Voortuin ontwerpen? In 8 stappen naar jouw droom voortuin

Voortuin ontwerpen? In 8 stappen naar jouw droom voortuin

Zelf een voortuin ontwerpen is een flinke klus, maar zeker niet onmogelijk! Maar weet je niet waar te beginnen? Wij helpen je op weg met een handig 8-stappen plan voor een goed voortuin ontwerp.

De voortuin ontwerpen kun je laten doen, maar als je een beetje groene vingers hebt kun je ook zelf aan de slag gaan. De voortuin wordt vaak gezien als hét visitekaartje van jou en je huis. De mogelijkheden zijn eindeloos om jouw voortuin er verzorgd uit te laten zien en volledig naar jouw smaak in te richten. Zo wordt het niet alleen een feest om door je voortuin te lopen, maar is je tuin ook nog eens een fijne blikvanger. Weten hoe jij de voortuin kan ontwerpen waar je altijd al van gedroomd hebt? Wij helpen je graag op weg met dit 8-stappenplan!


Je voortuin ontwerpen: lekker plannen

Je voortuin ontwerpen begint natuurlijk met het maken van een plan. Het is belangrijk om te ontdekken wat je te besteden hebt qua budget en wat je stijl is, zodat je jarenlang van de nieuwe voortuin kunt genieten. Je kunt online allerlei inspiratie opdoen om te ontdekken wat jij mooi vindt. Misschien vind je een strakke tuin met veel lijnen en weinig planten mooi, of wil je juist zoveel mogelijk groen in de tuin. Je kunt ook spelen met verschillende hoogtes of materialen. Er zijn zoveel wensen en zoveel mogelijkheden! Ontdek wat bij jou past en begin met het maken van het plan voor het ontwerpen van je voortuin.


Traditioneel, modern of lekker praktisch

Waar kun je aan denken bij het ontwerpen van een voortuin? Je kunt zowel voor de traditionele aanpak gaan als de strakke of moderne aanpak. Bij traditioneel kun je denken aan een recht pad naar de voordeur, een conifeer als scheiding met de tuin van de buren en een heg of wat planten om eventueel het zicht vanaf de weg te beperken. Bij een moderne tuin speel je meer met de lijnen en bestrating en minder met planten. Denk hierbij aan grotere vlakken in de tuin en alleen éénkleurige beplanting. Je kunt de voortuin ook meer speels maken en kiezen voor bochten in de tuin, bijzondere vormen en bijzondere bestrating. Ben je juist op zoek naar een praktische en onderhoudsvriendelijke voortuin? Ook dan zijn er heel veel mogelijkheden!

Stap 1: Maak een plan en meet de tuin

De eerste stap in het voortuin ontwerpen is het opschrijven van je wensen. Zodra je dit op een rijtje hebt gezet kun je verdergaan met de voortuin aanleg. Door op te schrijven hoe je jouw tuin er graag uit zou willen laten zien, wordt alles concreter en kun je echt beginnen met een plan maken. Je kunt eventueel ook het hele huishouden laten meebeslissen en zo tot een plan te komen waar iedereen blij mee is. Als je een plan hebt gemaakt kun je aan de slag gaan met het opmeten van de tuin. Neem niet alleen de rechte lijnen mee, maar ook de lastige hoeken. Je meet het beste vanuit de gevel van de tuin. Het maakt niet uit of je een kleine of grote voortuin hebt. Er zijn zoveel mogelijkheden dat er altijd wel iets te vinden is dat bij jouw smaak past. Met een kleine tuin kun je bijvoorbeeld al veel sfeer creëren door grotere bakken voor het raam te zetten of een gezellig bankje. Een grote tuin biedt uiteraard ook veel opties.


Stap 2: Schets je eerste ideeën in een plattegrond

Ook belangrijk bij het tuinontwerp is de plattegrond. Op basis van de metingen kun je bepalen hoeveel ruimte je precies hebt. Dit betekent dat je een tekening kunt gaan maken waarop je al je ideeën kwijt kunt. Maak gebruik van de basisvormen waarmee je jouw voortuin gaat ontwerpen. Er zijn tien basisvormen: een rechthoek, vierkant, ovaal, cirkel, C-lijn, S-lijn, diagonale lijn, ruit en driehoek, kruisende lijnen en smalle coulissevakken. Je kunt deze basisvormen het beste tekenen op karton en vervolgens uitknippen. Deze vormen kun je gebruiken om te experimenteren met wat je mooi vindt in de tuin.


Stap 3: Het belang van een goed vlekkenplan

Bij de voortuin aanleg heb je ook veel aan de plattegrond waarmee je aangeeft waar je verschillende onderdelen van de tuin kwijt wilt. Dit heet het vlekkenplan. Je kunt hierbij onder andere denken aan paden, bomen, hagen, gazon en leidingen voor elektra. Het is belangrijk dat je deze zaken een plekje geeft in de plattegrond, zodat je duidelijk weet waar je alles wilt hebben. Wil je graag een mooie border in de tuin met een boom of een rij met hagen langs de rand van de tuin? Plaats deze in de plattegrond: zo maak je er een duidelijk geheel van en komt je voortuin plan echt tot leven.


