Snoeikalender: 6x wat te snoeien in april?

Snoeikalender: 6x wat te snoeien in april?

Kun jij wel een handige snoeikalender gebruiken? Iedere maand geeft Biano.nl je de beste tips voor de te snoeien planten, bomen en struiken uit die maand. Check de tips uit de snoeikalender zodat je de belangrijkste to-do's niet vergeet!

Op zoek naar een handige snoeikalender voor de maand april? De klok is inmiddels weer een uur vooruitgegaan, de maand april heeft haar intrede gedaan en het is vollop tijd om de tuin in te gaan. Maar voordat we kunnen genieten van ons prachtige tuin moeten we eerst aan de slag. Deze maand zullen onze groene vingers geen rust krijgen, want de snoeikalender staat van april staat weer vol met planten, bloemen en struiken die om een dosis liefde vragen. Ontdek in deze snoeiagenda wat je allemaal kunt snoeien deze maand:

Snoeikalender april

Vanaf maart tot en met augustus geven we in onze handy snoeikalenders weer wat er voor die maand op de snoeiagenda staat. Met deze handige checklist kun jij optimaal genieten van jouw summer-proof  tuin of balkon en weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. In de snoeikalender van april kun je zien welke planten, bomen en struiken er deze maand gesnoeid moeten worden - en niet geheel onbelangrijk: hoe je deze planten het beste kunt snoeien. Het is namelijk afhankelijk van de type en de functie van plant wanneer en hoe er gesnoeid moet worden. Kortom, geniet met deze snoeikalender van de maand april optimaal van jouw tuin! 

1. Zomerbloeiende heesters

Bij heesters wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen voorjaars- en zomerbloeiende heesters. In maart/april zijn de tweede categorie heesters, de zomerbloeiende heesters, aan de beurt. Dit zijn heesters die over het algemeen ná 1 juli hun hoofdbloei hebben en die op eenjarig hout bloeien. Voorbeelden van zomerbloeiende heesters? De heiligenbloem, hebe, lavendel, struikheide, tijm en het zonnerroosje. Waar je goed op moet letten is dat je niet door het kale hout heen knipt (!) – er moet dus onder de plaats waar je knipt nog een aanhechting van groen blijven zitten – anders sterven de planten af.

2. Groenblijvende hagen

De groenblijvende haag wordt vaak gebruikt als je het gluren-van-de-buren wilt vermijden en dus naar privacy in je tuin verlangt. Dus mocht je deze haag maar al te hard nodig hebben in je cozy garden, dan is het belangrijk dat de plant goed gesnoeid wordt! De groenblijvende haag - zoals de conifeer, liguster, leylandii en taxus - mogen eind april gesnoeid worden. Maar let op: je kan deze groenblijvende haagplanten vaak niet tot op het kale hout terugsnoeien: deze hagen moet je “scheren”. Scheren doe je door de jonge groene scheuten aan de buitenkant circa 10 centimeter terug te snoeien. P.S: Een uitzondering op deze regel is de taxus.

3. Klimplanten

Klimplanten klimmen overal waar ze kunnen en gaan – ja, nu weten we eindelijk waar de klimplant zijn naam aan te danken heeft – en kunnen daarom van tijd tot tijd wel een flinke snoeibeurt gebruiken. April is daarom een goed moment om wild gegroeide klimplanten (die na 21 juni bloeien) goed onder handen te nemen en een verjongingssnoei te geven. Zomerbloeiende klimplanten, zoals de Clematis, passiebloem en de kamperfoelie, groeien namelijk mooier en beter wanneer de oude takken  worden ingekort. Hoewel de verschillende soorten zomerbloeiende klimplanten om verschillende snoeiwijzen vragen, geldt in het algemeen dat je niet bang moet zijn om een gezonde klimplant flink terug te snoeien en regelmatig dood en ziek hout te verwijderen. Snoei de planten tot ongeveer 30 cm terug, maar probeer wel de scheuten die het dichtst tegen de schutting of muur aangroeien te behouden. 

4. Steenvruchtbomen

Als je optimaal wilt profiteren van de steenvruchtbomen, dan is het verstandig om deze bomen in april goed te snoeien. Steenvruchten zijn vruchten als kersen, perziken, pruimen en abrikozen. Het is aan te raden om eerst met een takkenzaag de eerste helft van de tak te zagen. Van het stuk dat overblijft, zaag je ook weer de helft af.  Het stompje van de boom kun je vervolgens als laatste afzagen. Let op: laat de verdikking aan het begin van de tak aan de stam zitten!

5. Mediterrane planten

Nog een goede tuinklus voor in april is het snoeien van mediterrane struiken, zoals rozemarijn, salie en vijg. Door hun zuidelijke roots zijn deze planten ietwat vorstgevoelig, oftewel: je kunt de struiken niet te vroeg in het seizoen snoeien. De vuistregel is daarom dat ze vanaf begin april gesnoeid kunnen worden, mits het op dat moment niet vriest. Als de mediterrane struiken groter worden, is het risico dat de struik gaat scheuren of erg kaal wordt in het hart of onderaan de takken. Daarom is het verstandig om mediterrane planten vrij laag terug te snoeien, tot net boven de onderste groeipunten. 

6. Vaste planten

Mocht je de meerjarige vaste planten - zoals de lavendel, vrouwenmantel en de muurbloem - in maart nog niet hebben gesnoeid, dan is april zeker het moment om je vaste planten af te knippen. Maar wat wordt er precies onder de categorie ‘vaste planten’ verstaan? Het zijn planten die kruidachtig zijn; ze hebben geen hout in zich. De meeste vaste planten sterven tijdens de winter dan ook af. Dit klinkt dramatischer dan het is: in het voorjaar snoei je namelijk de oude delen van deze vaste planten gewoon weer met een heggenschaar.

P.S: het klinkt misschien een beetje cliche, maar het juiste tuingereedschap maakt het tuinieren wél eenvoudiger en daarnaast zorg je met het juiste gereedschap er ook voor dat je je planten niet verwondt. Beschik jij over het juiste gereedschap? Shop alles voor het onderhoud van je tuin bij Biano!