'Moet ik naar voetbal vandaag?', 'Kan ik afspreken met een vriendinnetje?’. Of: ‘Mam, wat eten we vandaag’? - en ga zo maar door. Door een weekplanning te maken weten kinderen precies waar ze aan toe zijn en het geeft hun een dagelijkse structuur, precies waar kinderen behoefte aan hebben. Plus: het scheelt een hoop herhaalde dagelijkse vragen! Ook wel een fijne bijkomstigheid. Een weekplanning kan ook jou structuur geven. Misschien heb je zelf ook nog een fulltime of partime job en heb jij ook behoefte aan overzicht in je dagelijkse acitiviteiten en in die van je gezin. 

Tip 1: Kies het juiste planbord

Allereerst is het belangrijk dat het planbord groot genoeg is voor het hele gezin. Je wilt namelijk minimaal 7 kolommen (ma t/m zo) en per lid van het gezin heb je een rij nodig. (Als je tien kinderen hebt, wordt dit nog een hele opgave, maar laten we daar voor het gemak maar even niet van uit gaan). Vervolgens kun je zelf kiezen wat voor soort planbord je wilt hebben. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een oldschool prikbord, een magneetbord, een krijtbord of bijvoorbeeld Memo plakband met een krijtbord afdruk. Net waar jouw voorkeur naar uit gaat! 

 

Tip 2: Schrijf zowel de leuke als minder leuke dingen op

Probeer zoveel mogelijk dingen op te schrijven: afspraken voor alle gezinsleden (denk aan sport- en speelafspraken), de opvang en/of oppas, terugbrengdata voor bibliotheekboeken of bijvoorbeeld de tandarts. Ook kun je ervoor kiezen om het weekmenu alvast op te schrijven, of de huishoudelijke klusjes. Je kunt per taak (op per gezinslid of dag) een andere kleur gebruiken. In plaats van alles op te schrijven, kun je voor de (kleinere) kinderen pictogrammen gebruiken. Door het gebruik van pictogrammen wordt het overzicht nog duidelijker. Voor kleine kinderen die nog niet kunnen lezen werken pictogrammen uitstekend omdat ze op die manier kunnen zien wat er gaat gebeuren. Maar ook voor grotere kinderen werken pictogrammen beter. De herkenning gaat sneller én plaatjes worden nu eenmaal beter onthouden dan tekst. 

Tip 3: Hang de weekplanning op een centrale plek

Hang de weekplanning op een centrale plek, zodat de weekplanning ook echt gaat "leven" binnen jullie gezin. Hang 'm bijvoorbeeld op in de keuken of de hal en neem de planning regelmatig met elkaar door. Zorg dat-ie in ieder geval niet te hoog hangt, zodat de planning ook voor je kinderen in één oogopslag te lezen/zien is.

Tip 4: Vul samen de weekplanner in

Als je kinderen er de leeftijd voor hebben is het erg leuk én leerzaam om samen het planbord van de week in te vullen. Kinderen vinden dat over het algemeen leuk om te doen en ze worden zelf wijzer in het plannen en het regelen van zaken. Probeer dit op een vast moment in de week te doen en er even de tijd voor te nemen. Je kunt bijvoorbeeld vragen aan je kind stellen als: "Op welke dag ga je altijd naar zwemles?". Vervolgens laat je je kind de pictogram/tekst op maandag onder zijn of haar naam plaatsen.

Hopelijk besparen deze tips je een hoop errors in de dagelijkse routine en loopt alles op rolletjes!