Tips & tricks

Snoeikalender: 6x wat te snoeien in april?

Kun jij wel een handige snoeikalender gebruiken? Iedere maand geeft Biano.nl je de beste tips voor de te snoeien planten, bomen en struiken uit die maand. Check de tips uit de snoeikalender zodat je de belangrijkste to-do's niet vergeet!

Houseandgarden

De klok is inmiddels weer een uur vooruitgegaan, de maand april heeft haar intrede gedaan en het is vollop tijd om de tuin in te gaan! En wat betreft de snoeikalender van april: onze groene vingers zullen deze maand geen rust krijgen. Benieuwd wat je allemaal kan snoeien in april? Check het in de snoeiagenda!

Snoeikalender april

In onze snoeikalenders geven we per maand weer wat er voor die maand op de snoeilijst staat. Met deze handige checklist kun jij optimaal genieten van jouw summer-proof  tuin of balkon en weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Wel zo handig, toch?!

1.Zomerbloeiende heesters

Bij heesters wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen voorjaars- en zomerbloeiende heesters. In maart/april zijn de zomerbloeiende heesters aan de beurt. Dit zijn heesters die over het algemeen ná 1 juli hun hoofdbloei hebben en die op eenjarig hout bloeien. Voorbeelden? De heiligenbloem, hebe, lavendel, struikheide, tijm en het zonnerroosje. Waar je goed op moet letten is dat je niet door het kale hout heen knipt (!) – er moet dus onder de plaats waar je knipt nog een aanhechting van groen blijven zitten – anders sterven de planten af.

2. Groenblijvende hagen

De groenblijvende haag wordt vaak gebruikt als je het gluren-van-de-buren wilt vermijden. Dus mocht je deze haag maar al te hard nodig hebben in je cozy garden, dan is het belangrijk dat de plant goed gesnoeid wordt! De groenblijvende haag - zoals de conifeer, liguster, leylandii en taxus - mogen eind april gesnoeid worden. Maar let op: je kan deze groenblijvende haagplanten vaak niet tot op het kale hout terugsnoeien: deze hagen moet je “scheren”. Scheren doe je door de jonge groene scheuten aan de buitenkant circa 10 centimeter terug te snoeien. P.S: Een uitzondering op deze regel is de taxus.

3. Klimplanten

Klimplanten klimmen overal waar ze kunnen en gaan – yep, nu weten we eindelijk waar de klimplant zijn naam aan te danken heeft – en kunnen daarom van tijd tot tijd een flinke snoeibeurt gebruiken. Met name de zomerbloeiende klimmers, zoals de kamerfoelie, passiebloem en de clematis mogen in het voorjaar dan ook diep gesnoeid worden. Dit houdt in dat je ongeveer 30 centimeter hout laat staan.

4. Steenvruchtbomen

Als je optimaal wilt profiteren van de steenvruchtbomen, dan is het verstandig om deze bomen in april goed te snoeien. Steenvruchten zijn vruchten als kersen, perziken, pruimen en abrikozen. Het is aan te raden om eerst met een takkenzaag de eerste helft van de tak te zagen. Van het stuk dat overblijft, zaag je ook weer de helft af.  Het stompje van de boom kan je vervolgens als laatste afzagen. Let op: laat de verdikking aan het begin van de tak aan de stam zitten!

5. Mediterrane planten

Nog een goede tuinklus voor in april is het snoeien van mediterrane struiken, zoals rozemarijn, salie en vijg. Door hun zuidelijke roots zijn deze planten ietwat vorstgevoelig, oftewel: je kunt de struiken niet te vroeg in het seizoen snoeien. De vuistregel is daarom dat ze vanaf begin april gesnoeid kunnen worden, mits het op dat moment niet vriest. Als de mediterrane struiken groter worden, is het risico dat de struik gaat scheuren of erg kaal wordt in het hart of onderaan de takken. Daarom is het verstandig om ze vrij laag terug te snoeien, tot net boven de onderste groeipunten. 

6. Vaste planten

Mocht je de meerjarige vaste planten - zoals de lavendel, vrouwenmantel en de muurbloem - in maart nog niet hebben gesnoeid, dan is april zeker het moment om je vaste planten af te knippen. Maar wat wordt er precies onder de categorie ‘vaste planten’ verstaan? Het zijn planten die kruidachtig zijn; ze hebben geen hout in zich. De meeste vaste planten sterven tijdens de winter dan ook af. Dit klinkt dramatischer dan het is: in het voorjaar snoei je namelijk de oude delen van deze vaste planten gewoon weer met een heggenschaar.

cc: Ikea
cc: Ikea

P.S: het klinkt misschien een beetje easypeasy, maar het juiste tuingereedschap maakt het tuinieren wél gewoon gemakkelijker en daarnaast zorg je met het juiste gereedschap er ook voor dat je je planten niet verwondt. Beschik jij over het juiste gereedschap? Bekijk voor de zekerheid onze checklijst hieronder!