Stap 4: Houd rekening met de stand van de zon en de schaduw

De voortuin ontwerpen is een leuke taak, omdat je helemaal zelf kunt bepalen hoe de tuin eruit komt te zien. Toch zijn er ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, zodat je zeker weet dat je heel lang van je tuin kunt genieten! Een van de eerste zaken is het rekening houden met de zon en schaduw in je tuin. Je hebt met het planten van een boom de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat de zon in de zomer niet de heel middag op je raam staat. Maar het bepalen van de stand van de zon is ook belangrijk als je leuke planten wilt neerzetten. Niet iedere plant kan ertegen om een groot gedeelte van de dag in de zon te staan.


  • Staat je voortuin op het zuiden? Dan heeft de tuin de meeste zonuren en kun je met bomen en struiken schaduwplekken creëren.
  • Een tuin op het westen? Vooral in de zomer heb je dan baat bij het creëren van schaduwplekken.
  • Ligt jouw tuin op het oosten? Gedurende de dag is er veel schaduw in de tuin; dit kun je meenemen in het voortuinontwerp.
  • Een tuin op het noorden? Dan heb je over het algemeen weinig zon in de tuin.


Stap 5: Een voortuin ontwerpen doe je ook voor het zicht vanaf binnen

Natuurlijk is het genieten om vanaf een afstandje al je mooie tuin te zien als je de straat binnen komt rijden. Maar het oog vanaf binnen wil ook wat! Let daarom bij het ontwerpen van de voortuin ook altijd op hoe je tuin eruit ziet vanaf binnen. Zo heb je als je binnen staat ook wat te zien en kun je optimaal genieten van een mooie voortuin. Plaats bijvoorbeeld geen hoge hagen of bomen recht voor het raam; zo kun je niets meer zien. Zorg er daarnaast ook voor dat je tuin goed bij de stijl van je woning past. Zo vormt alles een mooi geheel.


Stap 6: Speel met hoogtes bij de aanleg van de voortuin

Je kunt met heel veel materialen en kleuren spelen in je voortuinontwerp. Denk hierbij aan hout, stenen in allerlei grijstinten, plantenbakken van staal, zwarte stenen bakken gecombineerd met wit grind, sfeervolle elementen zoals een vijver of juist een strak gazon: alles is mogelijk. Al deze materialen en kleuren kun je vervolgens weer gaan combineren met groen in de tuin. Mooie hagen, kleurrijke bloemen, unieke bomen of een weelderige tuin met heel veel verschillende soorten bloemen en planten. Door materialen en kleuren samen te brengen creëer je de mooiste combinaties in de voortuin. Ook een mogelijkheid: spelen met hoogtes in de tuin. Denk hierbij aan hoogliggende plantenbakken of een brede trap die naar de voordeur leidt. Als je een tuin met een oprit wilt kun je de oprit en de tuin ook van elkaar scheiden door gebruik te maken van hogere borders. In plaats van alles op een gelijke hoogte in de tuin kun je leven in de brouwerij brengen door hoogtes te creëren. Dit kun je ook doen met planten.


Stap 7: Kies de juiste bestrating en beplanging

Een belangrijk onderdeel van de voortuin aanleg is natuurlijk het kiezen van de bestrating. Ook hierbij heb je heel veel mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een strakke look met grote, gladde stenen. Maar ook voor een speelse look met klinkers in allerlei kleuren of een combinatie van grind en stenen. Let hierbij niet alleen op wat jij mooi vindt, maar ook op de onderhoudsvriendelijkheid. Gelukkig zijn er heel veel soorten bestrating die weinig onderhoud vergen en er ook nog eens mooi uitzien, zoals natuursteen of grind. Vergeet ook de planten niet! Het voortuin ontwerpen is pas echt klaar wanneer je ook hebt bepaald welke planten je gaat plaatsen. Let hierbij op de verschillende seizoenen en kies bijvoorbeeld voor winterharde planten. Houdt je van een kleurrijke tuin? Er zijn heel wat mooie bloeiende vaste planten die je tuin enorm opfleuren, zoals hortensia’s, lavendel, rhododendron en de skimmia.


Stap 8: Maak keuzes over de voortuin verlichting

Ben je op zoek naar buitenverlichting voor jouw voortuin? Bijvoorbeeld als sfeerelement of juist met praktische reden, omdat je ook een oprit in de tuin hebt? Houd dan bij het voortuin ontwerp ook rekening met eventuele verlichting die je gaat verwerken in de tuin. Kleine spots kun je gemakkelijk aansluiten en verwerken in de bestrating. Let wel op het aantal volt dat je nodig hebt en kies voor LED-verlichting; dat is ook nog eens goed voor het milieu!


Ben je zelf niet zo handig om alles aan te leggen en aan te sluiten? Kijk ook eens op Zoofy.nl en kies daar een goede hovenier of vakman. Zo zorg je voor een optimale mooie tuin!


Je voortuin ontwerpen is niet alleen een leuke, maar ook een dankbare taak. Want je kunt na afloop voor lange tijd genieten van je prachtige voortuin. Met het maken van een goed voortuin ontwerp leg jij de basis voor het creëren van de perfecte voortuin. Bij Biano vind je divers tuingereedschap om lekker in de tuin aan de slag te gaan met tuinieren!