tips & tricks, duurzaam wonen

5x waarom je een waterontharder in huis moet halen

Waterontharders zijn in elk huishouden onmisbaar. We gaan er namelijk vanuit dat het drinkwater in Nederland prima verzorgd is, maar het is misschien niet zo veilig als je denkt. Dit is waarom je als de wiedeweerga de waterontharder in huis moet halen.

Een waterontharder zorgt ervoor dat de kalkdeeltjes in het leidingwater geen schade meer aanrichten aan je apparaten of vervelende kalkaanslag veroorzaken. In de waterontharder worden namelijk alle kalkdeeltjes eruit gehaald voordat het jouw prachtige huisje binnenstroomt. Hieronder lees je 5 redenen waarom een waterontharder aanschaffen een goed idee is. 

Wat is een waterontharder?

First things first: Want wat is een waterontharder eigenlijk precies? Het is misschien een vrij technisch verhaal, maar we doen ons best het in Jip en Janneke taal uit te leggen. Veel huishoudelijk apparatuur is gevoelig voor kalkaanslag. De mineralen die aan het leidingwater zijn toegevoegd zorgen namelijk voor kalkaanslag in jouw huishoudelijke apparaten, waardoor de leidingen het zwaar te verduren krijgen. Met een waterontharder zorg je ervoor dat alle kalkdeeltjes uit het leidingwater worden gefilterd, voordat het water in jouw huishoudelijke apparaten terecht komt. Oftewel: met een waterontharder bepaar je op je apparatuur. Benieuwd naar de 5 voordelen van deze bespaarder?

1. Een waterverzachter zorgt voor drinkwater van topkwaliteit

Zuiver drinkwater: wat wil een mens nog meer? Met een waterverzachter heb je geen last meer van ongewenste stoffen in je drinkwater. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat de smaak wordt verbeterd en de geur wordt geneutraliseerd. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat drinkwater, dat uit de waterleiding komt, nog steeds diverse afvalstoffen bevat. Denk bijvoorbeeld aan restanten van medicijnen, pesticiden en bacteriën. Voor mensen die echt schoon drinkwater willen is een waterverzachter dé oplossing

2. Huishoudapparatuur gaat veel langer mee

Een ander voordeel van een waterverzachter is dat alle huishoudapparatuur, die op basis van water werken, langer in leven blijven. Door gebruik te maken van hard water gaan deze toestellen, vanwege kalkafzetting, echter veel minder lang mee en dat moeten we natuurlijk niet hebben. De cijfers liegen er dan ook niet om: gemiddeld gaat huishoudapparatuur met een waterverzachter 30% langer mee. Dat is de moeite waard, right? 

3. Een waterontkalker is beter voor het milieu

Er zijn niet alleen positieve financiële gevolgen, maar ook milieuvoordelen! Zo gebruik je bijvoorbeeld minder zeep. De gevolgen van zeepgebruik en detergenten op watervervuiling zijn groot en vragen veel energie van waterzuiveringsstations. Ook blijkt uit verschillende onderzoeken dat de CO2-uitstoot van een gemiddeld gezin drastisch vermindert dankzij de waterontkalker. Natuurlijk heeft het kopen van minder huishoudapparatuur en flessenwater ook een positief gevolg op de afvalberg. 

4. Stookkosten gaan omlaag

Ja ja, kalkvrije leidingen zorgen er ook voor dat apparaten minder energie verbruiken omdat de ketel niet zo hard hoeft te werken! Je kunt dus flink besparen op je stookkosten. De waterverwisselaar blijft namelijk langer schoon waardoor het water ook sneller warm wordt. Een win-win situatie dus. Heerlijk een extra keertje op vakantie dit jaar. 

5. Van zacht water krijg je een zijdezacht huidje

YES! Van zuiver water krijg je ook nog eens een de fluweelzachte huid waar je al heel je leven van hebt gedroomd. Last van eczeem? Een healthy water filter helpt ook perfect bij mensen met een droge huid. Naast je huid is het ook nog eens beter voor je haar. Zachte lokken willen we allemaal wel! Enne, vergeet dat mooie aanzicht niet in de badkamer en keuken: geen kalk meer! 

Healthy Water Filter

Daarnaast is er een product van Boshuis, de Healthy Water Filter, dat voor gezonder kraanwater zorgt. Het Healthy Water filter bevat een Special-Actief-Carbon met zilvercoating. Zilver is namelijk bacteriedodend. Medicijnresten worden door het Healthy Water Filter uit het water gehaald. Het Healthy Water Filter is onafhankelijk en geaccrediteerd getest. (Zie Certificaat Acc. UNE EN 12915 - 1:2009).

Stop met flessen water en drink het beste(!), zuivere en veilige drinkwater gewoon uit eigen kraan. Bekijk hier de Healthy Water Filter